БСП подкрепи кандидатурата на Станишев за председател на ПЕС

https://www.24chasa.bg/Article/1472800 www.24chasa.bg

Националният съвет на БСП гласува решение за издигане кандидатурата на Сергей Станишев за председател на ПЕС, съобщи агенция „Фокус".
Кандидатурата на Станишев бе подкрепена със 114 гласа, без против и въздържали се. Станишев благодари за доверието.

Това е важен политически момент и за БСП, и за мен лично, каза той. Лидерът на БСП посочи, че партията не е работила само в националния контекст и винаги е била активна на Балканите и в световен мащаб, но отбеляза, че е имало и трудни времена за БСП през 90-те години.

Станишев подчерта важността на избирането на Георги Първанов за президент през 2001 година, за да се преодолее това и партията да стане пълноправен член на интернационала, а през 2005 година - и член на ПЕС.

Кризата ще продължава да се задълбочава, ако не настъпят по-отчетливи промени, смята Сергей Станишев. Според него кризата изисква много сериозна промяна в политиката. За да бъде ПЕС възприета като алтернатива на консерваторите, трябва да покажем много по-отчетлива социална и лява политика, заяви той. Станишев посочи, че се надява, че заявената подкрепа от Националния съвет е искрена.

Мой водещ приоритет са отговорностите ми пред БСП, моя основна цел - БСП да победи ГЕРБ на следващите избори, каза той. Според него - тази цел изглежда все по-реалистична, стига социалистите да работят с ясно осъзнаване на отговорността си.