Счетоводителката, източила 620 000 лв., вкарала в схемата и касиерка

https://www.24chasa.bg/Article/1466254 www.24chasa.bg
Мария Денева скри лицето си. СНИМКА: Наташа Манева

Счетоводителката Мария Денева, която е арестувана с още трима пловдивчани за източването на 612 097 лв. ДДС от завод "Мони МГ", е вкарала в престъпната схема и касиерката на фирмата Събка Добревска, научи "24 часа". Двете жени са успели да присвоят 107 217 лв. от плащания на доставчици към завода за метални елементи.

Добревска е на свобода под гаранция от 15 000 лв., която трябва да внесе незабавно по сметките на Окръжната прокуратура в Пловдив. Срещу нея е образувано отделно досъдебно производство, казаха от прокуратурата.

"При мен тя се грижеше за спедицията към доставчици", разказа пред "24 часа" ощетеният собственик на "Мони МГ" Георги Райков. Той е завършил Механотехникума в Пловдив, цял живот се занимава с галванизация. Освен че притежава завод, който доставя метални елементи за "Либхер" и "Шнайдер", държи кафенетата "Де Ниро" и ресторант "Воденицата" в пловдивския жк. Тракия. Членува в ръководството на федераците по билярд и снукър, на Българския билярден съюз, основател е на сдружение "Спортен билярд клуб Чикаго". Синът му Симеон Райков е нападател във футболен клуб "Левски" и вече има мачове за националния отбор.

Никола Хубенов и Костадин Василев в съда
Никола Хубенов и Костадин Василев в съда СНИМКА: Наташа Манева

"Събка и Мария са източвали пари от фирмата ми чрез фактури от доставчици към галваничния, инструменталния, механичния цех", изрежда Райков и обяснява схемата: "Например плащат ни по банков път 15 000 лв. по фактура. Финансовата директорка и Събка, които изготвят екселски таблици с движението на паричните потоци, пишат, че преведената сума е 13 000 лв. Разликата си я поделят."

Георги Райков
Георги Райков СНИМКА: Наташа Манева

Изтичането на пари лъснало, след като партньори на "Мони МГ" превели по сметките на завода 30 000 лв. и лично информирали Райков. В таблиците обаче било записано, че такава сума не е постъпвала. Така бизнесменът разбрал, че двете жени въртят схема.

"А толкова съм им помагал... Преди няколко години семейството на Събка искаше да си строи къща. Дадох й безлихвен заем от 25 000 лв., които тя по-късно ми върна. Преди година и нещо й отпуснах друг заем от 10 000 лв. Все още ми дължи над 9000 и нещо, а се появи с джип на работа", огорчен е Райков.

В лоялността на Мария Денева той се усъмнил преди 6-7 месеца. През последните 9 г. тя работела във фирмата му като финансов директор и била безупречна. Преди това имала счетоводна кантора. Заради Райков я закрила и започнала да движи финансите на неговия завод срещу висока заплата и добри бонуси.

Успоредно с това тя и съпругът и въртели магазин "Бари" в мол "Галерия Пловдив", там имали и малко кафене. Но според търговци в мола бизнесът им не вървял особено добре.

"В същото време Мария и семейството й имаха луксозен начин на живот - мъжът й кара джип "Хюндай", тя изплаща "Мерцедес ML". Преди две седмици ожениха дъщеря си, а подаръкът за сватбата на младите беше БМВ пета серия. Правиха ремонт на жилището си, на апартамента на зетя, купиха си и вила в селата", разказа Райков.

Заподозрял Мария в некоректност, когато преди 6-7 месеца тя започнала да се държи странно с него. "Стана твърде любезна, поведението й беше необичайно угодническо. Заговори ми шестото чувство", разказа бизнесменът. Тогава проверил лично как се води счетоводството на завода и засякъл, че са източвани крупни суми за ДДС по сделки, които той не е сключвал. Във фирмата му влязла Икономическа полиция, която изискала всички фактури. За 3-4 дни разследващите, заедно с прокурорите от районната прокуратура Чавдар Грошев и Светослава Пенчева, събрали 8 тома с документи.

