Депутати четат шест законопроекта за изменения на Изборния кодекс

https://www.24chasa.bg/Article/1467564 www.24chasa.bg

Парламентът започва редовното си пленарно заседание с първо четене на шест законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс. Те са внесени от парламентарно представените групи в Народното събрание.

Сред предложенията на ГЕРБ е промяна в Закона за администрацията, с която да не могат да бъдат ръководители на предизборен щаб на политическа партия или коалиция от партии или на инициативен комитет министри, министър-председател, вицепремиери. ГЕРБ предлага ЦИК постоянно, не само в предизборна кампания, да поддържа и води списък на избирателите. От ГЕРБ предлагат още СРС да се използват само по отношение на престъпни състави от Наказателния кодекс, свързани с организация на купуване на гласове.

От БСП предлагат да бъде въведено машинното гласуване или да бъде върната интегралната бюлетина.

От Синята коалиция искат повече възможности за обжалване на актове на изборната администрация. Те предлагат и промяна, свързана с регистрирането на коалициите. Сините предлагат да се въведе електронно гласуване.

Комисията по правни въпроси в Народното събрание отхвърли на първо четене предложените промени от ПГ на „Атака" и от ПГ на ДПС. Едно от основните предложения на ДПС е по време на предизборните кампании, митинги, манифестации и събрания, при спазването на определени изисквания, да има възможност агитацията да се води и на други езици, освен официалния за Република България български език. От ПГ на „Атака" предлагат всеки кандидат за държавен пост да обявява сексуалната си ориентация, както и членство в секта или масонска ложа.

Депутатите ще продължат с второ четене на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за рибарството и аквакултурите с вносител Министерски съвет.

Народните представители ще разгледат на първо четене законопроекти за изменение и допълнение на Закона за политическите партии. Единият законопроект е внесен от съпредседателя на ПГ на Синята коалиция Иван Костов, а другият - от лидерът на РЗС Яне Янев и група народни представители.

Парламентът ще обсъди на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата. Народното събрание ще гласува на второ четене законопроекта за изменение и допълнение на Наказателния кодекс с вносители заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов и група народни представители.

Очаквайте подробности