Само 3 от дъщерите на Хачо носят фамилията Бояджиева

https://www.24chasa.bg/Article/1472260 www.24chasa.bg
Цвета (вляво) и Михаела с любимата й ямаха СНИМКА: Андрей Белоконски

Xачо Бояджиев и Евгений Станчев, тогава главен редактор на в. "Поглед", стоят с чаша в ръка на някакъв коктейл и си говорят. Край тях минава Камелия, щерката на Станчев, и Хачо му казва:

- Евгений, виж, дъщеря ти...
- Виждам, Хачо. Аз, за разлика от тебе си познавам дъщерите - отговаря му Станчев.

Колко дъщери има големият телевизионер, който неотдавна неочаквано напусна този свят? Това е въпросът. Поне на тази страница.

Проучване на "24 часа" установи, че дъщерите са 7. Този детайл е много важен за живота на Хачо Бояджиев, защото се твърди, че на големите донжуани се ражда предимно женски деца.

Само три от седемте дъщери са припознати от баща си - Цвета, Михаела и Мария-Луиза. Всичките са от различни майки.

Те са и официалните наследници на известния си баща, за което вече имат документ.
Най-голяма от тях е Цвета, родена на 24 август 1979 г., зодия Дева.

Майка й Мария Стоименова е работила като скиптър, организатор и директор на продукции в Киноцентъра. Участвала е в снимането на филми като "Горе на черешата", "Куче в чекмедже" и др.

С Хачо Бояджиев нямат официален брак, живеят известно време заедно и според Цвета остават приятели до края на живота му.

Цвета завършва средното си образование в частно училище и записва Лесотехническия институт. На втората година среща любовта, ражда Филип и той слага точка на висшето образование на майка си.

Филип вече е на 10 години и засега е единственият внук на дядо си Хачо.

Сега Цвета живее в софийското село Столник и работи като стоматологична сестра в частен кабинет. От три години е запалена по народни хора и ръченици, ходи редовно в местния клуб. Любимото й хоро е граовското.

Успява да увлече и сестра си, но тя повече си пада по модерните танци. През август заминават на танцов фестивал в Слънчев бряг.

Михаела е родена на 9 октомври 1980 г. зодия Везни. Майка й Стефанка Манова дълги години е редактор в Българското национално радио, покойница от 14 години.

Михаела е завършила 69-а гимназия в Дружба 1, където живее и сега. С приятеля си, с когото я карат без брак, се занимават с търговия с резервни авточасти. С "опелче" тя разкарва авточастите, с любимата си пистова ямаха се чувства волна и свободна като птица.


Не е класически рокер - обича бира, но не и кожените дрехи и спането в палатка. Когато пътува, предпочита удобствата на хотелите. Лятото е сезонът на пътешествията и Михаела яха ямахата при всеки удобен случай. Обича да кара "разумно бързо", не изпада в повече подробности, за да не я чуят катаджиите.

Когато бащата Хачо разбира за страстта на Михаела към моторите, й казва, че е луда.
Като малки Цвета и Михаела имат желание да се включат в шоубизнеса.
"Но той бързо ниподряза крилете. Май се притесняваше, че ще ни оценяват по фамилията му, а не по собствения ни талант", уточнява Цвета.

 Само веднъж като дете той я снимал в една от новогодишните си програми. Почти нищо не помни от снимките, освен че били през лятото и било много горещо.

Не съжаляват, че не са влезли в артистичния свят, където баща им беше на особен пиедестал. "Занимаваме се с неща, които ни харесват и задоволяват и това е най-важното", обобщава Михаела.

И двете сестри твърдят, че винаги са обичали баща си. По свой си начин. Но и той ги обичал по неговия си начин - първо работата, после всичко останало.

За рождените дни им купувал подаръци, обаче винаги трябвало предварително да го подсещат. Плащал редовно и издръжките им, но двете не знаят каква е била сумата.
В едно интервю преди години Хачо Бояджиев разказва как през 1997-а бил принуден да признае две деца от две майки почти едновременно:

"Току-що бях назначен за зам. генерален директор на НДК, който по това време се строеше. Ходех по цял ден с каска из двореца. Срещу строежа имаше къщурка, където беше офисът ми.

