Тотьо Младенов: Коледни добавки за пенсионерите, но при преизпълнение на бюджета

https://www.24chasa.bg/Article/1491748 www.24chasa.bg
Тотьо Младенов СНИМКА: Ваньо Стоилов

Пенсионерите могат да се надяват на коледни добавки само при преизпълнение на бюджета. Увеличение на минималната работна заплата и на пенсиите ще се случи догодина.

Това заяви в Бургас социалният министър Тотьо Младенов. Моето лично мнение е, че ако има преизпълнение на приходите в ДОО и в държавния бюджет това преизпълнение трябва да отиде при пенсионерите като добавка в края на годината, подчерта Тотьо Младенов.

Увеличението на минималната работна заплата и пенсиите ще е от догодина, но как и с колко ще решава националният съвет за тристранно сътрудничество, който се събира в края на месеца. "До 31 август се договарят синдикати и работодатели по браншове за минималните осигурителни прагове за догодина, така че те решават в какъв размер ще се вдигне минималната работна заплата и пенсиите", посочи Младенов и повтори, че засега е ясно, че пенсиите ще се вдигнат между 7 и 10 %.

На въпрос за по-ранно увеличение от есента Младенов отговори, че 300 000 домакинства ще получат помощи за отопление, които са вдигнати с 13,5 %, колкото е увеличението на тока. Парите щели да бъдат дадени с месец по-рано, за да могат хората да си купят с тях дърва. В Бургас по време на инициативата "Младежта в действие" министърът представи новата схема "Първа работа" по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", която с бюджет от 20 млн. лева ще помогне на 2100 младежи до 29 години да бъдат наети по нея.