Росица Янакиева: Чакам малки афтършокчета, за да се успокои земята

https://www.24chasa.bg/Article/1479713 www.24chasa.bg
Росица Янакиева СНИМКА: Светлана Стоименова

С Росица Янакиева разговаря Светлана Стоименова. 

- Госпожо Янакиева, вие се появявате като лице в кампанията с набирането на средства чрез есемеси за пострадалите от земетресението на 22 май. Тя се провежда под ваш патронаж. Това не е ли самореклама?

- Аз не набирам средства в моя полза. Има длъжности с определени функции. Кметската позиция представлява града. Самата аз не се нуждая от реклама. Хората обаче се нуждааят от подкрепа. До момента с тази кампания сме събрали 8000 лв.

- Вие къде бяхте по време на силното земетресение?

- Бях си вкъщи. Първата мисъл, която мина през главата ми, е, че е земетресение, че е много силно и ще има катастрофални размери. Когато се запознах с реалната обстановка, слава Богу, не се сбъдна тази моя мисъл. Най-важното е, че нямаше жертви. Имаше хора, които се бяха самонаранили при напускането на сградите.

Първото нещо, с което се сблъсках на път към общината, бе в квартал Иван Пашов, където на пътя се бяха разпилели тухли и керемиди. Помислих си, че трябва спешно да ги отстраним, без да осъзнавам, че това е най-малкото в този момент.

В центъра на града ме срещна мълвата, че се къса стената на язовир "Студена". Това е твърде сериозно състояние на съоръжението, за да събуди у мен притеснение. Веднага изпратихме комисия, която да огледа, и се оказа, че това не е вярно. Започнах да успокоявам обстановката, като потърсих медиите, за да съобщя, че не бива хората панически да напускат града и да се евакуират.

- След труса от 22 май тръгнаха всякакви спекулации и апокалиптични прогнози.

- При това положение аз помолих полицията и ДАНС да поработят и да се намерят хората, които пускат тези слухове. Те трябваше да бъдат спрени, защото създаваха допълнително напрежение върху голяма част от перничани, които бяха в стрес. Органите на реда си свършиха работата. Независимо от това до ден днешен се появяват разни пророци, които вещаят какво ли не.
Никой досега обаче не е направил предсказание за нещо хубаво, което ще се случи. Това говори за деформацията на общественото съзнание дори и в главите на тези хора, които вероятно имат личностни проблеми.

- В тази ситуация вие влязохте в пререкания с един от сеизмолозите, дори май се заканихте да го съдите.

- Не съм влизала в пререкания със сеизмолозите. В този момент имахме толкова много сериозни проблеми, че нямаше как да се занимаваме с несериозни неща. От мен тогава се изискваше да имам здрав разум, бърза мисъл и бързо действие в ситуацията.

- След вторичния трус от 4,5 по Рихтер някои хора смятат, че част от прогнозите за силно вторично земетресение са се сбъднали и че институциите трябва да се извинят.

- Смятам, че хората трябва да гледат разумно на онова, което казват учените. Те никога не са ни заблуждавали, че с отминаването на първия трус и последващите няколко затихващи, процесите са спрели и повече няма да се люлеем.

Напротив, специалистите казват, че трябва да има трусове, за да се разтовари наистина напрежението. Те трябва да се приемат нормално. Практиката показва, че понякога има доста силни вторични трусове, които могат да доведат до по-сериозни последици.

Ние трябва да бъдем реалисти, преди всичко не само да вярваме на хората, които са посветили живота и работата си на тази тема, но и на онази статистика, която съществува.

- Минаха повече от два месеца от най-силното земетресение. Какъв е размерът на щетите в общината?

- Когато човек по-спокойно се огледа, забелязва наистина големия мащаб на щетите, най-вече върху хората.

Лошо е да нямаш покрив на главата си, но още по-лошо е, когато човек в тези тежки моменти е обременил психиката си, увредил здравето си. Защото и това се случи. Затова ние се опитахме да лекуваме не само материалните последици, но и душите на хората. Говоря за специалистите психолози, които бяха тук, и за кардиолозите, които поканихме, и за онези концерти, които също въздействаха положително върху психиката на хората.

Размерът на щетите като финансов израз общо за общината възлиза между 25 и 30 млн. лв. Ние сме оценили пораженията върху общинския сграден фонд в размер от над 9,5 млн. лв., сега се оказа, че има още разрушения. Върху жилищния фонд на гражданите щетите са за 10-15 млн. лв. Да не забравяме, че има пострадали държавни постройки. Освен това нямаме оценка на сградите, които принадлежат на бизнеса, защото те не подлежат на подпомагане. Там също има поражения, и то нелеки. Така че моята прогноза вероятно е под реалното.

- Как държавата помогна в тази тежка за града ситуация?

- Това, което направи държавата, бе да отпусне авансово 2 780 000 лв., с които разплатихме част от извършените ремонтни дейности. Говорих със секретаря на междуведомствената комисия и се надявам на следващото заседание да разгледат още обекти. Предстои избор на изпълнител за трите детски градини, които ще се строят наново с министерско постановление. За тях ще гоним срок до края на календарната година.

- Имаше проблем с разплащането с фирмите, които извършват възстановителни дейности. Успяхте ли да се справите с този проблем?

