Няма картел за горивата, спира обявяването на цени

https://www.24chasa.bg/Article/1485457 www.24chasa.bg
ПЕТКО НИКОЛОВ

На пазара на горива няма картел, а "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл Ейвиейшън България" не са злоупотребили с господстващо положение.

Това е окончателното решение на Комисията за защита на конкуренцията след продължилата повече от година проверка на сектора. Тя започна с анализ през март 2011 г. заради рязкото поскъпване на бензина и дизела. Установена бе синхронна промяна на цените и през август м.г. започна проверка за картел. Тя обхвана четири от големите компании - "Лукойл", "ОМВ", "Петрол" и "Ромпетрол". На 16 март т. г. от комисията обявиха, че те са нарушили забраната за договорки при формирането на цените.

След като им бе повдигнато обвинение за картел, компаниите са представили възражения и предложения да отстранят доброволно установените нарушения. С решение от 26 юли, одобрено и от ЕК, КЗК е одобрила поетите от компаниите ангажименти и е прекратила производството за картел.

От решението става ясно, че основният проблем, който води до съгласуване на цените, е предварителното им публикуване от "Лукойл" на едро.

Това прави възможно установяване на минимална цена, улеснява координирането и играе ролята на механизъм за съгласуване на пазарни стратегии, посочват от ведомството, оглавявано от Петко Николов. Според КЗК прекратяването на тази практика "ще допринесе по най-бърз и ефективен начин" за разрешаване на проблемите.

Проверката е установила, че в договорите на "Лукойл" за разсрочено плащане клиентите са задължени да не продават на цени, по-ниски от публикуваните. Тази клауза била предпоставка за координирано ценово поведение.

От "Лукойл" са се ангажирали тя да отпадне, както и да спре публичното обявяване на цената на производител. Второто обещание изпревари решението на КЗК и от месец достъп до тази информация имат само клиентите. От "ОМВ България" пък са уверили, че няма да приемат в бъдещите си договори клаузи, подобни на тази за определяне на минимална цена. Компанията ще прилага своя стандартна, която няма да е публична. От "Ромпетрол" и "Петрол" също се ангажират за конфиденциалност на цените, като достъп до тях ще имат само регистрирани клиенти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Краят на традиционният есенния фестивал в Китай предизвика огромно задръстване от автомобили в близост до Тол-станция на магистралата в Женгжу, провинция Хенан, Китай. Снимка: REUTERS /

Бизнесменът Тодор Хаджижеков, станал известен с прякора си Тотко Поршето, който бе погнат за нелегална фабрика за цигари край Костинброд, е оправдан тихомълком! След шумната акция през декември 2012 г. по разбиване на тайния цех Хаджижеков е оневинен окончателно, а сега с юристи подготвя иск срещу прокуратурата за 100 хиляди лева,

Със здрав банкет и кючеци на Азис загря отборът на "Атлетик" (Куклен) за мача с "Левски". Днес храбрият аматьорски тим ще посрещне "сините" в двубой от турнира за Купата на България. За отбора от малкото градче, разположено в полите на Родопите, това ще бъде най-големият мач в цялата му история. Срещата ще се играе в Пловдив,