В Силистренско магаретата са за продан, станали излишни заради събирането на боклука

https://www.24chasa.bg/Article/1480618 www.24chasa.bg
Контейнери във всяко село в община Ситово, извозват ги 2 пъти месечно.

Заради организираното събиране на боклука в селата магаретата в Силистренска област все повече стават излишни и най-често възрастни баби са склонни да ги продават за по 50-100 лева, за да се отърват от тях.

Това забелязали общинските съветници в Ситово, обсъждайки темата в какъв график месечно - 2, 3 или повече пъти да се събира боклукът от контейнерите, извозван в Регионалното депо за твърди битови отпадъци в Силистра.

Засега регламентът бил 2 пъти на вски 15 дни, защото за толкова имало пари в местната хазна. Така бабите и дядовците, които преобладават по селата, сметнали, че излишно хранят магаретата си, тъй като нямат нужда от тях.

Стикерите предупреждават, но народът не спазва ограниченията
Стикерите предупреждават, но народът не спазва ограниченията

Преди се налагало да товарят на каруците си т.нар. зелена маса заедно с битовите отпадъци и да ги провозват до селските сметища. Те обаче вече са незаконни, поради което повечето са закрити, и ползването им води до глоби.

„Проблемът е, че зелената маса е тежка и не би трябвало да влиза в контейнерите, тъй като повишава тонажа и оскъпява извозването, но хората свикнаха и така им е по-лесно, няма управия", коментира общинският съветник Ясен Енев. Той е от крайдунавското село Попина и има конкретни наблюдения.

„Наесен ще решим дали да увеличим разходите от бюджета за боклука и едва тогава ще стане ясно дали повече от два пъти ще го извозваме от селата, както хората насотяват", заяви кметът на община Ситово Николай Неделчев.

Той разпоредил на всеки от контейнерите да бъдат разлепени големи стикери, предупреждаващи в тях да не се вкарва трева, но засега нямало ефект.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

След доцент Деси Бакърджиева става професор Лили АНГЕЛОВА снимки: Пламен КОДРОВ Над 200 симпатични и пищящи фенки на Наум Шопов-младши дойдоха на прожекцията на сериала "Откраднат живот" в столично кино, видя "България Днес". "По-полека, една след друга", радваха се фотографите на интереса, който предизвика синът на Христо Шопов

Служители на почистващите фирми в София миха вчера булеварди и улици. Общо 788 дка улици са измити за първите два месеца на годината в София. По-топлата зима позволява общината да предприеме подобни действия, които са част от мерките за по-чист въздух. През януари машинно са измити 406 дка улици, а до 17 февруари - още 382 дка

Той може да е озвучавал най-известния скъперник на света - Ебенизър Скрудж, но не пести пари да празнува щедро с приятели рождения си ден. С тези мисли как да прекара празника си навръх 3 март топпапараците на "България Днес" изловиха театралната звезда Георги Новаков. Дългогодишният глас зад кадър се разхождаше умислен по улиците и умуваше как да