Един ден влиза при мен някакъв човек и ми вади свидетелство за раждане. Питам: "Какво е това?" Ами познавате ли това лице? Да се договорим, да видим! Викам: "Марш! Никакви договорки!"

След два месеца получавам призовка за дело за бащинство. Отивам в "Пирогов", тогава нямаше ДНК, и давам кръвна проба. Лекарят ми каза след два дни да отида за резултатите.

Отивам след два дни, а той ми се извинява: "Не съм готов."
Не, пояснявам аз - това е за друга проба, идвам за втори случай. Докторът щеше да припадне.

Така признах едновременно двете си дъщери. Много са симпатични, добри момичета.
Едната ми доведе внука Филип.

Но заради майка й ме уволниха. Уволниха ме от НДК. Не било морално да имам дете без брак. Но аз не знаех, че детето се е родило.

Оказа се, че двете дами, майки на дъщерите ми, се сприятелили и решили по едно и също време да търсят родителски права от мен. Разликата на децата е една година.

Е, осъдиха ме! Разчу се по високите етажи в ЦК на БКП и ми лепнаха, че съм "неморален". Как може да съм неморален, след като признах децата, станаха умни, възпитани. В една и съща година ги изпратих абитуриентки..."

Цвета и Михаела изслушаха с интерес тази история, но признаха, че не са знаели за нея.
"И двете сме винаги усмихнати и най-много обичаме позитивните хора", завършват колективния си образ полусестри Бояджиеви.

Весела, жената, с която Хачо Бояджиев живее от 1997 г., потвърди, че той наистина има 7 дъщери. Но не обичал да говори и с нея на тази тема. Тя знае имената на останалите четири и къде се намират те сега, но категорично отказа да разкаже подробности.

Посъветва ни да пишем за творческите успехи на съпруга й, а не да надничаме в личния му живот. Първото "24 часа" е правил многократно и ще продължи да го прави.

Колкото до второто - по цял свят читателите се интересуват за всичко, свързано с живота на известните личности.

Различни медии пращат останалите четири дъщери на Хачо в Англия, Франция, САЩ и другаде по света. Наскоро моя много добре информирана позната каза, че една от тези дъщери, на име Марта, живее в София в района на Руски паметник.

Ако някоя от тези госпожи се обади, с удоволствие ще напишем и за нея. Теорията на журналистиката отдавна е доказала, че хората най-много обичат да четат истории за популярни личности и техните семейства.

Мария Луиза не изпрати баща си

Мария-Луиза е единствената дъщеря на Хачо Бояджиев, родена от законен брак. За целия си бурен живот бонвиванът е имал само две семейства, скрепени с официални подписи.

През 1956 г. Хачо, тогава студент трети курс във ВИТИЗ, се жени за химичката лаборантка в института Живка. "Много хубаво момиче", казва Хачо за нея. Разводът е през 1958 г.

Вторият законен брак на Бояджиев е през 1991 г., когато се жени за красивата актриса Елена Маркова. От него е Мария-Луиза.

Този брак би могъл да се брои дори за неконсумиран, ако Елена не е била вече бременна. Двамата подписват, но всеки от тях живее в собствения си дом. Само след 2 (според Елена) или 4 (според Хачо) дни двамата се развеждат официално.

Мария-Луиза е отгледана от новия съпруг на Елена - Стоян Янев-Стуци, бивш главен архитект на София. Хачо редовно си плаща издръжката, но така и не се сближава с дъщеря си.

Мария-Луиза разказа, че баща й си останал далечен и непознат човек за нея. Тя не отиде на погребението му. Дори призна, че не й е тъжно заради неговата смърт, и отказваше да приема съболезнования.

Момичето е завършило с отличие частната хуманитарна гимназия проф. "Васил Златарски" в София.

Наесен ще бъде трети курс в специалността оперно пеене (сопран) в Консерваторията.