Експерт: По всяка вероятност бомбата е сглобена у нас

https://www.24chasa.bg/Article/1473790 www.24chasa.bg
АЛЕКС АЛЕКСИЕВ Снимка: Архив

По всяка вероятност бомбата, която уби петима израелци на летището в Сарафово е сглобена у нас. Това заяви пред БНР председателят на Центъра за балкански и черноморски изследвания Алекс Алексиев.

„Трудно мога да си представя, че биха могли да внесат сглобена бомба в България. Ако това е така, се поставя въпросът откъде е взет взривът", каза Алексиев.

Той цитира статистика на американските служби, според която през година има 9 случая, които са подобни на атентата в Сарафово срещу израелски граждани в целия свят.

"Това, което се чува, е че има и втори конспиратор. За мен е много по-важно дали има местни съучастници", каза още експертът.

„За България в момента е най-важно да се види дали в страната има действащи групи, които са готови да извършат терористични актове. Фактът, че както изглежда, това е шиитски, а не сунитски тероризъм, като повечето терористични актове през последните 10-ина години, не значи, че е нещо съвсем различно. Радикалният ислям все повече и повече се развива", заяви Алексиев.