Учени: Мутантите са сред нас

https://www.24chasa.bg/Article/1472400 www.24chasa.bg
Героите от хитовата поредица X-men може скоро да се появят и в реалността. СНИМКА: АРХИВ

Свръхестествените способности на героите от касовата филмова поредица X men може скоро да престанат да бъдат ефектна измислица. Мутантите са вече между нас, твърдят американски учени. И се появяват благодарение на естествената еволюция. Може би не е далече времето, когато и те ще притежават огромна физическа сила, ще четат мисли, ще могат да предизвикват виелици или пожари само със силата на мозъчните си вълни или ще се превръщат в други същества. Мнозина смятат, че екстрасенсите и ясновидците са именно резултат на генни мутации.

Учени от университета "Корнел" и от Калифорнийския университет в Лос Анджелис изучавали гените на 14 002 души от цял свят. Откритието им било неочаквано и плашещо.

Оказало се, че в последните години човечеството е претърпяло нови, невиждани преди мутации. А смятаните за редки наследствени болести започнали да се разпространяват повсеместно.

"Знаех, че редките варианти на промяната на гените се появяват днес, но нямах представа, че ще се окажат толкова много", казва водещият автор на изследването Джон Новембър от катедрата по еволюционна биология и биоинформатика към Калифорнийския университет.
Имало действително от какво учените да се стъписат. У повечето изследвани били открити варианти на гени, които преди учените откривали само в отделни случаи и се смятали за изключение.

Например у 10 621 човека от всичките 14 002 било открито поне едно от 12-те наследствени заболявания, които не се смятат за широко разпространени. Най-известните от тези страдания са множествена склероза, биполярното психическо разстройство, шизофрения, алцхаймер, но имало и други, за които повечето хора изобщо не са чували. Само 3381 от "пациентите" били здрави.

"Изследвания, проведени преди 50 години, показваха, че мутирал геном се среща само у един на 1000 души. Днес пропорцията е вече пет към 1000, казва Новембър.

Къде е причината? Преди се смяташе, че генетичните изменения настъпват заради влошаващия се радиационен фон и замърсяването на околната среда, изхвърлящо мутагени в природата. Сега към всичко това се прибавя и нова напаст - пренаселването.

Колкото по-голяма е числеността на населението, толкова повече мутации се появяват в човешкия генофонд, обяснява друг ръководител на изследването - д-р Матю Нелсън. "През последните 10 000 години броят на населението на Земята нарасна от няколко милиона до 7 милиарда. При това най-голямото ускорение е настъпило през последните 2000 години, или в рамките на 100 поколения. С появата на селското стопанство и промишлената революция съществуването на хората става по-безопасно и удобно. А сред милиарди индивиди много по-лесно и бързо хромозомите се предават от родители на деца и се появяват по-големи възможности за мутация в генома."

В резултат редките варианти на гените започнали да се появяват много по-често. И учените съвсем не изключват в скоро време да възникнат нови странни мутации, които да доведат до неизвестни промени в организма на човека.

Някои експерти съвсем сериозно фантазират на тема "мутанти". Като Данър Кеснер от Калифорнийския университет, който е напълно убеден, че сред жителите на Земята вече започват да се появяват фантастичните "хора X", подобни на тези от филмите. Те няма да идват от секретни лаборатории, а ще се появят по естествен път, казва той. "Има мутации, които водят до дисфункции и болести, но други определят естеството и скоростта на еволюционните промени", смята ученият и добавя: "Живеем във вълнуващи времена".

Не би било преувеличено също да се каже, че в днешно време всеки от нас е мутант. Но преди всичко получените резултати дават възможност да се оцени каква голяма опасност представляват генетичните заболявания - от най-простите до най-сложните като аутизма например, които може да се развият заради десетки и дори стотици различни мутации.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Тервел Пулев отиде на футболен мач, видя зоркото око на "България Днес". Като част от публиката, боксьорът нямаше как да остане незабелязан и голяма част от времето прекара в раздаване на автографи и снимки на екзалтирани фенове. След края на мача, който не успя да проследи качествено, той си тръгна от скамейките заедно със съпругата си Диана

Вталена и освежена изглежда Карина Караньотова, забеляза "България Днес". Репортерката в БНТ 2, която стана майка преди 5 години на малкия Иво, показа стегната фигура край работното място. Журналистката май е прежалила неприятната случка от лятото, когато сподели, че са й откраднали портмоне с 350 лв. от плажна маса на родното Черноморие

На плаж се отдаде в последните септемврийски дни най-бързата бяла жена на света Ивет Лалова. Тя показа, че лятото за нея изобщо не е свършило. Българската спринтьорка се разхвърля по бански и забегна по Средиземноморието, за да събира слънчеви лъчи. Ивет е в компанията на своя съпруг Симоне Колио, с когото са отседнали в усамотена вила на брега