- Не, все още не сме се разплатили със строителите на 100%. Платихме частично фактурите във връзка с възстановителните работи, които бяха направени. Чакаме решението на междуведомствената комисия, за да получим и останалата част от средствата, за да можем да се разплатим.

- Съветниците от ГЕРБ ви дадоха на прокурор и ви поискаха оставката заради несправяне с последиците от земетресението. Показаха и документи, според които се извършват нарушения със средствата за възстановителни дейности.

- Сформирана е комисия в общинския съвет, която е посетила 8 обекта. Мерят нещо с крачки и педи и твърдят, че има злоупотреби. Все още нямам никакво официално становище. Искам да сме коректни към строителите, които протегнаха ръка в труден момент и работят по възстановяването.

Допускам, че сред 82-та обекта, по които се работи, е възможно да има и грешки. Затова съм назначила комисия, която извършва проверки. Ако се докаже, че има нарушения, ще постъпя по законния ред и ще информирам компетентните органи.

Според мен целта на всичко, което се случва, е да се отклони вниманието на хората от истинските проблеми. 130 вече са сградите, които трябва да бъдат цялостно или частично разрушени. Хората питат кога държавата ще им помогне, защото идва зима и има опасност на улицата да останат 500 души. При посещението на премиера Бойко Борисов и вицепремиера Симеон Дянков след труса бе обявено, че държавата разполага с 85 млн. лв. за последствията от бедствия. Сега се оказва, че няма пари за Перник. Питам се докога ще има двоен стандарт.

Що се отнася до това, че ще ме дават на прокурор, няма да ми е за първи път. Аз не съм направила нищо противозаконно и не се притеснявам.

- Какво ще предприемете оттук нататък?

- Преди време разпратих писма до всички държавни мъже и жени, че в Перник не се случва нищо конкретно от това, което беше обещано след земетресението. От него нямаше ефект. Сега ще изпратя още едно писмо, но този път то ще е адресирано и до Брюксел. При мен дойде 60-годишен мъж от Дивотино, който плачеше и ме питаше какво да прави. Аз какво да му отговоря?

- След земетресението доста хора бяха настанени по фургони и палатки. Заговори се обаче, че роми продават палатките.

- За жалост имам такива сигнали. Назначила съм специална комисия, която да провери. Ако се окаже, че това е вярно, ще се наложи да си платят.

- Наскоро уволнихте заместник-кмета на общината Михаил Михайлов и главния архитект Михаил Михайлов. Какво наложи тази мярка?

- Арх. Михайлов и инж. Михайлов бяха част от екипа на община Перник, който в трудните моменти трябваше да се справя бързо. Аз лично останах неудовлетворена от експедитивността, с която работеха. Дълго време се бавихме и с изготвянето на оценките за състоянието на сградите, и в разработването на проектите за конструктивно укрепване. Наближава 15 септември, а ние все още имаме училища, в които не са започнали ремонтно-възстановителните работи, защото нямахме конструктивните проекти. Това е сериозен риск да не ги отворим в първия учебен ден.

Не бях удовлетворена и от контрола, който двамата упражниха върху строителния отдел за непрекъснатото присъствие, което трябваше да има по време на ремонтните работи по възстановяването. Това бяха част от причините. Аз нямам нищо лично срещу тези хора. Те са професионалисти, но смятат, че трябва да сменя екипа и да намеря малко по-действени личности.

- Ясно ли е вече кой ще заеме техните места?

- Още не съм избрала, но до дни ще реша този кадрови въпрос.

- Какво бихте си пожелали?

- Да няма повече земетресения. Може би малки афтършокчета, за да се успокои земята. Много ми се ще малко повече спокойствие и ресурс, за да продължим с градивната част от работата си вместо с възстановителната.

Визитка:

Росица Янакиева е родена на 7 юли 1954 г. в Перник. Завършва химия в СУ "Св. Климент Охридски". Започва кариерата си като технолог в "Пектин".

Била е директор на Окръжния младежки дом и енергетик на цех в пернишката "Топлофикация". Янакиева бе и депутат в 40-ото народно събрание от Коалиция за България.

От 1995 до 2005 г. е кмет на кметство "Изток". През 2007 година БСП я издига за кандидат-кмет на Перник и Янакиева печели изборите.
На 30 октомври 2011 г. тя за втори път става кмет на Перник след балотаж и спечелени 52,94% от гласовете.

  • Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    Къде изчезна творчеството на протеста, че се заигра със смъртта

    В първите дни от протеста млади и креативни участници се заиграваха със симпатични колажи, с които да покажат причините за своето недоволство от управлението на България. Показваха остроумието си, демонстрираха чувството си за хумор, творческия си заряд. Неясно как и защо, но това творчество започна да се топи под жаркото слънце на жълтите павета
  • Да блокираш - за всички е гадно

    Да блокираш - за всички е гадно

    Гадно е, нали? Да ти блокират пътя и да не можеш да се прибереш вкъщи. Да опиташ да заобиколиш, но пак да се окажеш блокиран. Да си с чувството, че си невинен в затвор или птица в клетка. Да се питаш: “Защо сега точно на мен ми нарушават правата?” Но пък когато пред колоната от автомобили с вече проклинащи момента шофьори и пътници се изправи