Цветан Василев и юпитата си вземат БТК 10 пъти по-евтино

https://www.24chasa.bg/Article/1472155 www.24chasa.bg
ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ

Обединение между Корпоративна търговска банка на Цветан Василев и руската ВТБ, чийто шеф у нас е министърът на финансите от управлението на НДСВ Милен Велчев, е подало предложение за изкупуване на 93,99% от акциите на БТК.

Вчера телекомът пусна съобщение на борсата, че има двама финансови инвеститори, които са кандидати да го купят. Пред в. "Капитал дейли" Василев потвърди, че той и ВТБ са кандидатите.

Цената за придобиването на компанията ще е между 0,81 лева и 1,92 лева на акция. Преди 5 г. исландецът Тор Бьорголфсон продаде телекома срещу 11 лв. на акция, което е с повече от 10 пъти над минималната цена на КТБ и ВТБ.

МИЛЕН ВЕЛЧЕВ
МИЛЕН ВЕЛЧЕВ

Придобиването ще стане чрез компромисна схема за преструктуриране на задълженията на БТК и собственика й "НЕФ България". Според нея Василев и Велчев ще платят на старшите кредитори 130 млн. евро, срещу което получават мажоритарно участие. Дългът на БТК пък се намалява от 1,65 млрд. евро до 588 млн. евро.

Ако поискат, старшите кредитори могат да вземат общо 617 млн. евро в зависимост от това колко от опциите върху дълга ще упражнят. В този случай старшите кредитори ще се откажат от 50% от дълга на БТК.

Продажбата трябва да бъде одобрена от КЗК.