Пострадали от труса в Дивотино: Държавата няма да ни даде пари, да свалят поне лихвите по кредитите

https://www.24chasa.bg/Article/1485081 www.24chasa.bg
Пострадалата от земетресението къща на Румяна Кръстанова. СНИМКА: Светлана Стоименова

Тя подала документи заради щетите още на 22 май, след като земята в Пернишко се люля с 5,8 по Рихтер.

Къщата на Румяна е една от най-тежко пострадалите след земетресението. Сградата, която е триетажна, все още е оградена с полицейски ленти, защото е опасна.

Доскоро улицата е била затворена за движение, за да не предизвикат срутване вибрациите, причинени от колите. Преди две седмици обаче ограничението паднало.

Румяна Кръстанова се страхува да влезе в пропуканата си от земетресението къща.
Румяна Кръстанова се страхува да влезе в пропуканата си от земетресението къща. СНИМКА: Светлана Стоименова

"Кметът каза, че не може да стои затворено основно шосе, и това е вярно. Лошото е, че нямаме пари, за да укрепим къщата. Изтеглих кредит от 7000 лв. Аз съм шивачка и заплататата ми е 280 лв. За да погасявам заема, месечно ми удържат по 120 лв.", обяснява притеснено жената.

Райна Котева и дъщеря й Антоанета показват напуканите и разместени стени.
Райна Котева и дъщеря й Антоанета показват напуканите и разместени стени. СНИМКА: Светлана Стоименова

След труса стените на къщата се пропукали, паднала мазилка, а комините се срутили. Оттогава семейството на Кръстанова не смее да влиза в сградата.

Поражения от земетресението.
Поражения от земетресението. СНИМКА: Светлана Стоименова

"Когато се наложи, го правим на страх. Не смеем да спим вътре. Аз съм при свекърва ми заедно с малката дъщеря и зет ми. Голямата ми дъщеря спи при приятеля си", обяснява Румяна.

През деня пък семейството стои на двора. Изпада в паника при всеки вторичен трус, защото къщата пука. Шумове се чуват и при преминаването на по-тежки автомобили по улицата. "Все още се стряскаме, ако прелети самолет или пък премине камион, защото тътенът ни напомня за преживения кошмар на 22 май.

При вторичното земетресение на 14 юли, когато ни люля с 4,5 по Рихтер, отново започна да пада мазилка от стената, а някои от пукнатините се доотвориха. Появиха се и нови, защото къщата е нестабилна. Изпаднахме в паника", допълва Румяна.

Съседката на Кръстанова - Райна Котева, също е в тежко положение. Къщата е много засегната от земетресенията, стените са направо нацепени, на места даже са се изместили, пропукано е стълбището...

"Мина комисия и ни обясни, че къщата е опасна, и е за сериозно укрепване. Трябва да се прави бетонен пояс, да се вдигат колони. Аз съм пенсионерка, а дъщеря ми е безработна. От междуведомствената комисия ни отпуснаха 4000 лв. Извиках фирма, за да каже колко ще ни струва укрепването, и строителите ми дадоха оферта от 20 000 лв. Няма как да ги платим", разказва Райна.

Тя и дъщеря Антоанета спят на първия етаж на опасната постройка. Вторият етаж е неизползваем. В едната от стаите там пукнатината е толкова голяма, че през нея се вижда навън.

"Няма къде де отидем. С 4-те хиляди ще се опитаме да укрепим първия етаж, че ако има нов трус, да не падне къщата. Притесняваме се, че зимата наближава и покривът няма да издържи тежестта на снега.

Мазилката от стените пада, като вали по-силен дъжд. А предстои нещата да се усложняват", обясняват двете жени.

Според тях парите за нуждаещите се отпускат с двоен аршин. Така например имало две къщи на един и същи собственик, които са получили одобрение от Междуведомствената комисия. Според закона обезщетение обаче се давало само за основно жилище. Къщата, която не била толкова пострадала, пък била оценена на 8000 лв.

"Ще лъснат и други нарушения. Оказва се, че тези, които не се нуждаят толкова, ще си вземат своето. А хората, които нямат пари, ще ги оставят да се спасяват сами.

Никой не се интересува от обикновените хора. Тук идваха политици, снимаха се, питаха как живеем с една пенсия и дотам", с мъка допълва Антоанета.

19 са тежко засегнатите от земетресението къщи в Дивотино, което бе епицентър на труса от 22 май. Три от тях вече са изравнени със земята. Собствениците им все още не са започнали да стоят нови заради липсата на средства.

"Ако нещата продължават така, май ще прекараме зимата във фургоните, които ни дадоха. Ужасно е", обяснява разстроен мъж.

 

каре

Още проверки тръгват от днес

Hа последното заседание на Междуведомствената комисия бе взето решение за предоставяне на 2 973 470 лв. за сгради от областите София и Перник. Посочени бяха пропуски във внесените в комисията документи, свързани с искания за възстановителна помощ за частни лица от община Перник.

След обсъждания на предложението за събаряне на 161 частни къщи беше решено да се формират екипи за допълнителна проверка. Те ще започнат работа тази седмица.

В тях ще бъдат включени представители от министерствата на вътрешните работи, на регионалното развитие и благоустройството, на финансите и на труда и социалната политика.

Екипите ще работят под ръководството на областния управител на Перник инж. Иво Перов. Специалистите ще извършват проверки на място на сградите, на документацията и на нейната законосъобразност и ще се проведат индивидуални срещи с всички собственици. Ще се изясни статусът на най-тежко пострадалите домакинства и тогава ще се конкретизират начините за държавно подпомагане.

 

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Нищожен шанс да си събере глобите от близо 40 млн. лева заради аферата с "Мини Бобов дол" има държавата, показа проверка на "България Днес". С решение на спецализирания наказателен съд огромните санкции трябва да се платят от бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчеров и ексшефа на държавните мини Пламен Евтимов

Почти не сваля от ухото телефона си актьорът Антоний Аргиров, видя "България Днес". Изигралият ролята на бармана Коки в сериала "Стъклен дом" артист върти здрава комуникация дори и когато е в компанията на свои колеги и

С максимално леки присъди се разминаха габровските лекари, чиито немарливи действия причиниха смъртта на родилката Десислава Манолова и бебето й. Според Върховния касационен съд доказателствата за вината на бившия шеф на АГ отделението в местната болница д-р Димитър Ангелов и колежката му д-р Севдалина Колева са безспорни