78-годишната Величка стана студентка

https://www.24chasa.bg/Article/1493119 www.24chasa.bg
Пенсионерката наесен ще е първи курс студентка. Тя ще учи биология, след като изкара 3,30 на приемните изпити. СНИМКА: “24 ЧАСА”

78-годишната Величка Желязкова бе приета за студентка в първи курс в специалността "Биология" в Пловдивския университет "Паисий Хилендарски".

Пенсионерката успя да влезе в учебното заведение на трето класиране, след като изкара оценка от 3,30 на редовната сесия през юли. Приета е да учи биология задочно. Според преподаватели пенсионерката може да се окаже най-възрастната студентка в България.

"Вече се записах. Отсега нататък ще давам само напред. Тръгвам на лекции от есента. Не се притеснявам за изпитите, за мен дисциплините в първи курс не са новост, защото една година ходих като слушател в университета. Младите много помагат, а преподавателите са изключително внимателни", казва баба Величка. Ще я кара по-скромно с финансите, защото пенсията няма да отива вече само за хляб и мляко, а ще трябва да купува учебници и тетрадки, добавя тя.

"Желязкова е приета в университета с предимство - представила е свидетелство от ТЕЛК за инвалидност, иначе с този успех няма как да влезе на общо основание и на трето класиране", обясни зам.-ректорът проф. Георги Тотков.

Желязкова кандидатства биология за втора поредна година. Миналата не влезе - балът не й стигна. Две години се е готвила за теста с помагала по биология за 9-и и 10-и клас втора употреба. А от Нова година беше "слушател" в университета, като категорията беше въведена специално за нея. През юни баба Величка опита и на предварителните изпити, но се провали, защото на теста си беше написала трите имена.

Тя е завършила през 70-те години икономика на съобщенията и се е пенсионирала като шеф на пощенски клон. Не е семейна, живее в боксониера в "Тракия".

Решила да кандидатства биология, за да открие тайната на вечната младост. Пенсионерката живее здравословно - храни се с плодове и зеленчуци, но не отказва домашно вино и ракия. До леглото си държи гирички и всяка сутрин тренира с тях за здраве и дълголетие. На фитнес уред поддържа мускулатурата на тялото си.

От висшето училище обявиха, че след третото класиране 70% от местата в учебното заведение са запълнени. Останали са свободни бройки за физика, химия, математика и в педагогическите специалности.