"Ангелите на Ади" и хиляди непознати по света спасяват абитуриентка

https://www.24chasa.bg/Article/1478454 www.24chasa.bg
СНИМКА: АРХИВ Ади (вляво) с родителите си.

Тя е лъчезарна, със стопляща усмивка. Така изглежда на снимките Ади - Аделина Коджабашева, от Бургас малко преди животът да се се преобърне на 180 градуса. Дни след абитуриентския бал откриват рядък злокачествен тумор в крака.

Въпреки операция у нас заболяването прогресира, а образуванието нараства главоломно. Спират го лекари в Израел, но за окончателното излекуване на 19-годишната девойка е нужна втора операция. И то възможно най-бързо.

Фотоси на Ади са пръснати из цял Бургас. С тях нейни приятели и съученици подканят добри хора да помогнат на болното момиче. Нарекли са се "Ангелите на Ади". Само за няколко дни те успяват да трогнат хиляди хора, които даряват около 100 000 лева за кампанията.

Архив
Аделина на морския бряг
Архив Аделина на морския бряг

Вчера ръководството на ГЕРБ спешно взе решение да дари 98 000 лв., а за да се събере цялата нужна сума, депутатът от Бургас Димитър Бойчев даде още 2000 лв. Парите веднага са преведени по сметките на момичето.

"Сумата много ни обнадеждава. Но трябва да действаме бързо. Ади има нужда от спешно лечение, мина химиотерапия в Бургас, която бе много тежка. Сега е на легло. Вече е уредена клиника в Германия, ентусиазирани са приятелите.

Единият от пунктовете, където събират дарения, е до общината в Бургас. Скоро отвориха и втори на Алеята на книгата в Морската градина. Освен на място, може да се помогне чрез SMS кампания, организирана в нейна помощ, и чрез банкови сметки.

Само преди дни Аделина Коджабашева, или както всички я знаят Ади, приключи втората си химиотерапия в бургаската болница. Понася я изключително зле - повръща, отслабва, става 30 кг.

"Наложи се да лежи в болница на системи. Сега е вкъщи. Не може да се
движи. Храним я като бебе с пюрета по 3-4 лъжички на 15 минути", разказва майка Радостина, която е неотлъчно до нея.

Всичко започва като безобидна болка в крака през юни м.г. Ортопеди в Бургас уверяват, че няма нищо притеснително. Рентгеновите снимки също не показват изменения. Минават и през невролози.

Болките долу ниско при глезена обаче продължават. "Есента ходихме в Правителствена болница, където направихме ядрено-магнитен резонанс. Излезе доброкачествен тумор с малки размери и добра прогноза", успокояват се за момент родителите на Ади.

По съвет на лекарите през октомври правят операция в клиниката в Горна баня, където изрязват образуванието. Болките обаче продължават. Тази пролет правят нов ядрено-магнитен резонанс, който показва, че туморът отново се е появил, при това с гигантски размери. Налага се нова биопсия, която вземат на 16 май. Точно в разгара на емоциите и треската около абитуриентските балове Ади вече почти не може да ходи. Болките в крака са непосилни. А резултатите не идват. Цели 22 дни. Въпреки всичко Ади облича балната рокля и отива на последното празненство с класа си в Слънчев бряг. Но само за час и половина.

"Толкова успя да издържи. Ние с баща я чакахме в колата пред ресторанта. При нас имаше и лекар, който повикахме в случай на нужда", спомня си майката.

Няколко дни по-късно Ади и семейството научават страшната вест. Хистологията е категорична: рядък злокачествен тумор - конвентионален остеосарком (остеобластна версия).

Ади не успява да вземе и матурата. По това време влиза в болница, тъй като състоянието рязко се влошава. "Всички бяхме в шок. Започнаха да говорят за ампутация на крака. Знаехме обаче, че няма разсейки. Затова започнахме да търсим други варианти", редят родителите.

Бързо се организират и на 10 юни вече са в израелската клиника "Хадаса". Престоят на Ади там за 2 седмици струва на семейството 32 000 евро. Част от него покриват със заем. Сега са ипотекирали двустайното си жилище в комплекс Славейков, чакайки отпускането на нов кредит. В Израел стабилизират Ади. Там момичето минава първата химиотерапия. Туморът е стопиран, а лечението продължава с химиотерапия в Бургас.

Семейството търси най-добрите лекари и най-щадящото лечение за единственото си дете, така че да не загуби крака си. Влошеното състояние през последните дни е критично. Операцията и лечението вече стават животоспасяващи. След няколко оферти на клиники в чужбина се спират на Charite в Берлин. Цената е 100 000 евро.

Семейството е съвсем обикновено и не разполага с тези средства, нито има от къде да ги осигури. Майката Радостина е служител в "Товарни превози" на бургаската жп гара. Бащата отговаря за локациите на корабите в база Атия, но не е с ранг на военен. На помощ идват "Ангелите на Ади" - нейните съученици, приятели и близки. Те се организират в безпрецедентна акция за събиране на немалката сума. След като успяват да увлекат по интернет хиляди хора - дори от САЩ, Англия, Германия, по сметките на семейството постъпват близо 100 000 лева.

Снощи на лятната сцена пред НДК в нейна подкрепа благотворително пяха Лора Караджова, Орлин Павлов, Поли Генова и др. Входът от 5 лв. отиде отново за Ади. Подобен концерт се готви и на бургаския стадион "Лазур". По предложение на кмета Димитър Николов пък общинските съветници решиха всички постъпления от конкурса "Бургас и морето" да се дарят за лечението на Ади. В нощта на конкурса ще бъдат поставени и специални кутии за дарения. Такива много скоро ще има и в по-големите градове в страната, казват "Ангелите на Ади".

Ади завършва СОУ "Константин Преславски" в Бургас. Мечтаеше да учи международен туризъм, но дори не успя да кандидатства, казват близките.

Сега мечтата на Ади е само една - да има своето утре.