Поправката „Анти-Кунева" мина на първо четене

https://www.24chasa.bg/Article/1470243 www.24chasa.bg

Поправките в Закона за политическите партии, насочени срещу формацията на Меглена Кунева и предложени от лидера на РЗС Яне Янев минаха на първо четене в парламента в четвъртък с гласовете на ГЕРБ и на независимите депутати. Народните представители гласуваха със 79 гласа "за" и 22 "против".

Текстовете предвиждат да не може дадена партия да дублира името на регистрирано вече сдружение. Според текстовете не може и партиен лидер да заема този пост, ако допреди една година е бил в управлението на международна организация, в която България не членува.

Предвижда се тези разпоредби да важат за новосформирани партии, които са се учредили след 30 юни тази година, а формацията на Кунева беше създадена на 1 юли.

Председателят на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ), а и лидерът на РЗС Яне Янев декларираха, че тези текстове няма да останат такива и ще бъдат преработени между първо и второ четене. Янев обяви, че е нямал намерение да вкарва текстове в полза или против която и да било формация, а идеята му идвала от това, че някой едва ли не можел да открадне името на Червения кръст или на "Отворено общество", например.

Разграничаваме се от този така написан текст, но трябва да има дискусия и да се търси решение на въпроса с кражбата на имената, заяви и Искра Фидосова.

При гласуването в правната комисия на парламента Фидосова заяви, че датата в предложените текстове - 30 юни 2012 г. всъщност е "печатна грешка", която направил Яне Янев. Според нея той всъщност е имал предвид 2013 година, когато са предстоящите парламентарни избори.

Другата промяна в Закона е, че парите от субсидията няма да следват народния представител и той няма да има право да ги получава дори и да напусне формацията, от която е бил избран, а средствата ще остават за групата, с която депутатът е влязъл в парламента.

Новоучредените партии ще трябва да декларират имуществото си, с което се създават, а Държавна агенция "Национална сигурност" ще проверява произхода на средствата. Малките регионални партии, които в името и устава си са записали, че работят на територията на даден регион, няма да могат да се явяват на национални избори.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Див екшън с бой, гонка и стрелба вдигна на крак полицаите в столичния кв. "Орландовци" в събота вечерта. Разправията станала след 18 часа близо до голям хипермаркет, където една кола засякла друга. От автомобила наизкачали младежи, които започнали да бият пътниците от другата кола. След размяна на удари

Придвижването на хора в градовете също може да бъде ограничено като мярка срещу разпространението на коронавируса в България. Националният оперативен щаб вече е обсъдил въвеждането на декларация за целта на пътуване и излизане от вкъщи по подобие на тази, която се изисква в момента за излизане и влизане в областните градове

Уругвайският футболен отбор "Данубио" (това е наименованието на река Дунав на испански език) отново си спомни за българските си корени. Клубът е основан от наши емигранти в Южна Америка и феновете изключително много тачат своята история. Футболисти, ветерани, привърженици и младежи на "Данубио" записаха видеоклип