Хакери показаха уязвимостта на електронните портфейли

Десетки френски сайтове бяха хакнати като турски Снимка: Интернет

Организираната през уикенда в Лас Вегас (САЩ) 20-та годишна конференция Black Hat на информационните пирати и мрежови разбивачи "Def Con" стана повод да се демонстрира колко са уязвими "електронните портфейли", предаде АФП.

Мултифункционалните мобилни телефони вече предлагат различни начини за разплащания и идентификация, което ги превръща в съблазнителна мишена за хакерите, цитира агенцията изследователя Стивън Ридли, според когото идва ерата на "посткомпютърното потребление". Ридли се опасява, че мобилните апарати могат да станат обект на същите атаки, както тези при стационарните компютри. Дори ще станат "единствените неща, в които някой би пожелал да влезе", защото са включени денонощно и съхраняват купища данни, завършва той.

Чарлс Милър, бивш аналитик в Агенцията за национална сигурност на САЩ, демонстрира пред участниците в конференцията система, с която може да се хакват от разстояние телефони с технология NFC за безжичен пренос на данни. Обикновено тази система се използва за сканиране на билети за кино и за безкасови плащания, но "някой недобросъвестен тип" може чрез нея изцяло да контролира определен телефон, да краде снимки, бази данни, да прави обаждания, добавя експертът.

Специалистът по мрежова сигурност на фирмата "Блекуинг интелиджънс" Еди Ли демонстрира на форума пиратска атака с помощта на телефон с операционната система на "Гугъл" - "Андроид", способна да разчете данните от кредитна карта и впоследствие да ги използва за покупки. Както е известно, "Гугъл уолит" /"Гугъл портфейл"/ е приложение за електронни плащания, лансирано от едноименната компания, и по сходен начин според него може да се хакват и карти за транспорт или пък пропуски, допълва Ли.


Направена от тях клетъчна мрежа за мобилни връзки "по мярка" демонстрираха участниците в "Def Con". Екипът купи камион от телефонна компания и задейства мрежа, наречена "Нинджа тел" - единствено, за да покаже, че може да направи макар налудничаво, но и твърде практично "изпълнение". Сумата, инвестирана в проекта, не се посочва, но авторите му признават, че са им съдействали големи компании от хай тек бранша като "Фейсбук", "Зинга" - разработчик на електронни игри, и "Куалком", създател на микропроцесори.

Пиратите хакнаха и 650 телефона с операционна система "Андроид" така, че да "пасват" на тяхната мрежа. Те бяха раздадени като награда на участници във форума, удостоени с титлата "нинджа" за мащаба на техните дарби и за изтъкнати постижения в бранша.

Апаратите действат само в ограничена зона около мястото на форума - казиното на хотел "Рио", където са отседнали участниците, но притежателите могат чрез тях да организират помежду си виртуални дуели в киберпространството.

Освен това телефоните са програмирани да контактуват с околните автомати за бира и други напитки, които щедро наливат безплатни порции на щастливите им собственици.

Анкета на института "Пю" твърди, че до 10 години плащането чрез телефони ще стане всеобща практика. Днес човек пази "в портфейла си лични книжа, документи за самоличност, средства за плащане - всичко това лесно ще се побира в един мобилен телефон, неизбежно е", коментира икономистът от "Гугъл" Хол Вериън, цитиран в проучването.

Пазарувай в MediaMall.bg - книги, музика, филми и абонаменти

Google спира Flash-рекламите, ще използва 100% HTML5

Google официално съобщи днес, че спира поддръжката на Flash в своите рекламни услуги и изцяло преминава към HTML5. Считано от 30-ти юни тази година Интернет гигантът спира да приема реклами,

Китайски реактор за термоядрен синтез е удържал водородна плазма за 102 секунди

Малко приятелска конкуренция няма да навреди на никого, пише Gizmag. Китайският токамак EAST и германският реактор Wendelstein 7-X не са пълно съответствие на Меси и Роналдо в сферата на термоядрения

Подготвя се колективен иск срещу Apple за блокирането на iPhone, ремонтирани в неофициални сервизи

Адвокатите от PCVA приемат жалби от пострадалите потребители, които са се сблъскали с проблема "Грешка 53" и подготвят колективен съдебен иск срещу Apple.

Таблетите и смартфоните са любимите играчки на децата до 8 години

Таблетите и смартфоните са любимите играчки на децата до 8 години и в България. Това потвърждава изследване на Националния център за безопасен интернет.

Коментари

Сортирай по:

Добави коментар

Добави коментар

аватар

Нов телевизор ще ни позволява да усещаме дъжда, вятъра и миризмата от екрана

Нова технология ще позволява на зрителите да усещат миризмата, вкуса и допира до кожата на това, което гледат на екрана. Разработката е на британски учени от университета в Съсекс и се нарича

Как да отвориш сейф за по-малко от 5 секунди с помощта на чорап и магнит (видео)

Шефът на канадската компания Mr. Locksmith Тери Вин Йейтс нагледно показа, колко лесно може да бъде отворен солиден сейф с електронна кодова брава. Той дори качи в YouTube демонстрационен клип,

В деня за безопасен Интернет google подарява по 2 GB дисково пространство

По случай международния ден за безопасен Интернет, който се отбелязва днес за 13-ти пореден път, Google подарява на всички потребители по 2 GB безплатно дисково пространство в електронния облак

Windows 10 става все по-популярен сред геймърите

Windows 10 e все по-популярен при РС геймърите или поне при потребителите на Steam и бързо се доближава до Windows 7 като най-използвана версия при платформата на Valve.

Google подготвя наследник на Cardboard до края на годината

Google планира да пусне нов шлем за виртуална реалност за смартфони като това трябва да стане още тази година. Новата джаджа се сочи като наследник на Google Cardboard и неподобява Samsung Gear VR,