78-годишна кандидат-студентка поддържа форма с фитнес

https://www.24chasa.bg/Article/1476751 www.24chasa.bg
Величка вдига и гирички, за да се поддържа във форма. СНИМКА: Атанас Кънев

Родена съм на Еньовден и вероятно затова много обичам билките, природата и биологията, казва най-възрастната кандидат-студентка в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" - 78-годишната Величка Желязкова. Тя се пенсионирала като началник на пощенски клон.

Тази година за втори път прави опит да учи биология. Миналата изкара среден 3 и не успя да се класира. Тогава каза, че иска да следва, за да разкрие тайната на вечната младост.

От декември 2011 г. посещава лекциите като слушател. Яви се и на предварителната сесия през юни, нопо погрешка си написа името и работата й беше анулирана. Затова отново щурмува вуза на 10 юли. Комисията е оценила теста й с 3,30. Както "24 часа" писа, Величка не успя на първото класиране, но все още има шансове.

Желязкова чака второто класиране за специалността
Желязкова чака второто класиране за специалността "Биология" в ПУ "Паисий Хилендарски" СНИМКА: Атанас Кънев

Приема ни в гарсониерата си в район "Тракия" в Пловдив навръх петък, 13-и. Превежда ни през кухничката си, където е поставила фитнес уред, имитиращ гребане, а до леглото в дневната са двете й 5-килограмови гири.

Такава бях като момиче, показва 78-годишната кандидат-студенка Величка Желязкова.
Такава бях като момиче, показва 78-годишната кандидат-студенка Величка Желязкова. СНИМКА: Атанас Кънев

"Не се страхувам от фаталните дни, защото тая програма съм я изключила от мозъка си. Ако човек иска да е здрав и щастлив, е такъв. Ако обаче заложи на болестите, страда", философски обяснява жената.

Кандидатствам, защото искам да покажа, че човек може да бъде вечно млад, казва тя. Хората не бива да се слагат под общ знаменател. Другите пенсионери, като си забравят дори ключовете за вкъщи, когато излизат навън, защо и аз да съм такава, възмущава се Желязкова.

Затова и най-много се обижда, когато я наричат баба. Имам си толкова хубаво име - хем велика, хем желязна, изтъква пенсионерката.
Любовта към науката я владее от ранна младост. Завършва вечерна гимназия в Пловдив, защото родителите й починали, а двамата й по-големи братя не можели да я издържат. Намерила си работа и учила.

Когато я направили шеф на пощата, й предложили да следва в Техникума по съобщения в София и тя веднага се съгласила. Пенсионирали я през 1990 г.

Бях само на 56 г., пълна с енергия, трябваше нещо да правя и се обърнах към учението, обяснява тя. С тъга признава, че не се е омъжила . Като млада била хубавичка и елегантна, доста мъже я ухажвали, но тя имала приятел, с когото били заедно 3 г. Накрая той я изоставил, а след раздялата така и не повярвала на друг мъж.

Най-напред в София се записала на китайски курс за хранене и билколечение.След това започнала да посещава занятията по бойни изкуства, а след това при японския професор Сайонджи изучила техниките на шиацу масажа.

Тези знания ме ориентираха трайно към биологията и реших да следвам, обяснява Желязкова. Отишла в информационния център на Пловдивския университет. Мога ли да се запиша за студентка на моята възраст, попитала тя. Служителите били много мили и отговорили, че годините не са пречка, ако може да учи.

Ужасно се огорчила миналата година, като не я приели. Но останала приятно изненадана от отношението на зам.-ректора доц. Жоржета Чолакова, която провела десетки разговори с министерство на образованието и успяла да я уреди за слушател.

Младите студенти се отнасяли с огромно уважение към Желязкова. Бяхме наравно във всичко, в часовете забравях на колко години съм, разказва леля Величка. За да се слее напълно с колегите, от вуза й разрешили да посещава и студентския стол. От всички лекции най-много й допаднали курсовете по аналитична химия и генетика.

Въпреки чудесната атмосфера във факултета Желязкова не желае повече да бъде слушател в университета. Искам да имам цел, да се явявам на изпити, да се конкурирам с останалите, да бъда като всички редовни студенти, мотивира тя намеренията си. И уточнява, че се стреми към знания, но няма да заеме работното място на някой млад човек, а още по-малко се стреми да прави кариера. Пенсията от 200 лв. й е напълно достатъчна, получава социални помощи за тока и разчита на подкрепа от страна на племенниците си. Затова не се притеснява как ще си плаща семестриалната такса. С малко лишения все ще се оправя, окуражава се сама леля Величка.

Много се надява тази година да стане студентка. От университета й казали, че шансовете й са по-големи - изкарала е по-добра оценка, а и кандидатите са по-малко заради демографския срив. Ако не вляза, няма да умра, макар че ще ми е много мъчно, коментира пенсионерката.

На младини изпуснала шанса да следва в Париж и го преживяла. Това било през 60-те години - на морето се запознала с френско семейство, с което се сприятелила. Те й гостували, тя върнала визитата, останала около 2 месеца и двойката преподаватели по ядрена физика в Сорбоната я поканили да се запише да следва там. От посолството обаче отказали. Домакините предложили да я омъжат в Париж, но тя предпочела да се върне в Пловдив. Понякога съжалява, че не е приела, но към стари работи човек не бива да се връща. Спомня си само хубавите мигове от онова време, за което й напомнят картините и снимките с парижки сюжети по стените на гарсониерата.

Човек не бива да таи в главата си лоши мисли, разкрива Желязкова част от рецептата си за младост. И добавя, че това е запомнила от родителите си.

Другото важно нещо, което казва, че е наследила от майка си Мария интереса към здравето. В родното село Новаково, Асеновградско, майката била прочута лечителка - помагала на хората по метода на третото око.

Освен с биоенергията си на много хора "предписвала" и билки. Величка обаче усвоила само знанията за лековитите растения, които продължава да събира всяко лято.

Препоръчва на хората, които искат да останат винаги млади, всеки ден да спортуват. Тя се разтяга се на фитнес уреда и вдига гирички. Храни се умерено - никога не пропуска сутрешната закуска. Избягва да яде много месо, но редовно пийва червено вино и домашна ракия. Произведени са в Новаково от нейни роднини. Фасулът, лещата, оризът, сиренето и млякото задължително присъстват в менюто й. Хапва много сурови плодове, зеленчуци и ядки. Но обича много да готви и има богат набор от собствени рецепти.

Най-важното нещо, за да се запази човек млад е постоянно да поддържа мозъка си във форма, убедена е 78-годишната пенсионерка. Дали ще чете книги, или ще следва във висше училище, няма значение, важно е в главата да се трупат знания, съветва възрастната жена. И смята, че е добре медиите по-често да казват това на младите хора.