"Дует" с 10 лева капитал иска "Товарни превози"

https://www.24chasa.bg/Article/1467229 www.24chasa.bg

Холдинг, регистриран в Люксембург, стои зад единствения кандидат, заявил интерес към приватизацията на "БДЖ Товарни превози". В понеделник стана ясно, че само новосъздаденото дружество "Дует реълуей България" е подало документи за получаване на достъп до класифицирана информация.

Книжа за участие в процедурата бяха купили още петима - трима адвокати, румънската "Груп Феровиар Ромън" и чешката "Адвансд уърлд транспорт". До конкурса се допускаха стратегически и финансови кандидати. "Дует реълуей България" е към втората категория.

В Търговския регистър компанията е вписана на 11 юли. Капиталът й е 10 лева. Решението за учредяването й е взето в кипърската столица Никозия на 2 юли от регистрирания там едноличен собственик на капитала "Дует реълуейс лимитед".
Според документите, внесени в агенцията за приватизация, българското дружеството е част от "Дует холдинг СА", Люксембург. В него влизали още две дружества, регистрирани във Великобритания.

Управителят на "Дует реълуей България" Даниел Дамянов обясни, че "Дует холдинг" е управляващо дружество на британския инвестиционен фонд Duet Grоup. Офисът му е в Лондон, има представителства и на много други места. "Фондът отговаря на всички изисквания в процедурата. Идеята е "Товарни превози" да се развива, да навлезе и в Югоизточна Европа", каза Дамянов.

Неофициално като истински кандидат-купувач се спряга дуетът между Корпоративна търговска банка и дъщерното на руската Външнотърговска банка "ВТБ капитал".
Той вече има една успешна сделка у нас - покупката на "Булгартабак", за която силно напомня сегашната процедура. За цигарения холдинг също остана един кандидат - финансов.

Изискванията към него бяха идентични с тези към желаещите да вземат "Товарни превози" - да управляват активи или да имат дялове в други дружества за над 1 млрд. евро, а собственият им капитал да е над 20 млн. евро. Еднаква бе и схемата със собствеността на официалния купувач на "Булгартабак" - прекият собственик бе регистрирана в Кипър офшорна компания.

Приликата между двете сделки има и финансово изражение - за цигарения холдинг бяха платени 100,1 млн. евро. Още преди приватизацията на "Товарни превози" да стартира, публично бе оповестено очакването приходите от нея да са около 100 млн. евро.
Според други източници обаче Корпоративна търговска банка е имала намерение да участва в процедурата, но се е отказала. Даниел Дамянов пък определи твърденията, че тя седи зад "Дует реълуей" като слух.

Ако "Дует реълуей" получи сертификат за достъп до класифицирана информация, ще трябва да докаже, че отговаря на изискванията към финансовите кандидати.