Връщаме стари гуми в сервиза

https://www.24chasa.bg/Article/1495358 www.24chasa.bg
Всеки гумаджия ще трябва да плати по 200 лв. на екоминистерството, за да може да съхранява старите гуми.

Всеки сервиз за смяна на гуми или търговец ще е задължен да приема безвъзмездно стари гуми от гражданите. Това предвижда проект на нова наредба за рециклирането на стари гуми, който е подготвен от екоминистерството. Предната наредба бе приета през 2010 г., но сега ще бъде напълно подменена.

За да могат да изпълняват тази задължителна дейност обаче, гумаджиите ще трябва да се регистрират в екоминистерството и да си извадят разрешителни за площадка за събиране и съхранение на отпадъци. Цената на тази услуга ще е 200 лв., които търговците и сервизите трябва да платят на ведомството на Нона Караджова. Досега сумата за разрешително за площадка за отпадъци бе 150 лв., но с новата наредба се предлагат и промени в тарифата на министерството на околната среда и водите.

Събраните стари гуми ще трябва да бъдат или рециклирани, или регенерирани, предвижда новата наредба. Според нейните разпоредби поне половината от негодните гуми трябва да бъдат регенерирани и да се пуснат в употреба като нови. Гумаджиите ще имат цели по години колко процента от пуснатите на пазара нови гуми трябва да бъдат рециклирани. Целта е до 2020 г. 65% от пусканите на пазара гуми да отиват след това за рециклиране или регенерат. За следващата година целта, която трябва да постигнат гумаджиите е 10% рециклиране.

Сервизите имат два варианта да изпълнят спуснатите им от държавата цели. Единият е сами да се грижат за рециклирането, а другият е да сключат договор с организация за оползотворяване, която да се занимава с тази дейност.

Новата наредба категорично забранява изхвърлянето на гуми в кофите за отпадъци. Не се допуска и съхранението им на нормални сметища. Изключение можело да бъде направено само за велосипедни гуми.

Новата наредба трябва да доведе до възникването в България на предприятия за рециклиране и регенериране на гуми, се казва в мотивите на Караджова.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата