Производител на марихуана излъгал за субсидии от ЕС

https://www.24chasa.bg/Article/1467207 www.24chasa.bg
Арестуван за марихуаната в Раковски крие лицето си. СНИМКИ: НАТАША МАНЕВА

Йовко Самуилов от гр. Раковски, който миналата есен с още 4-ма бе задържан за отглеждане на цяла нива с марихуана, се е опитал незаконно да получи субсидии от ЕС за обработване на земя, научи "24 часа". Информацията бе потвърдена от апелативния съд в Пловдив.

Пред общинската служба по земеделие той декларирал, че стопанисва 72 ниви с обща площ 2244 декара край с. Стряма в община Раковски. В документите посочил, че отглежда зърнени, житни и маслодайни култури, а някои от парцелите били ливади за косене и паша на животните.

Целта била да получи средства от еврофондовете, предоставени ни по схемите за единно плащане на площ. В службата се усъмнили в декларираното от Йовко, тъй като за обработката на същите парцели документи представили и други фирми.
Апелативният съд наложил 2000 лв. глоба на Самуилов. Вчера срещу него и съучастниците му бе внесен обвинителният акт за отглежданата марихуана. Тя е оценена на 1,8 млн. лв.

"Йовко обработваше земите, имаме и договори", защити го баща му Любен. Синът му нямал общо с производството на марихуана - знаел, че другите са замесени, но не искал да ги предаде.