Привлекли сме 0,15% от инвестициите в света

https://www.24chasa.bg/Article/1480119 www.24chasa.bg

През миналата година България е привлякла около 0,15% от всички инвестиции в света. У нас те са 1,86 млрд. долара, а глобално са вложени 1,5 трилиона. Това става ясно от данните в Световния доклад за инвестициите на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD). При представянето му вчера шефът на агенцията за инвестициите Борислав Стефанов коментира, че по размер на привлечени вложения страната ни се нарежда на 50-60-о място.

В ЕС най-много инвестиции са направени в Белгия - 89,1 млрд., в Румъния са 2,6 млрд., а размерът им в Гърция е почти колкото у нас - 1,82 млрд. долара. (Кои са страните в топ 10 с най-много вложения - виж таблицата.)

Според прогнозите в доклада предкризисните нива от 2007 г., когато инвестициите са достигнали 2 трилиона долара, ще бъдат достигнати през 2014 г. За тази година очакванията в световен план са да стигнат 1,6 млрд.

Стефанов прогнозира, че ако тенденцията от последните една-две години се запази, през тази вложенията у нас ще се увеличат с 10-15%. Той напомни, че за първите пет месеца има ръст - шест-седем пъти са се увеличили инвестициите у нас спрямо същия период на 2011 г. Стефанов обясни, че няколко фирми са внесли големи суми у нас, но не било сигурно колко от тях са с инвестиционна цел. Агенцията работи по няколко проекта, основно на германски компании, които произвеждат части за автомобилната промишленост. Те били за по 200-300 работни места, а планираните инвестиции - за няколко десетки милиона евро. За тези инвеститори страната ни се конкурира със Сърбия и Румъния.

В световен план докладът отбелязва, че международните компании държат рекордно големи парични ресурси, но те засега не се превръщали във вложения. Това показвало, че на едни места има финансова, а на други - политическа несигурност. Нова тенденция за м.г. била, че за първи път силен ръст отбелязват вложенията в добивния сектор - с 43 на сто. Най-слаб е в промишлеността - 6%.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Със здрав банкет и кючеци на Азис загря отборът на "Атлетик" (Куклен) за мача с "Левски". Днес храбрият аматьорски тим ще посрещне "сините" в двубой от турнира за Купата на България. За отбора от малкото градче, разположено в полите на Родопите, това ще бъде най-големият мач в цялата му история. Срещата ще се играе в Пловдив,

Над 103 000 лева ще заработи Веселин Маринов от тазгодишния си коледен концерт. Предварителните прогнози сочат, че печалбата от традиционна му изява по това време на годината ще е рекордна. Веско обяви, че коледното му творческо празненство тази година ще се проведе на 3 декември в НДК, като това ще е 22-рият му концерт на сцената на зала 1.

Лятото официално си отиде! И идват студ, силен вятър и слани. От днес времето в цялата страна значително се влошава, като високите стойности на температурите и слънчевото време остават като мил спомен. "Чувствителното понижаване на температурите ще се усети във вторник и сряда. Добрата новина е, че в края на седмицата ще има леко повишение на