Преди 9 г. Мирослава Тодорова написа за 72 часа делото БИАД

https://www.24chasa.bg/Article/1472934 www.24chasa.bg
Мирослава Тодорова заедно с колежката Нели Куцкова на брифинг след решението на ВСС да я уволни.

Преди години имаше едно дело в Софийския районен съд (СРС), което се следеше с интерес от репортерите. Не защото казусът бе нещо особено, а заради личността на подсъдимия и пострадалия.

На 11 октомври 2000 г. застреляният по-късно бос на ВИС Георги Илиев бе ударил едно кроше на настоящия евродепутат Слави Бинев във фолккръчмата БИАД.

Илиев бе подсъдим за хулиганство. Делото веднъж приключи на първа инстанция, но отмениха присъдата и го върнаха пак в СРС, като го пое друг съдебен състав.

На 15 май 2003 г. в препълнената от журналисти заличка съдия Мирослава Тодорова изчете присъдата - оправда Илиев по обвинението в хулиганство, но го призна за виновен, че е ударил Бинев и му е причинил мозъчно сътресение.

Мирослава Тодорова чете присъдата и мотивите по делото БИАД през 2003 г. Срещу нея са Георги Илиев и адвокатът му Георги Гатев (вляво).

СНИМКИ: АРХИВ И БУЛФОТО
Мирослава Тодорова чете присъдата и мотивите по делото БИАД през 2003 г. Срещу нея са Георги Илиев и адвокатът му Георги Гатев (вляво). СНИМКИ: АРХИВ И БУЛФОТО

Осъди го да плати 700 лв. глоба и 1200 лв. обезщетение на пострадалия за морални вреди.

Съдия Тодорова изчете присъдата, но не спря, а продължи с мотивите за нея.

Мирослава Тодорова гледа дело през 2005 г.
Мирослава Тодорова гледа дело през 2005 г.

Репортерите бяха изумени - досега не се бе случвало съдия да изготви мотивите заедно с присъдата. Обикновено минаваха месеци, преди магистратите да оповестят защо са решили делото по съответния начин.

Тодорова бе първата, която изготви писмени мотиви в деня, когато чете присъдата. И това стана за 3-4 дни.

Защо ли го направи? Може би е искала да изпревари различни интерпретации и коментари за присъдата или пък да бъде на суперниво заради медийния интерес.

Сигурно е писала мотивите и през нощта, гадаеха през май 2003 г. репортерите. Обосновката на една присъда може да бъде 10 стр., но може да стигне и 20, 50, дори повече.

Зависи от сложността на делото и обема на доказателствата. Факт е, че Тодорова бе готова с мотивите в деня, когато чете присъдата. А те бяха логични, изчерпателни и съвсем не кратки за наглед простичкия битов казус.

Съдбата обаче си направи грозна шега с нея. Съдийката бе уволнена миналата седмица от Висшия съдебен съвет (ВСС) заради... забавени с години мотиви по нейни дела, по едно от тях - с 4 г. и 8 месеца.

Какво се случи за тези 9 г., как съдийката, която безпрецедентно си написа мотивите по делото БИАД за 3-4 дни, по-късно ги бави с години по други казуси.

Съдия Тодорова е професионалист и почтен човек, призна дори един от "екзекуторите" й във ВСС Иван Колев.

Явно качествата на Тодорова са били оценени още в миналото, когато няколко години бе зам.-председател на СРС и шеф на наказателната колегия. После правораздава в градския съд. Стана преподавател в магистратското училище и оглави Съюза на съдиите.

Репортери си спомнят, че в районния съд в началото на века тя гледаше много от най-шумните процеси. Сред тях бяха делата за фалита на ТСБанк и атентата пред вестник "Труд".

Съдия Тодорова оправда съпругата на тогавашния градски прокурор Нестор Несторов по обвинението в укриване на данъци и осъди Светослав Миленов-Боксьора за побоя над депутата от СДС Асен Агов.

Малцина си спомнят, че Тодорова приключи делото на Несторова в напреднала бременност. Вероятно е можела да си спести мъките в горещите дни, но не го направи и това е знак от миналото, който някак не се връзва със сегашните обвинения към нея в немарливост.

Тодорова прекрати делото за незаконно държане на оръжие срещу убития впоследствие прокурор Николай Колев, образувано по нареждане на тогавашния обвинител №1 Никола Филчев.

Съдийката оправда и Едвин Сугарев, когото Алексей Петров съдеше за клевета. Това дело стигна дори до съда в Страсбург, който прие, че няма нарушения на конвенцията.

