Няма картел за горивата, спира обявяването на цени

https://www.24chasa.bg/Article/1485457 www.24chasa.bg
ПЕТКО НИКОЛОВ

На пазара на горива няма картел, а "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл Ейвиейшън България" не са злоупотребили с господстващо положение.

Това е окончателното решение на Комисията за защита на конкуренцията след продължилата повече от година проверка на сектора. Тя започна с анализ през март 2011 г. заради рязкото поскъпване на бензина и дизела. Установена бе синхронна промяна на цените и през август м.г. започна проверка за картел. Тя обхвана четири от големите компании - "Лукойл", "ОМВ", "Петрол" и "Ромпетрол". На 16 март т. г. от комисията обявиха, че те са нарушили забраната за договорки при формирането на цените.

След като им бе повдигнато обвинение за картел, компаниите са представили възражения и предложения да отстранят доброволно установените нарушения. С решение от 26 юли, одобрено и от ЕК, КЗК е одобрила поетите от компаниите ангажименти и е прекратила производството за картел.

От решението става ясно, че основният проблем, който води до съгласуване на цените, е предварителното им публикуване от "Лукойл" на едро.

Това прави възможно установяване на минимална цена, улеснява координирането и играе ролята на механизъм за съгласуване на пазарни стратегии, посочват от ведомството, оглавявано от Петко Николов. Според КЗК прекратяването на тази практика "ще допринесе по най-бърз и ефективен начин" за разрешаване на проблемите.

Проверката е установила, че в договорите на "Лукойл" за разсрочено плащане клиентите са задължени да не продават на цени, по-ниски от публикуваните. Тази клауза била предпоставка за координирано ценово поведение.

От "Лукойл" са се ангажирали тя да отпадне, както и да спре публичното обявяване на цената на производител. Второто обещание изпревари решението на КЗК и от месец достъп до тази информация имат само клиентите. От "ОМВ България" пък са уверили, че няма да приемат в бъдещите си договори клаузи, подобни на тази за определяне на минимална цена. Компанията ще прилага своя стандартна, която няма да е публична. От "Ромпетрол" и "Петрол" също се ангажират за конфиденциалност на цените, като достъп до тях ще имат само регистрирани клиенти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Терористи ли финансират подобни конференции?, питат антифашисти Мощен сблъсък между националисти и антифашисти бележи най-мащабното събитие в последните години - конференция на крайните патриоти от цяла Европа утре вечер в София, на който ще бъде създаден общ съюз. Мястото на събитието се пази в тайна за последно,

Пожари разрушават Зографския и Хилендарския в Атон Иво АНГЕЛОВ Пожар унищожи голяма част от катедралата "Нотр Дам" в Париж в началото на Страстната седмица. Колкото и ужасяващи да бяха кадрите от огнената стихия, това не е първият подобен инцидент. От червените езици на огъня през вековете страдат и български манастири светини.

Сестра Херувима става на 99 г., радва се на цветята  За 99-ия си рожден ден се стяга най-старата монахиня в България! Сестра Херувима от манастир "Покров Богородичен" в Самоков ще отпразнува след броени дни празника, който я доближава само на година от един век житейски път. През последното десетилетие най-старата монахиня имаше сериозни