Привлекли сме 0,15% от инвестициите в света

https://www.24chasa.bg/Article/1480119 www.24chasa.bg

През миналата година България е привлякла около 0,15% от всички инвестиции в света. У нас те са 1,86 млрд. долара, а глобално са вложени 1,5 трилиона. Това става ясно от данните в Световния доклад за инвестициите на Конференцията на ООН за търговия и развитие (UNCTAD). При представянето му вчера шефът на агенцията за инвестициите Борислав Стефанов коментира, че по размер на привлечени вложения страната ни се нарежда на 50-60-о място.

В ЕС най-много инвестиции са направени в Белгия - 89,1 млрд., в Румъния са 2,6 млрд., а размерът им в Гърция е почти колкото у нас - 1,82 млрд. долара. (Кои са страните в топ 10 с най-много вложения - виж таблицата.)

Според прогнозите в доклада предкризисните нива от 2007 г., когато инвестициите са достигнали 2 трилиона долара, ще бъдат достигнати през 2014 г. За тази година очакванията в световен план са да стигнат 1,6 млрд.

Стефанов прогнозира, че ако тенденцията от последните една-две години се запази, през тази вложенията у нас ще се увеличат с 10-15%. Той напомни, че за първите пет месеца има ръст - шест-седем пъти са се увеличили инвестициите у нас спрямо същия период на 2011 г. Стефанов обясни, че няколко фирми са внесли големи суми у нас, но не било сигурно колко от тях са с инвестиционна цел. Агенцията работи по няколко проекта, основно на германски компании, които произвеждат части за автомобилната промишленост. Те били за по 200-300 работни места, а планираните инвестиции - за няколко десетки милиона евро. За тези инвеститори страната ни се конкурира със Сърбия и Румъния.

В световен план докладът отбелязва, че международните компании държат рекордно големи парични ресурси, но те засега не се превръщали във вложения. Това показвало, че на едни места има финансова, а на други - политическа несигурност. Нова тенденция за м.г. била, че за първи път силен ръст отбелязват вложенията в добивния сектор - с 43 на сто. Най-слаб е в промишлеността - 6%.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Плевенски ченгета са погазили закона при акцията срещу местния крими герой Камен Балбузанов-Куката! Разпитани пред съда, полицаите Ивайло Станкулов и Кристиян Тодоров сами признават, че са се подписали на празен протокол за оглед на склад. За кражбата на открит в помещението надуваем батут отговаря Балбузанов пред Темида.

Георги накълцал брат си, докато спи Кадри от сателит на НАТО трябва да бъдат използвани в разкриването на истинския извършител на четворното убийство в Нови Искър. Това обяви служебният адвокат на обвиняемия Георги Георгиев. Защитникът Стоян Стоянов е категоричен, че няма проблем да бъде поискана подобна информация,

Надя Панкова Стотици хиляди пенсионери с увреждания изпаднаха в шок през последните два месеца заради писма от Националния осигурителен институт. В тях черно на бяло пише, че социалната им пенсия за инвалидност се прекратява. С други думи - режат им парите! Всъщност това не е така. Но просветителската кампания на НОИ и социалното министерство не