Тялото на камикадзето остава в Бургас, нощувал във Варна преди атентата

https://www.24chasa.bg/Article/1473889 www.24chasa.bg
Снимки: Ройтерс

Тялото на атентатора ще остане в Бургас, докато приключат следствено-оперативните действия. Това заяви пред радио „Фокус" - Бургас д-р Галина Милева, бургаски депутат и съдебен медик, обработил главата на атентатора.

„Докато приключи следствието, предполагам, че ще остане в бургаската следствена медицина. Атентаторът е със светла кожа и очи, черна коса, която не е толкова дълга, колкото я показват на снимките, най-вероятно това е перука. ДНК профилът е известен и е пуснат във всички масиви в целия свят, на всички служби. Ако е в масивите, би трябвало да излезе името на човека, извършил атентата", обясни Милева.

„Аутопсиите са извършени предимно от д-р Косьо Янков. Главата на атентатора я обработих аз. Аутопсиите са извършени от бургаските съдебни медици, а не от израелските", каза още д-р Милева.

Снимки: МВР
Снимки: МВР

„В аутопсионната зала имаше членове на неправителствени организации от Израел, както и техни парамедици, които си дообработиха телата по тяхната религия", обясни тя.

Вчера д-р Милева обяви, че всички кости на лицето на камикадзето са били изпочупени. „Деформацията е голяма, макар че когато правихме снимките, аз се опитах да събера всичко това, за да изглежда по-автентично лицето на камикадзето", заяви пред БНТ тя.

Д-р Милева потвърди, че ДНК-профилът на главата и частите, за които се предполагало, че са на терориста, съвпадат, така че криминалистите вече имат над какво да работят.

Атентаторът от Бургас е нощувал няколко дни във варненски хотел. Това пък съобщи bTV, позовавайки се на свои източници от разследването. Медията знае кой е хотелът, но за да не пречи на разследването, няма да го съобщи.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев не пожела да потвърди информацията с мотива, че тя е част от досъдебно производство. Според него не може да се твърди, че съучастникът или атентаторът са американски граждани.

Предполага се, че терористът е отседнал във Варна, след като е влязъл в страната ни през Румъния. Оставил е перфектни пръстови отпечатъци и биологични следи в хотелската стая. Настанил се е там с фалшивата си американска шoфьорска книжка.

Още преди три дни всички служители на хотела са разпитани, а помещенията претърсени. Службите за сигурност са засекли с видеокамери движението на камикадзето във Варна.

Вече са проверени местата, където е ходил. Те са претърсени и не са открити опасни елементи.

Според bTV, разследващите предполагат, че американският гражданин Дейвид Джепсън е все още в България.

Твърденията за американска самоличност на съучастника в атентата били необосновани
Главният секретар на МВР обяви, че не може със сигурност да се твърди какъв е произхода на терористите.