Протегни се за магданоза

https://www.24chasa.bg/Article/149033 www.24chasa.bg

Подправките са душата на храната. И какво по-задушевно, ако може да са ни подръка пресни по всяко време.

Манията по свежи подправки сложи градинарски ръкавици и на модерната жена. Дори първата дама Мишел Обама се захвана да осигурява прясна здравословна храна за президентското семейство и гостите му. На Южната морава тя засади мента, копър, риган и зеленчуци. За семействата с двор и у нас лехата с дъхави растения е задължителна по подразбиране. За останалите е въпрос на желание. Малката тераса не е пречка -достатъчна е и площ колкото на клавиатура за компютър

Честно. При скромни претенции едно сандъче ще побере любимите ви 3-4 вида. Но има и варианти за стелажи и висящи кошници, които утрояват мястото.

Инвестицията е нищожна, а резултатът гарантиран.

Мишел Обама лично проверява аромата на подправките, които се отглеждат в Белия дом. СНИМКА: РОЙТЕРС

Саксиите с босилек, магданоз, копър, риган доскоро бяха само фон на снимките от пътуванията ни до Гърция, Турция и по-далечни дестинации. Но при вглеждане в прозорците на съседите сред обичайните цветя вече и у нас се забелязват подправки. Най-често едногодишни и традиционни за кухнята ни. Мотивиращо е голямото удобство - когато ти потрябва магданоз за кьопоолуто или босилек за капрезето, няма да премяташ нерешително пожълтели китки от хладилника. Още повече че и на студено след 3-ия ден купешките са загубили ватамини и дори са образували вредни вещества. В този случай дали от предпазливост, или по интуция, но треволякът отива в боклука.

Обикновено решението да си боднете подправки в саксия назрява именно след предъвкването на някой боб без джоджен или таратор без копър.

Не се изкушавайте обаче да го правите как да е, например с пръст, изгребана под дървото между блоковете. Отидете до най-близкия градински център, купете универсална почва и сандъчета или саксии. Качествена хранителна среда излиза около 5 лв. за 10 л, които ще ви стигнат за 2 средни сандъчета. Максимално икономично се минава с пластмасови съдове - до 3-4 лв. Цената при керамиката е няколко пъти по-висока, а напоследък се оскъпява и от модата на аксесоари към тях. Предлагат се фенери за чаени свещи, въртележки, ветропоказатели, дизайнерски лопатки и гребълца. Ако търсите удобство във всичко, огледайте се за саксии с резервоар за вода. Те гарантират седмица “отпуск” от поливането.

Още при планирането трябва да решите: сандъче, саксии или висящи кошници. Зависи преди всичко от мястото. Със стратегия "на парче" и индивидуални съдчета ще оползотворите всяка свободна педя. При по-едрите кашпи пък могат да се постигнат по-естетични комбинации. Защото с неудържимата хибридизация въпросът тази китка за букет ли е или за ядене, излиза от рамките на афоризмите за мъжете и салатите.

Някои сортове съперничат по хубост дори на цветята.

Сложното при аранжиране на няколко вида ароматни треви в един съд е почвата да е подходяща за всяко от тях. И корените им да не си пречат. Затова оставете растенията в сакийките, в които сте ги купили, и така ги заровете в общия съд. Гарантирате си, че например киселата почва ще е само за растението, което не понася варовикова. А агресивните мощни корени на друга подправка няма да обсебят цялата пръст и съквартирантите й да залинеят. Нареждате автономните саксийки в сандъчето така, че горните им краища да са два пръста под ръба на големия съд. После уплътнявате хубаво с пръст около тях. Естетическото ви чувство ще ви води, когато определяте как да ги наредите, но по принцип е по-удобно високите видове да са в задния край или в средата на кашпата. Ако ли пък комбинирате многогодишни - дафинов лист, мащерка, девесил, розмарин, лавандула, мента, градински чай, с летни едногодишни, сложете нетрайните по периферията, за да може лесно да ги подменяте.

Най-тънко ще минете, ако създавате балконската си градинка от семена, но трябва да се планира още през зимата. С няколко пакетчета на цена под 1 лв. всяко можете да осигурите разсад за 10-ина приятели. Възможността за това лято отдавна е пропусната. Така че ще трябва да купите отгледани растения. Утехата е, че е по-бърз, лесен и най-вече сигурен вариант. Много от семената са капризни към влажността и температурите и може да разочароват начинаещия. Затова по-добре заложете на отгледания.

Решените да пробват от нулата може да експериментират с все още малко популярния, но непретенциозен кресон. Сее се по всяко време на годината, стига температурата да не е под 15 градуса. Бързо образува килимче от растенийца, които освен вкусни и ароматни са и много изящни.

С аромата си пъдят комари, пазят от въшки

Допълнителен бонус от балконските подправки е, че те се превръщат в естествена санитарна служба срещу много от вредителите по цветята и насекомите, които тормозят хората. Тайната е в етеричните вещестева, които съдържат.

В естествени условия защитната им функция е много по-изявена. На пръв поглед звучи парадоксално, но на терасата обикновено не се проветряват достатъчно и може да бъдат нападнати от въшки или миниатюрни паячета. И понеже все пак са за ядене, не е хубаво да ги пръскате с химически препарати. Ако въшките са единични, падат и след обикновен "душ" от маркуч с пръскачка.

При запуснатите случаи се ползва отвара от чесън, но няма пълна гаранция за успех.

Босилекът иска завет и южно слънце

Сортовете са десетки. Разделени са на две големи групи от зелени и червени видове. Традиционните на цвят са непретенциозни за отглеждане, с категоричен аромат. Рубинените имат деликатен вкус и мирис.

Все още не е късно да хвърлите и семена - никне лесно, бързо и дори да не стане на храстче до есента, ще става за салата.

