Тина, която се роди без хранопровод и анус, стана на годинка

https://www.24chasa.bg/Article/1489787 www.24chasa.bg
Тина празнува първия си рожден ден в клиниката по детска хирургия в Университетска болница в Пловдив. СНИМКА: Наташа Манева

На 1 година стана вчера Тина, момиченцето претърпяло най-много операции през последните години в клиниката по детска хирургия на Университетска болница "Свети Георги".

При постъпване в клиниката детето е било с тегло 850 г, а сега е близо 6 кг, припомниха хирурзи.

Интервенциите са правени, защото Тина дошла на бял свят с тежки вродени аномалии - без хранопровод и анус. А поради състоянието си хлапето не е гледано извън болнична среда.

При една от операциите стомахът е "качен" в гръдната кухина. Това беше единственият шанс за момиченцето да започне да се храни нормално след време, обясни началникът на клиниката доц. д-р Пенка Стефанова.

Още докато била на 2 месеца, на малката пациентка е изградена връзка между запушеното дебело черво и уретрата. За да се оформи анус, лекарите са разделили уретрата и червото, чиято последна и несиметрична в част - ректумът, е била поставена на съответното място. Подобни интервенции се правят много рядко в света, а за нашата страна са уникални, похвали се доц. Стефанова.