Стас Мисежников: България да отговори може ли да е с Иран на една маса в ООН

https://www.24chasa.bg/Article/1477045 www.24chasa.bg
Стас Мисежников СНИМКА: Йордан Симeонов

С министъра на туризма на Израел Стас Мисежников разговаря Виктор Иванов:

- Г-н Мисежников, получихте ли гаранции от българските власти, че мерките за сигурност ще бъдат затегнати? Като член на израелското правителство мислите ли, че досегашните охранителни мерки за израелски туристи бяха на нужното ниво?

- Ние не сме застрахователна компания, за да правим такива преценки. Това, което се случи в Бургас, е голям шок за България и българското правителство. До този момент България се справяше с опасностите за туристите много добре.

Една от причините да съм тук е да подам приятелска ръка в тази трудна за България ситуация, в тази шокова ситуация. Ние сме били на ваше място и знаем как да се справяме с този проблем, знаем как да се справяме с осигуряването на добро ниво на сигурност. Не мисля, че българското правителство не се е справило добре с мерките за сигурност, не мисля, че са се провалили. Сътрудничеството обаче трябва да се засили, трябва да положим общи усилия и това е целта на срещите между нашите и вашите служби, между нашата и българската армия.

Всички питат сега дали е безопасно и аз казвам: Да, безопасно е. Да, имаше инцидент, но такива неща се случват навсякъде по света - в Бургас, в Норвегия, в кино в Денвър, могат да се случат на всяко място по света. Ние не трябва да се страхуваме от такива атаки и да се затваряме вкъщи. В бъдеще сътрудничеството между службите ни за сигурност ще донесе повече сигурност както за туристите, така и за гражданите на България.

- Да очакваме ли отлив на туристи от Израел?

- Нека ви напомня, че повече от 160 000 израелци ще посетят България през тази година. Израелците обичат България и искат да продължат да идват тук. Когато летях до София, самолетът бе препълнен. А и два от самолетите, пристигнали в Бургас след атентата, също са били напълно запълнени. Това означава, че израелците не се страхуват и точно така трябва да се постъпва. Не бива да показваме страх пред тероризма, не трябва да спираме да живеем, не трябва да спираме на дишаме. Хората трябва да пътуват.

- Готов ли сте да дойдете в България като турист без тази охрана, която обикаля непрекъснато около вас?

- Разбира се. България не е по-опасна държава от останалите по света. Аз съм бил като гражданин в много държави по света, без охрана. Никой не ме охранява, когато пътувам със семейството си. И не само ще дойда тук като турист, ще доведа и семейството си.

- Смятате ли, че България ще участва в отговора на терористичните атаки, след като се видяхте с премиера и президента? Имате ли усещането, че след като сме заедно в страданието, ще бъдем заедно и в отговора на тази терористична атака?

- Зависи как виждате отговора. Не е достатъчно само да заклеймиш един такъв терористичен акт. Не е достатъчно дори и да разкриеш извършителите и поръчителите. Много важно е да застанем заедно пред лицето на общия ни враг.

- Кой е той?

- Терористичната държава се нарича Иран. Те не само субсидират терористите, не само ги изпращат да атакуват, не само създават тази инфраструктура за терор навсякъде по света. В момента те обучават и въоръжават терористични организации като "Хамас", "Хизбула", "Ал Кайда", "Джихад".

Иран е тази държава, която разпространява злото по света. Тя е виновник за убийството на невинни деца, невинни жени, невинни мъже. Атаката срещу Израел и убиването на израелски граждани тук, в България, е извършено от "Хизбула" с оръжията на Иран, с парите на Иран, с обучението на Иран. Случи се тук, но можеше да се случи на други места преди няколко месеца.

Истинският отговор е да застанем заедно срещу лицето на врага и заедно да се справим с него. Иран, тази терористична държава е част от международната общност. Невероятно е, че международната общност седи на една маса в ООН с една терористична държава. Как можем да работим заедно с тях? И това е един труден отговор, който България трябва да даде.

- Пред еврейската общност казахте, че като втора цел след убийството на израелци атентаторите са имали и развалянето на икономическите отношения между Израел и България. Дори и за една терористична държава, както наричате Иран, каква ще е изгодата да атакува икономическите ни отношения и да иска да ги развали?

- Убиването на хора не е достатъчно. Иран иска да разруши напълно Държавата Израел. Това може да бъде направено, като убиваш хора, като плашиш хората. Може да бъде сторено и като разваляш икономическите отношения с друга държава, политическите отношения.

България и Израел са много добри приятели с дълга история на това приятелство. Имаме приятелство и между народите си, не само на държавно ниво. Следващата година ще се празнуват 70 години от спасяването на българските евреи от страна на българския народ, за което ние сме много благодарни. Заради това мисля, че една от целите на тази атака е да навреди на нашите отношения. Туризмът е само една част от тези отношения. Заради това аз съм тук, за да кажа, че нито един терорист, нито една бомба не може да разкъса тези здрави приятелски връзки, които имаме. Ето това е нашият отговор към тероризма.

  • Опасните селфита - кой трябва да ги спре

    Опасните селфита - кой трябва да ги спре

    Модата с екстремните снимки и опасните селфита в последните години взема все повече жертви. Рискът е прекомерен, а манията все повече се поощрява от социалните мрежи, защото целта е една - да се привлече внимание, да се покаже смелост, дори непукизъм и да се трупат лайкове. Вероятно това е накарало и 19-годишното момче
  • Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Георги Марков: Никой не е в състояние да оправи съдебната власт в България

    Уважаемият вицепремиер Томислав Дончев вчера от трибуната на парламента сподели, че енергията, обхванала една част от българското общество, която е на площадите, ще бъде пропиляна, ако не доведе до промени. Какво трябва да се промени според него - законодателната рамка, дори и конституцията, за да може държавата да изпълни една от основните си