И със скайп, и без скайп пак незаконно ще ни подслушват

https://www.24chasa.bg/Article/1478643 www.24chasa.bg

ВЕНИ МАРКОВСКИ

Bчера се появиха съобщения, че скайп са променили политиката си за осигуряване на неприкосновеност на връзката, което позволява подслушване на потребителите от страна на правозащитните органи.

Аз съобщих за това във фейсбук - както в личния ми профил, така и в публичната ми страница. На публичната страница се появи веднага един Иван Иванов, който коментира, че това било напълно нормално и той, понеже не вършел нищо незаконно, нямало защо да се притеснява - да се притеснявали престъпниците!?

Не познавам г-н Иванов - в публичната ми страница може да се запише всеки, който поиска. Но познавам мисленето и писането на хората, които твърдят подобни неща. Те са или на работа в милицията, или не са запознати със злоупотребите на МВР, което се явява репресивният орган на държавата.

Трудно ми е да си представя, че е останал човек в България, който да не е чувал разговорите на министър-председателя с шефа на митниците. Записите се оказаха продуцирани и разпространени по кината... пардон, в интернет - с подкрепата на "МВР пикчърс", за разлика от разговора на анонимен фен с Бойко Борисов, който може да бъде открит в YouTube по ключовите думи "много като тебе вече плакаха".
Какво показват тези случаи? Че всеки от нас може да стане жертва на подслушан разговор - било то от МВР, от конкуренти или - както се случва понякога и на нормалните политици - от останал включен микрофон... при това без значение дали ползва скайп, или не! По същия начин всеки трябва да знае, че неговата поща - електронна и хартиена - не е предпазена от незаконен прочит. Свидетели сме как милиони електронни писма се публикуват в интернет, без някой да се интересува дали са верни, или не, конфиденциални или публични.

Да оставим настрана дори незаконното им разпространение, но помислете си какъв морал имат хората, които се ровят из чуждата кореспонденция, вероятно водени от милиционерския си нагон? Навремето така Държавна сигурност следеше какво си
пишат гражданите на народната република с чужденците и водеше на отчет онези, които се осмеляваха изобщо да си кореспондират, а пък критикуващите властта направо си бяха привиквани в милицията "за справка". Да не повярва човек, че това са го правили българи спрямо българи, нали? Нима днес някои не наричат това ровене в пощата "разследваща журналистика"?

Съобщенията за променените условия за ползване на скайп звучат като новост, но всеки запознат с практиката на работа на големите западни компании знае: най-важното за тях е да продължават да си взаимодействат с изпълнителната власт. Щом МВР е поискало да подслушва разговорите, въпрос на време е било скайп да откликнат. Впрочем, едно от условията, които бяха поставени в някои страни, за да разрешат сделката по купуването на скайп от "Майкрософт", беше да се осигури възможност за следене. Въпросът е дали освен следене не са осигурили и възможност за записване на разговорите?

Промените са поне две.

Първата е правна. Не е ясно кога точно скайп са променили условията за ползване на софтуера им. Текстът за конфиденциалност сега обяснява, че скайп ще предоставя "лични данни, съдържание на комуникациите и/или трафични данни" на съответните репресивни органи на държавната власт при "законно искане" на подобна информация. От скайп уточняват, че и ще оказват съдействие и информация, за да бъдат задоволени такива искания.

Другата промяна е техническа. По-рано беше известно, че скайп не може да се подслушва, защото компютрите на потребителите се свързваха директно един с друг, а самото общуване бе по криптирана връзка. От самото начало на появата на скайп софтуерът избягваше да допуска т.нар. "посредник; или "човек по средата" - каквито се явяват например интернет операторите или БТК у нас. Но наскоро от скайп съобщиха, че са въвели т.нар. "супервъзли" - компютри, които уж помагали потребителите да се намират по-лесно един друг. Казвам "уж", защото и други специалисти са скептично настроени.

Според Питър Екърсли от фондация "Електронни граници" няма основание да се предполага, че не е възможно и самите скайп-разговори да минават през тези супервъзли. Възможно е, разбира се, точно тези възли да не са средството за следене на комуникациите, но в едно можем да сме сигурни - скайп няма как да откаже съдействие на полицията, така че със сигурност са намерили начин да го сторят, иначе нямаше да включат цитираните по-горе текстове в условията за ползване на услугата.
Споменах за Иван Иванов, който повтаряше и друга теза: че ако враговете ти са престъпниците, значи полицията ти е приятел. Не бих казал, че това е правилният начин за разбиране на сложния свят, в който живеем. По подобен начин един известен политик бе казал, че “Който не е с нас, е против нас”.

Когато министърът е човекът, определящ кой е престъпник и кой - не,  тогава полицията не може да ти бъде приятел. Когато този министър напада съдебната система и я обвинява за това, че не потвърждава огласените от него обвинения и не смята събраните от подопечните му служители на МВР калпави доказателства за допустими в съда, тогава тази правосъдна система не бива да ти бъде приятел. И когато един политик казва, че не можел да влияе на Висшия съдебен съвет, защото членовете му били назначени от предишния парламент (демек ако той ги беше назначил, щеше да им влияе, що ли?), тогава тази държава няма как да ти бъде приятел, защото разделението на властите е основополагащ принцип на модерната демократична държава.
В тази държава скайп е следен, а електронната поща се чете. В тази държава само мислите са извън алчните и криви уши на органите на реда. Засега.

И не си мислете, че говоря общи приказки - нееднократно през годините сме алармирали за това, че  всяко МВР  злоупотребява със Закона  за МВР, за да изисква и получава информация за потребителите без съответното съдебно разрешение. Днешното МВР не е по-различно от вчерашното, напротив - съдейки по изказванията на правно неграмотния министър, то е значително по-репресивно.

Какво да се прави ли?

Може да се изненадате: моят съвет е не по-малко, а повече общуване. Говорете и споделяйте смело, защото само това може да ни спаси от дългите ръце на МВР.
Държавата трябва да се страхува от свободните си  граждани,  при това да се страхува толкова много, че никога да не се осмели да посегне на правата и свободите им. Но за да се случи това, всички ние трябва да сме свободни. И граждани!

 

  • Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Бруталното убийство в Русе - толкова много ни чули, ни видели

    Можеше ли аптекарката в Русе да не стане жертва на изпечени престъпници? Само защото бандитите са знаели, че носи у себе си големи суми пари, ли е изгубила живота си? Защо никой не се обади в полицията, когато мнозина не само са видели, че насред улица в града е изоставен автомобилът ѝ, ами се е намерил дори някой “майстор” да протестира
  • Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Коментар на седмицата №3: Бунтът на невежите

    Публикуваме отново най-четените през седмицата анализи, коментари и мнения. Това лично мнение на проф. Огнян Герджиков е № 3 и е четено от 54 148 души. Колкото хората са по-невежи в дадена област, толкова са по-категорични СВЕТЪТ вече не е същият. Той е завладян от пандемия, която тотално наруши неговия ритъм

МАЛКИЯТ ИВАНЧО

Малкият Иванчо