Станишев: По-убийствен доклад за България не е имало за пет години

https://www.24chasa.bg/Article/1466389 www.24chasa.bg

По-убийствен като политическа оценка доклад за България не е имало за пет години, откакто съществува механизмът за сътрудничество и проверка. Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира предварителния доклад на Европейската комисия, който ще бъде разгласен утре, на редовната пресконференция след заседанието на Изпълнителното бюро на партията.

Самият факт, че ЕК възнамерява този механизъм да бъде удължен за неопределено време за страната ни говори, че за премиера Борисов това е червен картон, както и за неспособността на правителството да реши тези проблеми - борбата с организираната престъпност, корупцията и състоянието на съдебната система, заяви Станишев.

Докладът дава обща оценка, която е много тежка - сериозен провал на кабинета в тези сфери, смята експремиерът.

От петте години функциониране на този механизъм, три години са от мандата на Борисов, а той и правителството му чрез пиар и показни акции имитираха дейност. Ясно е казано, че фундаментални принципи като независимостта на съдебната власт не се уважават в България. ЕК мотивира удължаването на механизма, че е необходим външен натиск върху България за правене на реформи, подчерта Сергей Станишев.

„Г-н Цветанов постоянно се мъчеше да обяснява, че проблемът е в съдебната система, но ЕК го опровергава", каза още Станишев. Впечатлението на комисията е, че не се уважава разделението на властите в България, което застрашава цялостното функциониране на демокрацията у нас. Липсват убедителни доказателства за борба с организираната престъпност, цитирам доклада, продължи бившият премиер. Как така десетки милиони се харчат от МВР за подслушване, за проследяване и наред с това точно тези, които трябва да бъдат подслушвани не се наблюдават, запита Станишев.

В системата на обществените поръчки се констатират явни слабости и ЕК дава статистика за това по данните, които пристигат при тях, подчерта той. Проблемите там генерират корупция. ЕК предлага заради липсата на политическа стратегия и посока този процес да се вземе на външно наблюдение, при съдебното разследване и сътрудничеството между съдебната и изпълнителната власт, констатира Станишев.