В средно сандъче има място за 3-4 големи растения.

Стръкчетата не понасят преполиване, губят красотата си при оскъдно слънце и хладно лято. Обичат леки почви и южни терени. За по-доброто дишане на корените можете да добавите към пръстта груб торф. На течение растението загива. Ако няма завет на терасата ви, засадете босилека зад по-високо растение. Или му направете кошарка като на бебе - продават се мрежоподобни ленти, които, сложени около растението, няма да го скриват, а деликатно ще го придържат.

Поверете копъра и джоджена на децата

За да запалите и децата по зелените подправки, зачислете им копъра и джоджена. Общото между тях е, че са държеливи като плевели.

Лятната манджа на българина не минава без копър. А това, че с него няма провали, е достатъчна причина да хвърлите семена. Толкова е безпроблемен, че дори може да не му отделяте специално място, да го пръснете измежда другите ароматни треви.

Не оцелява обаче на подгизнали почви. Минус е и че листните въшки често го нападат.

Издръжливи като троскот са и джодженът и по-благородната му братовчедка ментата. Но са многогодишни и не си струва да губите време със семена. Ако си боднете дори само едно коренче, до края на лятото вече ще са превзели целия съд.

Обичат богати почви и умерено подхранване. Поливайте ги през ден късно вечерта, за да са по-ароматни. Режете ги често, за да избегнете цъфтежа им.

Идеалната чубрица: от разсад, в широка саксия

Чужденците остават с впечатлението, че у нас най-популярна е чубрицата, в много райони наричана просто меродия. Може и така да е. Иначе защо ще се казва: на всяка манджа - меродия.

Отглежда се лесно, нараства бързо, почти не я нападат вредители и не губи достойнствата си и изсушена. Ароматът дори се засилва.

Заради бухлатия вид е добре да се оставят поне 15 см между растенията. Не е взискателна към почвата, държи се прилично и по отношение на изложението. Това я нарежда на челно място в препоръчваните за прохождащи градинари. Семенцата обаче са много дребни и ще си спестите нерви, ако си купите разсад.

Магданозът е вироглав само до поникването

Kато културно растение е завладял почти целия свят.

Парадокъст е, че хем у нас е най-разпространената подправка, хем половината ви познати го избутват от салатата. Особено децата.

В повечето семейства купената връзка никога не се използва докрай. Защо да изхвърляте пари, криза е все пак. Завъдете си магданоз на балкона, а ако съвсем няма място - на кухненския прозорец.

Салатната трева има дълъг вретеновиден корен и изисква по-дълбок съд. Листата са перести, лъскави, тъмнозелени, по наситеността на цвета се съди за витамините в него, но невинаги. Къдравият, който се превръща в слабост и на българката, е по-светъл, с по-фин аромат и главно - изключително красив.

Между коренчетата осигурете поне по 5 см разстояние, ако купувате разсад. По-амбициозните могат да започнат от нулата. Важно е семената да са не по-стари от 2 г. За по-бърз резултат се накисват, защото по естествен път покълват мудно - за 20-ина дни. Сее се разпръснато или на ленти с 10-ина см разстояние между тях. Почвата се поддържа влажна, но не се допуска задържане на вода - семенцата в почвата ще мухлясат и ще загният. Чувства се отлично на отцедлива почва, богата на хумус. Всъщност само изглежда трудно да си отгледате магданоз у дома. Вироглав е само до поникването. Не се ли провалите на тази фаза, после е лесен за отглеждане. За да не го нападат въшки и гъсеници, от време на време слагайте саксията в най-проветривата част на терасата. Поливайте на 2 дни, редовно режете листата, за да се подмладява растението и да не губи ефектния си вид. Стръкчетата в повече можете да нарежете на ситно и да ги замразите във формички за лед. И ще имате и през зимата витаминозна подправка за супата.

Градинският чай, който рядко се пие

Градинският чай се отглежда лесно от резници.

Със семе е много по-трудоемко, както при повечето многогодишни подправки.

Има специфичен тръпчив аромат.

Салвията, както се казва официално градинският чай, е незаслужено пренебрегвана у нас. Въпреки името си и като билка не е уважаван достатъчно.

От древността народната медицина му приписва противовъзпалителни свойства.

Повече прилича на цвете с красивите си листа в нежни багри от веронезе през лимонов шейк до пепел от рози, набръчкани и кадифено меки.

На балкона се чувства като у дома си. Не признава почивка и нараства цяло лято. Ако берете листата често, става разклонено храстче, може да се извиси дори до 40-50 см. Продукцията може да се суши.

Най върви със сирена, яйца, в сосове, салати. Западна Европа го слага и на месни ястия.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Харесвам се, не ми пука, фука се Анджи В садо-мазо порноклип лъсна джендърът Анджелина, известна като двойничка на Николета Лозанова. 21-годишният Филип, както е родното й име, не се посвени и веднага след като преминала от мъжки в женски пол, решила да заснема видео със секссъдържание за спомен. "И за това ли ще ме мразите?

Българският снайперист Крум Хаджипетков шашна и най-добрите военни специалисти в Германия, след като уцели портокал от 800 метра разстояние. Това е само един от уникалните рекорди на българина, регистрирани по време на състезание в Германия това лято. Ефрейторът от 31-ви механизиран батальон - Хасково, спира дъха на всички с точния си мерник.

Световна шампионка по гимнастика дарява лентата си от олимпиадата в Рио де Жанейро в подкрепа на каузата "Сърце за пример". Християна Тодорова и куп популярни лица дават лични вещи за благотворителен търг в подкрепа на жени, жертви на насилие. Актрисата Стоянка Мутафова, певиците Нели Рангелова, Михаела Маринова и Сантра,