Няма картел за горивата, спира обявяването на цени

https://www.24chasa.bg/Article/1485457 www.24chasa.bg
ПЕТКО НИКОЛОВ

На пазара на горива няма картел, а "Лукойл Нефтохим" и "Лукойл Ейвиейшън България" не са злоупотребили с господстващо положение.

Това е окончателното решение на Комисията за защита на конкуренцията след продължилата повече от година проверка на сектора. Тя започна с анализ през март 2011 г. заради рязкото поскъпване на бензина и дизела. Установена бе синхронна промяна на цените и през август м.г. започна проверка за картел. Тя обхвана четири от големите компании - "Лукойл", "ОМВ", "Петрол" и "Ромпетрол". На 16 март т. г. от комисията обявиха, че те са нарушили забраната за договорки при формирането на цените.

След като им бе повдигнато обвинение за картел, компаниите са представили възражения и предложения да отстранят доброволно установените нарушения. С решение от 26 юли, одобрено и от ЕК, КЗК е одобрила поетите от компаниите ангажименти и е прекратила производството за картел.

От решението става ясно, че основният проблем, който води до съгласуване на цените, е предварителното им публикуване от "Лукойл" на едро.

Това прави възможно установяване на минимална цена, улеснява координирането и играе ролята на механизъм за съгласуване на пазарни стратегии, посочват от ведомството, оглавявано от Петко Николов. Според КЗК прекратяването на тази практика "ще допринесе по най-бърз и ефективен начин" за разрешаване на проблемите.

Проверката е установила, че в договорите на "Лукойл" за разсрочено плащане клиентите са задължени да не продават на цени, по-ниски от публикуваните. Тази клауза била предпоставка за координирано ценово поведение.

От "Лукойл" са се ангажирали тя да отпадне, както и да спре публичното обявяване на цената на производител. Второто обещание изпревари решението на КЗК и от месец достъп до тази информация имат само клиентите. От "ОМВ България" пък са уверили, че няма да приемат в бъдещите си договори клаузи, подобни на тази за определяне на минимална цена. Компанията ще прилага своя стандартна, която няма да е публична. От "Ромпетрол" и "Петрол" също се ангажират за конфиденциалност на цените, като достъп до тях ще имат само регистрирани клиенти.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Куршум от предишен атентат са извадили медици от тялото на несебърския бос Димитър Желязков - Митьо Очите след престрелката между хората му и групата на Божидар Кузманов - Божо Кравата в Слънчака! Това разказаха вчера пред съда доктори, помогнали за спасяването на Очите, научи "България Днес". Лекарите се явиха да свидетелстват по делото срещу

Манчо Ковачев осветли проблем с простатата. Ходя до тоалетна по 50-60 пъти на ден, оплака се изпеченият врачански мошеник За памперс се разплака в съда изпеченият врачански измамник Манчо Ковачев. Гангстерът разигра истински шоу спектакъл пред спецмагистратите, които решаваха дали да го пуснат от ареста заради проблемите му с простатата,

На доста необичайна случка станаха свидетели тази сутрин шофьори в столичния КАТ. Автомобил от опашката за смяна на талони изтърбуши вратата на един от каналите за технически преглед и почти падна в него. Не е ясно дали причина за инцидента е нетърпението на водачът да смени скъпоценните табели или техническа неизправност във возилото е довела за