Министър Цветан Цветанов: Имаме насоки за последните дни на камикадзето

https://www.24chasa.bg/Article/1470496 www.24chasa.bg

С министър Цветан Цветанов разговаря Тони Щилиянова

- Г-н Цветанов, знае ли се вече дали камикадзето е имал съучастници от българска страна?

- Все още не можем да кажем, че има логистика от българска страна, но и не можем да го изключим. Има огромен периметър от камери, които в момента се изследват, за да се събере информация за начина на придвижване на лицето и начина на пребиваването му в дадено населено място в България.

- Знае ли се как е влязъл в страната, колко време е пребивавал?

- Периодът на пребиваване на камикадзето в България е не по-малък от 4 и не по-дълъг от 7 дни. Имаме вече определени насоки за престоя му в този период.

Камикадзето е едно лице, което по никакъв начин не би могло да предизвика някакво по-различно и странно поведение от останалите туристи.

Около 36-годишен мъж е. Просто си е влязъл с една огромна раница, движел се е и с една чанта. (Б.р. - както се вижда и от разпространените вчера от МВР кадри от охранителните камери на летището в залата за пристигащи пътници).

Умоляваме всички граждани, които могат да помогнат с някакви данни - дали това лице е засичано, дали е пребивавало в някой хотел, в дадени заведения, да се обадят на съответните телефони или в най-близкото поделение на МВР. Имаме добри оперативни находки, които обсъждаме с колегите от Израел, и се надявам, че ще имаме добри резултати.

Беше назначена ДНК експертиза на камикадзето, за да можем да знаем, че тази част, от която е свален дактилоскопски отпечатък, съответства на това тяло. Като първи етап трябва да бъде установена кръвната група на частите, събрани от камикадзето. Вече е ясен ДНК-профилът на камикадзето, както и самоличността на загиналите израелски туристи.

Имаме версии за държави, които може да са съпричастни за това откъде е влязъл атентаторът.

- Съвместно с колегите ви от Израел ли върви разследването на бомбения атентат?

- Да, продължават съвместните ни оперативки, получаваме помощ от американските правоохранителни служби, обменяме информация с Европол и Интерпол.
Дактилоскопският отпечатък от разчленения пръст на камикадзето вече
е пуснат в международния обмен на оперативните информационни системи.

- Потвърди ли се информацията, че малко преди взрива на телефон на туроператорската фирма е позвънил мъжки глас, който е съобщил, че две бомби ще гръмнат на летището?

- Няма информация, която да е постъпвала като сигнал за поставени взривни устройства. На всеки сигнал реагираме веднага. Полагаме максимални усилия да защитим българските граждани.

С всички действия, които предстоят и които сме предприемали през годините, когато има много случаи, за които обществеността не е разбирала, защото службите нямат интерес да споменават за всичко, което се предотвратява и се прави като превенция.
Информацията, която беше пусната през януари, не съответства и няма никаква връзка с това, което се случи на летището в Бургас. (Б. р. - на 5 януари 2012 г. изрелският в. "Аарец" съобщи, че ливанската групировка "Хизбула" готви атентат срещу израелски туристи, почиващи в България, израелските служби за сигурност на настояха за по-засилена охрана на автобусите.)

- България ли е била мишената на атентаторите?

- По начина, по който е направен терористичният акт, може да се предположи версията, че той е насочен към израелските туристи, а не към България.

- Ще има ли по-сериозни проверки на всички граждани от страни извън Европейския съюз, които влизат в страната?

- Това е една от мерките за сигурност, които вече са предприети.

(В интервюто са използвани въпроси на други медии)

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

  • Рекетьорите през обжалване вън от бизнеса

    В правилна посока са промените в закона, изготвени от работната група, с която ще се регулират възможностите за обжалване на обществени поръчки. И не защото с тях ще може да се отстраняват неудобните, а защото трябва да има честна надпревара. А в момента рекетът чрез обжалване на поръчки е превърнат в бизнес и се прилага принципът
  • България днес няма нужда от кървави саможертви

    Това е заслугата на Васил Левски и на днешните български патриоти “24 часа” създаде рубрика, посветена на съвременния патриотизъм. В нея обществени личности, политици, писатели, аналитици представят своите виждания за това какво е да си родолюбец и патриот в днешно време. Ето коментара на Андрей Захариев,