Щастливи ли са "щастливите" животни

https://www.24chasa.bg/Article/1467964 www.24chasa.bg
Животни в джип Снимка: Архив

„Не вярвам, че можем да им дадем идеален живот. Те не живеят живота, за който са създадени, и освен всичко друго прекарват времето си с нас". Кучетата са много социални, прекалено лоялни, твърде енергични, твърде нетърпеливи за внимание и контакт, за да се ограничат в самота така дълго, както обикновено ги оставяме, докато преследваме собствените си човешки приоритети".

"Да твърдите, че една котка в апартамент води щастлив живот означава да се ограничи смисъла на думата "щастлив ", осъжда остро оставянето на котки на закрито Мейсън.

Възможноста животните да проявяват емоции е интересен феномен.

В книгата си "Прасето, което пееше на Луната" през 2003 г. Мейсън разглежда „чувствата" на селскостопанските животни и разкрива обстоятелства, които месоядните общества едва ли биха забелязали. Докато пише тази книга, той спира да яде яйца и в крайна сметка става веган.

„Лицето в чинията ви: истината за храната" е негова книга от 2009 г., в която той споделя: "Бях изключително щастлив да говоря с Пол Маккартни за постни диети". Но психологията и философията на месоядството в крайна сметка, както винаги, се оказват много по-силна примамка.

"Едно от нещата, които взех от контекста на психоанализата е, колко хора се опитват да предотвратят неща, които не искат да се случат с тях", заявява той. "И когато хората не искат да се прави това с продуктите, с които се хранят, ще последва отказ от месоядството.

„Основната ми мисъл е, че ние се заблуждаваме, когато вярваме, че животните искат да умрат или искат да бъдат сварени, за да ги изядем. Старо мисловно клише е, че животните са щастливи да отдадат живота си за нас или, че е сключен пакт с тях, в замяна на което им се дава по-добър живот и бърза смърт"
Той не споделя идеята, че на така наречените "щастливи крави",„щастливи" кокошки( защото са свободно отглеждани) и изобщо „щастливи" същества, хранени с трева, или мъртво месо се осигурява "по-добър живот."

Напоследък хората са много загрижени за своето щастие. Ако се приеме сериозно концепцията за Щастието и ако тя се приложи, дори отчасти за селскостопанските животни, те биха живели много по-добре, въпреки, че никога няма да са наистина свободни и щастливи.

Те живеят живота, който с Еволюцията са придобили живеят. Затова е абсурдно ние да ги правим щастливи. Може да се твърди "Това пиле е водило доволен живот и се е чувствало добре ... ", но хората едва ли се интересуват от това.

Понякога хората са незапознати с концепцията за „щастливите" животни, но често пъти отминаването на проблема всъщност им служи като „мехлем" за техните съвести.

Цветан Павлов