И в градския съд Тодорова решаваше шумни казуси. До уволнението й тя например гледаше едно от делата срещу бившия шеф на "Софийски имоти" Тошко Добрев, срещу Антон Савов-Мамата, сочен за дясна ръка на Златко Баретата, и др.

Всеки, който е бил на делата й, знае, че тя има пълен контрол върху поведението на страните в процеса. Без да се прави излишно на строга, с премереното си поведение респектира прокурори и адвокати.

Много трудно може да се обърка в хода на съдебното следствие, винаги е подготвена и знае как да реагира.

Репортерите я харесват и за друго. Тя е "техен" човек. В смисъл отворена към медиите, стреми се към максимална прозрачност. Имало е случай репортер да пропусне някое дело и тя не отказва да му даде протокола от заседанието.

Случвало се е журналист нещо да не е разбрал или чул в залата, през почивката или в края на заседанието тя му обяснява какво се е случило.

Такова поведение имат само магистрати, които се чувстват уверени в себе си. Колегите й твърдят, че е изключително добре подготвена професионално, в крак със законовите промени и съдебната практика.

Явно е, че Тодорова е и човек с характер. Като шеф на Съюза на съдиите бранеше независимостта на магистратите и критикуваше политиката на ВСС. Дръзна да съди за клевета вътрешния министър Цветан Цветанов. След като я уволниха, заяви, че е "обект на репресия", а уволнението й е "държавен произвол".

Да се бавят мотиви към присъди с години, е недопустимо, две мнения по този въпрос няма. И може би такъв магистрат заслужава уволнение. Самата Тодорова каза, че изпитва "дълбоко неудобство за забавянето"

Обясни обаче, че това е станало не от некомпетентност или мързел, а заради огромния брой дела, които е гледала, и нечовешкото натоварване.

През същия период тя е преподавател в училището за магистрати на целодневна заетост, но не се е възползвала от закона да остави делата да почнат от начало, довършила ги е, въпреки че в съда не е имала кабинет.

Медиите отбелязаха и един друг факт - за едни и същи провинения едни магистрати се наказват сурово, други - не.

През есента на 2002 г. звездата на Бойко Борисов като главен секретар на МВР вече бе изгряла. Подобно на сегашния МВР шеф Цветан Цветанов той не пропускаше да уязви съда. Поводи много - някой обвиняем е пуснат, друг - оправдан.

В един момент се стигна до ескалация на напрежението между ведомствата и Борисов бе поканен на среща в Софийския районен съд.

След нея той каза: Съдът не е виновен.

Репортерите шушукаха, че хубавите и устати съдийки нещо са го омаяли, за да омекне така. Тогава "24 часа" покани 4 от тях да разкажат за себе си и съдийската професия. Една от героините в "Дискретният чар на Темида" бе Мирослава Тодорова.

Тя е зодия Козирог, харесва еклектичния стил в облеклото. За да й хареса един мъж, той трябва да е почтен, забавен, с чувство за хумор и интелигентен.

Тодорова споделя, че съдийството я е научило на обективност и това й помага като коректив на близките. Казва, че има много медийно отразени дела, но на тях обръща толкова внимание, колкото и на другите.

На въпрос тогава кой дава по-тежки наказания - мъжете или жените, съдийката отговаря: "Понякога справедливостта изисква да се налагат тежки наказания, а понякога снизхождение. По мое мнение завишени и в този смисъл несправедливи наказания, налагат комплексираните хора.

Те могат да бъдат мъже или жени." Най-тежкото наказание, което Тодорова бе налагала дотогава, е 7 г. затвор за групово изнасилване.

Много от казаното от нея през 2002 г. е актуално и днес.

И тогава, както сега, рейтингът на съда в общественото мнение е сред най-ниските.

"Нормално е, когато човек се хване с тази работа, да е наясно, че хората няма да го обичат, защото половината от участниците в процеса няма да са доволни от изхода. Така че, ако се страхуваш от мечки, не ходи в гората", отбелязва Тодорова.

За атаките на Бойко Борисов към съда бе лаконична: "Не знам какво иска да постигне. Ако цели да подрони авторитета на съда, може би е успял."

Само като си припомним лавината от оправдателни присъди по знакови дела напоследък, до болка актуален е и следният й коментар: "Явно системата действа на празни обороти.

Може би не се обвиняват тези, които трябва, и може би не за престъпленията, за които трябва. Ефективността е ниска, защото е висок процентът на оправдателните присъди - значи не са били обвинени хората, които трябва."

Говорихме и за подбора на кадри в съдебната система: "За една млада демокрация, в която институциите не работят помежду си, както трябва, е много важно какви хора има вътре, а досега нямаше ясни критерии, по които се попада в системата и се расте в професията."

Сега Мирослава Тодорова сигурно би добавила: и по които се наказва.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да