Привлекли сме 0,15% от инвестициите в света

https://www.24chasa.bg/Article/1480119 www.24chasa.bg

През миналата година България е привлякла около 0,15% от всички инвестиции в света. У нас те са 1,86 млрд. долара, а глобално са вложени 1,5 трилиона. Това става ясно от данните в Световния доклад за инвестициите на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD). При представянето му вчера шефът на агенцията за инвестициите Борислав Стефанов коментира, че по размер на привлечени вложения страната ни се нарежда на 50-60-о място.

В ЕС най-много инвестиции са направени в Белгия - 89,1 млрд., в Румъния са 2,6 млрд., а размерът им в Гърция е почти колкото у нас - 1,82 млрд. долара. (Кои са страните в топ 10 с най-много вложения - виж таблицата.)

Според прогнозите в доклада предкризисните нива от 2007 г., когато инвестициите са достигнали 2 трилиона долара, ще бъдат достигнати през 2014 г. За тази година очакванията в световен план са да стигнат 1,6 млрд.

Стефанов прогнозира, че ако тенденцията от последните една-две години се запази, през тази вложенията у нас ще се увеличат с 10-15%. Той напомни, че за първите пет месеца има ръст - шест-седем пъти са се увеличили инвестициите у нас спрямо същия период на 2011 г. Стефанов обясни, че няколко фирми са внесли големи суми у нас, но не било сигурно колко от тях са с инвестиционна цел. Агенцията работи по няколко проекта, основно на германски компании, които произвеждат части за автомобилната промишленост. Те били за по 200-300 работни места, а планираните инвестиции - за няколко десетки милиона евро. За тези инвеститори страната ни се конкурира със Сърбия и Румъния.

В световен план докладът отбелязва, че международните компании държат рекордно големи парични ресурси, но те засега не се превръщали във вложения. Това показвало, че на едни места има финансова, а на други - политическа несигурност. Нова тенденция за м.г. била, че за първи път силен ръст отбелязват вложенията в добивния сектор - с 43 на сто. Най-слаб е в промишлеността - 6%.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из

Даниел Боримиров разхожда женско миниатюрно куче, видя "България Днес". Ексфутболистът бе забелязан из центъра на столицата да се шляе заедно с йоркширски териер, който е добре облечен заради ниските температури. Докато разхожда дребната животинка, Боримиров разговаря разпалено по телефона. СНИМКИ: "България

Помощ от верен приятел търси моделката Нора Недкова, видя "България Днес". Докато чака за разкрасителни процедури пред салон за красота, миньончето реши да задоволи никотиновата си нужда и да изпуши една цигара. След като не успя да запали със запалката си, тя помоли гримьора Цецо Андреев за помощ, а той незабавно се отзова с нова запалка