Оказало се, че в схемата за източване, освен Мария Денева има още трима души - Костадин Василев, Никола Хубенов и Ангел Ангелов. Човекът, който основно е осигурявал фалшивите фактури на Денева в периода март 2011 - юли 2012 г., е счетоводителят Костадин Василев, смята държавното обвинение.

"Давал й е фактури, издадени от "Бимакс груп", "Ара Симон 2001", "Бамила комерс", "Метизи дилърс" и "Корект комерс", посочи в съда прокурор Чавдар Грошев. Дружествата са на арестуваните по същата афера Ангел Ангелов и Никола Хубенов.

"Мони МГ" произвежда метални елементи и всеки месец по сделките на дружеството се начислява ДДС, което управителят Георги Райков трябва да превежда на НАП. Той подписвал платежно нареждане, но финансистката Мария Денева не внасяла дължимата сума. Вместо това Костадин й осигурявал фалшивите фактури, издадени от фирмите на Никола и Ангел, с които тя осчетоводявала фиктивни сделки с материали. Така прехващала ДДС-то и оформяла нова декларация пред НАП за много по-ниска сума.

Разликата между това, което Райков отделял за ДДС, и сумата, която оставала след фиктивните сделки, била поделяна между четиримата, смята прокуратурата. Подписът на Райков върху внасяните в НАП документи бил подправен.

"Подписвал съм само оригиналните платежни, които Мария е късала. На другите не стои моят подпис", казва Райков. За да бъде убедителна пред него, Мария му показвала и фалшифицирани банкови извлечения.

Тя е собственик в няколко фирми. С Райков имат общ бизнес и в дружеството "Райков МГ", което се занимава с производство и търговия на промишлени стоки. Костадин притежава счетоводната кантора "Марвес баланс". Ангелов има участие в 5 фирми - "Бамила комерс" за довършителни дейности в строителството, "Ара Симон 2001" за търговия на едро с домакински стоки, търговската "Бимакс инженеринг", както и "Бимакс груп" за производство и търговия с храни, която има ипотечен кредит за 35 000 евро. Петото му дружество е прекратено през 2009 г.

Хубенов участва в 3 фирми - с баща си притежава "Метални изделия Хубенов" ООД, "Максметал 2012" за реклама и "Хубенов 2004" ЕООД, която е обявена в несъстоятелност през 2012 г.

Според регистъра ДАКСИ Хубенов е с най-сериозни материални затруднения от четиримата арестувани. Частен съдебен изпълнител е наложил запор на дружествените дялове в "Метални изделия" заради необслужван заем към Обединена българска банка. Негов колега е обявил публична продан за имоти на Хубенов и жена му в луксозния комплекс от затворен тип "Слънчогледи" на бул. "Пещерско шосе" в Пловдив - мезонет от 260 кв. м, две ателиета по 43,7 квадрата, парцел от 22,6 дка и гараж.

Въпреки това Ангелов, който има склад за материали с Хубенов, каза пред съда: "Ние сме състоятелни, можем ли изобщо да крадем пари на някоя друга фирма, и то на завод? Просто нямам думи! За присвоявания... това е нещо немислимо!"

Мария не се крие от никого, не е отричала, съдействала е изцяло на органите на полицията, казва адвокатката й Светлана Званчева. Финансовата директорка, която в момента учела трета магистратура по икономика, била готова да възстанови източените пари. "Но как, след като е задържана?", пита се защитничката й.

Адвокат Николай Гунев, който на делото по мерките за неотклонение на четиримата защитаваше Хубенов и Василев, смята, че самопризнанията на Денева не доказват нищо. "Двамата нямат общо с извършването на каквото и да било престъпление", категоричен е адвокат Гунев.

"Винаги съм бил на работа в полза на обществото, никога не съм престъпвал закона, не съм осъждан", защити се пред съда Костадин Василев. А Хубенов обясни, че се грижи за двете си невръстни дъщери и сестра си, която страда от шизофрения.

По думите на адвокат Димитър Пенев, защитник на Ангелов, фирмата на клиента му е била използвана от Хубенов, за да върти бизнес. "Така че Ангел не е имал отношение към фактурираните стоки, само е предоставил дружеството си", заяви адвокат Пенев.

В неделя съдия Иван Минчев наложи постоянна мярка за задържане под стража на четиримата. Прокуратурата е наложила запори и възбрани върху имуществото им.