Две министерства работят по скандала с признаването на наши дипломи в Турция

https://www.24chasa.bg/Article/1478480 www.24chasa.bg
Снимка: Интернет

Българските дипломи вече не се признават в Турция и за студентите е въведен много тежък приравнителен изпит, съобщиха от Дружеството на турските студенти в България преди два дни.

Министерството на образованието знае за проблема с Турция, която спря признаването на дипломи от български университети заради масови случаи на фалшификации, предаде БНР. Турция официално е уведомила България с дипломатическа нота, че спира признаването на дипломи от български университети още миналата сряда. Нотата на Анкара е била препратена към българското министерство на образованието в петък, 20 юли.
Министър Сергей Игнатов е разговарял с министъра на външните работи Николай Младенов във връзка с отказа на Турция да легализира български дипломи.

Двете министерства правят проверка на издадени от България дипломи на турски граждани. По този повод образователният министър заяви: "За миналата година около 80 са завършилите дипломирани. За 57 от тях е дошло запитване до НАЦИД дали дипломите са легални или не. Всички те са се оказали с нормални дипломи".
Според Сергей Игнатов не може да се твърди, че този случай е удар върху авторитета на българските висши училища.