7 неща, които не знаем за Хосе Карерас

https://www.24chasa.bg/Article/1482745 www.24chasa.bg

Истинското му име е Жузеп Карерас и Кол. Роден е на 5 декември 1946 г. в Барселона, област Каталуня. Днес той е една от най-известните фигури в съвременната опера.
Дарбата му е забелязана още преди да тръгне на училище.


Любопитното е, че в университета Хосе Карерас записва да учи химия, за да се присъедини към семейната фармацевтична компания. Въпреки че прекарва дните си между колбите в експерименти на университетската скамейка, Хосе Карерас все пак не прекъсва и уроците по пеене, на които ходи от 6-годишен. След като печели първо място на конкурса “Интернешънъл Верди сингинг компетишън" в Парма, съдбата му на оперен певец е предопределена.
Днес Хосе Карерас има колекция от отличия за творчеството си. В нея влиза златен медал на каталунското правителство от 1988 г., наградата “Принц на Астурия" от 1991 г. и много други. Най-престижното признание Хосе Карерас получава на 22 септември 2006 г., когато открива Фуенлабрада театър, който носи неговото име.

 1. Коледен концерт
в НДК на
10 декември
Световноизвестният тенор Хосе Карерас идва за концерт у нас на 10 декември по покана на музикалната компания “Жокер медия”. Той ще кацне в столицата 3 дни по-рано с екип от 7 души. Заедно с него на сцената ще се качи диригент номер 1 в света Дейвид Хименес. Хосе Карерас ще направи 3 коледни концерта през декември, като само този в София ще е на територията на Европа, казаха промоутърите.

 2. Покорява САЩ през 1972 г.
През 1972 г. Хосе Карерас дебютира на американска сцена в ролята на Пинкертън от “Мадам Бътерфлай”. Година по-късно вече се изявява на сцените в британската столица Лондон. През 1974 г. на таланта му се възхищават ценителите на класическата музика във виенската Щаатсопер. Когато е 28-годишен, в репертоара си Карерас има вече 24 различни заглавия и е познат в целия свят.

3. 8-годишен се изявява по радиото
Първата публична изява на Хосе е, когато е едва 8-годишен. Той изпълнява “Ла дона е мобиле”, която е излъчена в ефира на испанското национално радио. Когато става на 11 години, вече пее на сцената на престижния барселонски театър “Лисеу”. Репертоарът му включва опери на Мануел де Фая и Пучини.

 4. Тримата тенори
През 80-те години на XX век Лучано Павароти, Пласидо Доминго и Хосе Карерас стартират проекта “Тримата тенори”. В продължение на години те изнасят впечатляващи концерти по целия свят.
Маестро Павароти заболява от рак на панкреаса. За последно тримата се качват на сцената през 2004 г. На 6 септември 2007 г. Павароти умира в дома си в Модена на 71-годишна възраст.

5. Разболява се от
левкемия на 43 г.
През 1987 г., когато е на 43 години и на върха на кариерата си, Хосе Карерас научава по време на рутинен преглед, че страда от левкемия. Лекарите не му дават никакви шансове за живот. Въпреки тежката диагноза оперният певец не се отказва от живота, подлага се на дълга и мъчителна химиотерапия и операция за присаждане на костен мозък. Карерас успява да се спаси от коварната болест и отново се връща към артистичната си кариера.

6. Тайно се жени за стара любов
Новината за тайната сватба между Хосе Карерас и австрийката Юта Йегер обиколи световните агенции през 2006 г. Пръв пред медиите се похвалил тъстът на оперния певец Бертрам Йегер пред германското списание “Бунте”. Световноизвестният испанец и австрийката са имали връзка в миналото. Двамата били двойка от 1985 до 1991 г. Юта обаче го изоставила, когато се убедила, че Хосе няма намерение да напусне тогавашната си съпруга Мерседес и двете им деца. Когато той все пак се развел, тя вече била омъжена за австрийския търговец Николаус Гаснер, но не след дълго също се развела. Съдбата обаче срещнала старите любовници през 2005 г. и любовта помежду им отново пламнала. Юта се преместила в Барселона при Хосе с трите си деца, а година по-късно скрепили любовта си с брачна церемония на брега на Женевското езеро. Сватбата била дискретна и на нея присъствали само най-близките.

 

7. Ôîíäàöèÿòà
Ïðåç 1988 ã. Õîñå Êàðåðàñ îñíîâàâà ñâîÿ ôîíäàöèÿ, êîÿòî ïîäïîìàãà áîëíè â áîðáàòà èì ñ ëåâêåìèÿòà. Îïåðíèÿò ïåâåö äàðÿâà õèëÿäè çà çàêóïóâàíåòî íà òåõíèêà è ìåäèêàìåíòè íà ñòðàäàùè îò êîâàðíîòî çàáîëÿâàíå ïî öåëèÿ ñâÿò. Íà 10 äåêåìâðè îò ñöåíàòà íà çàëà 1 â ÍÄÊ ìóçèêàíòúò ùå ïîêàíè íàøèÿ Ñòèëèÿí Ïåòðîâ, êîéòî ùå áúäå è îôèöèàëåí ãîñò íà êîëåäíèÿ êîíöåðò. Êàðåðàñ ùå ïðåäëîæè íà ôóòáîëèñòà äà ñå ëåêóâà ñ ïîìîùòà íà îñíîâàíàòà îò íåãî áëàãîòâîðèòåëíà ôîíäàöèÿ. Òîé å ïëàíèðàë äà ïîñåòè äåòñêà îíêîáîëíèöà è äà íàïðàâè äàðåíèå çà íàøèòå äåöà.

 

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Градският транспорт в София е с ново работно време от днес. Последните курсове на автобусите и тролеите са до по-рано, а три линии временно се закриват. Проверка на „България Днес” показа, че по някои трасета последните рейсове ще потеглят в доста ранен час – около здрачаване. Официално от Центъра за градска мобилност съобщиха

От началото на извънредното положение до днес 61 644 са лица, които са подали заявление като търсещи работа – безработни лица, хора, освободени от работа и завърнали се от чужбина, както и подведени за регистрация с цел получаване на помощи, съобщи социалният министър Деница Сачева по време на брифинг в Министерския съвет

Затворническата управа и съдът попариха надеждите на Радослав Давидков, който уби жена си Анна, за по-бързо излизане на свобода. Заради наказание той остава без работа зад решетките, а според закона два дни труд се зачитат за три дни лишаване от свобода. Така много осъдени съкращават престоя си в пандиза