Привлекли сме 0,15% от инвестициите в света

https://www.24chasa.bg/Article/1480119 www.24chasa.bg

През миналата година България е привлякла около 0,15% от всички инвестиции в света. У нас те са 1,86 млрд. долара, а глобално са вложени 1,5 трилиона. Това става ясно от данните в Световния доклад за инвестициите на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD). При представянето му вчера шефът на агенцията за инвестициите Борислав Стефанов коментира, че по размер на привлечени вложения страната ни се нарежда на 50-60-о място.

В ЕС най-много инвестиции са направени в Белгия - 89,1 млрд., в Румъния са 2,6 млрд., а размерът им в Гърция е почти колкото у нас - 1,82 млрд. долара. (Кои са страните в топ 10 с най-много вложения - виж таблицата.)

Според прогнозите в доклада предкризисните нива от 2007 г., когато инвестициите са достигнали 2 трилиона долара, ще бъдат достигнати през 2014 г. За тази година очакванията в световен план са да стигнат 1,6 млрд.

Стефанов прогнозира, че ако тенденцията от последните една-две години се запази, през тази вложенията у нас ще се увеличат с 10-15%. Той напомни, че за първите пет месеца има ръст - шест-седем пъти са се увеличили инвестициите у нас спрямо същия период на 2011 г. Стефанов обясни, че няколко фирми са внесли големи суми у нас, но не било сигурно колко от тях са с инвестиционна цел. Агенцията работи по няколко проекта, основно на германски компании, които произвеждат части за автомобилната промишленост. Те били за по 200-300 работни места, а планираните инвестиции - за няколко десетки милиона евро. За тези инвеститори страната ни се конкурира със Сърбия и Румъния.

В световен план докладът отбелязва, че международните компании държат рекордно големи парични ресурси, но те засега не се превръщали във вложения. Това показвало, че на едни места има финансова, а на други - политическа несигурност. Нова тенденция за м.г. била, че за първи път силен ръст отбелязват вложенията в добивния сектор - с 43 на сто. Най-слаб е в промишлеността - 6%.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Аверът на сина на Йоско Костинбродския - Иван Йосифов, влиза в пандиза, научи "България Днес"! Петко Стоянов-Пендака е спряган като един от тарторите на банда за наркоразпространение и опити за покушения над магистрати заедно с Малък Йоско. Преди броени дни Пендака призна вината си и сключи сделка със спецпрокуратурата да лежи 4 години в панделата.

Световният и олимпийски шампион по вдигане на тежести Гълъбин Боевски изплува от нелегалност, за да даде показания по делото за бардака в столичния хотел "Шератон", научи "България Днес"! Процесът се точи на втора инстанция, след като на първа аверите на Боевски бяха оправдани. Неясно защо спецпрокуратурата нито обвини Боевски за вертепа,

Зрелищна възстановка на въоръжени комити, които слизат от планината, за да обявят свободата на Банско, а банскалии ги посрещат с народно веселие и цветя, беше акцентът на третия фестивален ден на Национален фестивал за народно творчество „Фолкорна магия“. Впечатляващата демонстрация беше дело на самодейците към НЧ „Никола Вапцаров 1894“ и