Синът на бизнесмен и директорка от Дупница се застрелял с пистолета на баща си

https://www.24chasa.bg/Article/1479792 www.24chasa.bg
В реанимацията на болницата "Св. Георги" се лекуват най-тежко болните пациенти. СНИМКА: Наташа Манева

Застрелял се в главата младеж стана първи трупен донор за 2012 г. и даде шанс за живот на 4-ма души. Донорът е 20-годишен, мозъчната смърт е установена в болница "Св. Георги" в Пловдив, съобщиха вчера от здравното министерство. (За драмата и решението на семейството виж долу.)

Сърцето бе присадено в болница "Св. Екатерина" в София, черният дроб в Правителствена, а операциите за трансплантиране на двата бъбрека трябваше да бъдат извършени вчера в Александровска болница от екипа на проф. Петър Панчев.

30-годишен мъж от Хасково е получил сърцето, съобщи проф. Генчо Начев, който извърши трансплантацията. Той страда от дилатативна кардиомиопатия - сърцето е разширено, не може да се съкращава и да изпълнява ролята си на помпа за кръвта, обясни проф. Начев. Състоянието се получава вследствие на интоксикация от инфекция при генетично предразположение.

Д-р Костадин Чифлигаров е координатор за трансплантациите в болница
Д-р Костадин Чифлигаров е координатор за трансплантациите в болница "Св. Георги" СНИМКА: Наташа Манева

Мъжът е обикалял по лекари, но те не са го насочили към специализирана клиника, а са му предписвали лекарства. Попада случайно в "Св. Екатерина". Мъжът е записан за трансплантация, но през февруари състоянието му рязко се влошава и се налага поставянето на изкуствено сърце. То струва 150 000 лв., а касата дава само 50 000 лв., поясни проф. Начев. Останалите пари били за сметка на болницата, но лекарите не можели да оставят човека да умре. Така изкуственото сърце изпълни своята роля - да служи като мост към трансплантацията, каза проф. Начев. Операцията за присаждането на сърцето продължила 7-8 часа миналата нощ. Пациентът още е в реанимация, но засега се възстановява успешно.

Къщата, в която Владимир е наел квартира и се нанесъл половин час преди самоубийството.
Къщата, в която Владимир е наел квартира и се нанесъл половин час преди самоубийството. СНИМКА: Наташа Манева

Експлантацията - изваждането на органите - е извършена в болница "Св. Георги" в Пловдив. Те са транспортирани до София в медицински хладилни чанти.

Съсед, пожелал анонимност описа Владимир като прекрасно момче.
Съсед, пожелал анонимност описа Владимир като прекрасно момче. СНИМКА: Наташа Манева

Черният дроб е трансплантиран в Правителствена болница от екипа на проф. Любомир Спасов. Той е присаден на 57-годишен мъж. Вече е буден, в съзнание е и се чувства добре, със стабилни показатели, съобщи здравният министър Десислава Атанасова в парламента.

Майката на младежа Виолета Инкьова е директор на най-елитната гимназия в Дупница.
Майката на младежа Виолета Инкьова е директор на най-елитната гимназия в Дупница.

Изразяваме своята дълбока благодарност към близките на донора за тяхното трудно, но високохуманно решение, заявиха от здравното министерство.

Студентът от Пловдивския университет "Паисий Хилендарски" Владимир Инкьов се е застрелял в слепоочието с пистолета на баща си. Трагедията се е разиграла в жилище в пловдивския кв. Христо Смирненски в неделя.

В Университетската болница "Св. Георги" са били експлантирани 4 от органите на момчето - двата бъбрека, сърцето и черният дроб, за да бъдат спасени 4-ма пациенти в тежко състояние.

Владимир е син на известния в Дупница бизнесмен Павел Инкьов и директорката на СОУ с преподаване на чужди езици "Паисий Хилендарски" в града Виолета Инкьова.

Миналото лято той е бил приет в първи курс на специалността "Международни отношения" в Пловдивския университет. Не е посещавал лекциите и упражненията, не се е явил и на нито един изпит по време на сесията. Затова в края на първия семестър инспекторката от "Учебен отдел" е прекъснала студентските му права, разказаха служители на вуза.

Владимир се прибрал в родния си град. Семейството му настоявало той да продължи учението си и в края на миналата седмица родителите му пристигнали в Пловдив, за да му докарат багажа. Отседнали в жилище на ул. "Козница" в кв. Христо Смирненски. Апартаментът е собственост на доведения брат на Павел. Родителите са възнамерявали да търсят квартира на сина си.

"Младежът е използвал момента, в който майката и бащата са отивали на пореден оглед. Взел е законно притежавания пистолет на баща си и се е застрелял в слепоочието", разказа пред "24 часа" висш полицай.

Разследващите са категорични, че става дума за самоубийство, въпреки че не е оставил предсмъртно писмо. Медиците потвърждават тази версия.

Около 17 часа в неделя Владимир е бил откаран в Университетската болница с огнестрелна рана в черепа.

Вкаран е в операционната, интервенцията в неврохирургията е продължила до малките часове в понеделник. Към 8 ч сутринта лекари забелязали първите симптоми на мозъчна смърт.

Вечерта на 23 юли екип за експлантации, ръководен от д-р Костадин Чифлигаров, е разговарял с родителите. Най-напред те отхвърлили идеята момчето им да стане донор на органи, но когато разбрали, че със сърцето, бъбреците и черния му дроб ще бъдат спасени 4 човешки живота, веднага приели. "Бяха дори радостни, че частица от детето им ще продължи да живее у други хора", разказаха лекари от УМБАЛ "Св. Георги".

Пред медиците Павел и Виолета обяснили, че Владимир е бил много затворено дете. Трудно споделял, таял всичко у себе си. Бил много кротък и ученолюбив - завършил гимназията, в която майка му е директор, с пълно отличие и златен медал.

Владимир е страдал от депресия, твърдят разследващите криминалисти. И допълват, че причините за трагедията са вътре в семейството.

Съседи от ул. "Козница" обаче чули слух, че момчето е посегнало на живота си заради момиче. Имал връзка с девойка, която го изоставила, и той трудно преживявал раздялата.

"Страхотно момче, за пръв път го видях и веднага ми хареса. Не изглеждаше да е психически разстроен", обясни комшия от съседния вход на кооперацията.

Семейството на Владимир е добре познато в Дупница, от уважаваните в града е и няма финансови проблеми. Майката е директор на най-голямото училище, фирмата на баща му "Рефлекс ин" преди години извършваше сметоизвозването.

Новината за смъртта на младежа обиколи Дупница, като всеки допълваше и развиваше версията. Вчера в града се говореше, че Владимир е бил отровен, други твърдяха, че се е обесил.

Близки до семейството потвърдиха, че застрелялият се младеж не е оставил предсмъртно писмо, в което да опише каква е причината да сложи край на живота си.

Преди драмата Владимир се е прибирал в дома си в Дупница, но не бил споделял за проблеми.