Басистът на “Корн” Рей Люзие: От вас научавам за атентат в Бургас

https://www.24chasa.bg/Article/1488613 www.24chasa.bg
РЕЙ ЛЮЗИЕ

- Идвате за най-големия ни летен фестивал “Спирит ъф Бургас”. Какво знаете за него?

- Само хубави неща. Хората от нашия мениджмънт ни разказаха, че това е престижен световен музикален фестивал, който събира почитатели на различните стилове на различни сцени. Казаха ни също така, че ще има колеги от цял свят.

- За първи път ли идвате в България?

- Да, и с нетърпение чакам да видя страната ви. Не знам много за нея. Чувал съм, че природата ви е много красива и запазена. Но като дойда в България, се надявам да науча повече.

- Последният ви албум, озаглавен The Path Of Totality, излезе в края на миналата година. Разкажете нещо повече за тавата.- Страхотна е и е коренно различна от предишните. Албумът е наистина доста смел и експериментален. Аз лично много го харесвам, вложихме всичко от себе си, докато работихме над него.

Надявам се и феновете ни да го одобрят. Смятам, че почитателите ни, пред които сме пели песни от албума, го приемат с възхищение и одобрение.

- Какво да очакват българските ви фенове от сцената на Спирита?

- Най-доброто от "Корн", стари парчета, както и новите песни от последния албум. Ще им изпеем и песни от неиздаден албум. Казах ли ви, че работим вече над нова тава?

- Не, забравихте да се похвалите.

- Ами ето, хваля ви се. Вече започваме да пишем нов албум.

- Какъв ще бъде той?

- Най-новата ни творба няма да следва електронната линия на последния, експериментален "дъбстеп" диск на бандата ни, The Path Of Totality, а ще има нова музикална насока. Все още сме в работен творчески проект и е рано да се каже какво ще се получи на финала. Важното е, че работим и действаме.

- Чувам детско гласче. На вашето дете ли е?

- Да, това е синът ми.

- Как се казва той?

- Името му е Нътър Рей. Той е много общителен. Сега иска да си говори с вас по телефона. Ето давам му слушалката да ви поздрави (на линията се чува бебешко гукане, Рей Люзие отново взема слушалката).

- Ще доведете ли сина си и майка му в България?

- О, не. Той е още малък, на 18 месеца е само. Той и майка му ще останат в Пенсилвания. Ние, музикантите, където и да ходим, след най-много 20-ина дни се връщаме у дома при семействата си. Те не пътуват с нас по турнета и концерти. Ние живеем на колела и се прибираме при тях, за да ги видим.

- Какво очаквате вие от българските фенове?

- Очаквам да се забавляват така, както и ние ще се забавляваме на сцената на фестивала. Очаквам да пеят нашите песни заедно с нас и да куфеят до полуда.

- Нали знаете, че на 18 юли на летището в Бургас имаше терористична атака...

- Не, не знаех. Сега научавам от вас.

- Вашият мениджър не ви ли е казал?

- Не. Ние постоянно сме в движение, в срещи, не съм и слушал в последно време новини. Работим активно.

- Нали ще дойдете на Спирита?

- Разбира се, че ще дойдем. Няма основание за тревоги, че ще отменим концерта си. Съжалявам за атаката. Има ли жертви?

- Да, 7 души загинаха, 5-има израелски туристи, един българин и атентаторът.

- Искам да изкажа съболезнованията на близките им.

- Това беше първата терористична атака на територията на страната ни.

- Тероризмът е ужасно нещо. Знаете, че след атентата на 11 септември животът на американците се промени. Вашият живот също ще се промени. Защото е несправедливо да виждаш сълзите на близките на невинните жертви, това променя усещането ти за свобода. Това е, тероризмът краде свободата, а понякога и живота на случайните невинни хора.

Знаете ли, че 2 седмици след цунамито в Япония, имахме концерт, много банди от цял свят дойдоха да пеят?

- Как изглеждаше публиката след цунамито?

- Публиката беше тъжна, беше някак сива именно заради срещата със смъртта. Но ние, хората на изкуството, нашата основна цел е именно такава - в трудните моменти да успеем да върнем радостта на хората. Да им върнем пламъка в очите и усмивките на лицата. Това ще сторим и за вас на фестивала.