Връщаме стари гуми в сервиза

https://www.24chasa.bg/Article/1495358 www.24chasa.bg
Всеки гумаджия ще трябва да плати по 200 лв. на екоминистерството, за да може да съхранява старите гуми.

Всеки сервиз за смяна на гуми или търговец ще е задължен да приема безвъзмездно стари гуми от гражданите. Това предвижда проект на нова наредба за рециклирането на стари гуми, който е подготвен от екоминистерството. Предната наредба бе приета през 2010 г., но сега ще бъде напълно подменена.

За да могат да изпълняват тази задължителна дейност обаче, гумаджиите ще трябва да се регистрират в екоминистерството и да си извадят разрешителни за площадка за събиране и съхранение на отпадъци. Цената на тази услуга ще е 200 лв., които търговците и сервизите трябва да платят на ведомството на Нона Караджова. Досега сумата за разрешително за площадка за отпадъци бе 150 лв., но с новата наредба се предлагат и промени в тарифата на министерството на околната среда и водите.

Събраните стари гуми ще трябва да бъдат или рециклирани, или регенерирани, предвижда новата наредба. Според нейните разпоредби поне половината от негодните гуми трябва да бъдат регенерирани и да се пуснат в употреба като нови. Гумаджиите ще имат цели по години колко процента от пуснатите на пазара нови гуми трябва да бъдат рециклирани. Целта е до 2020 г. 65% от пусканите на пазара гуми да отиват след това за рециклиране или регенерат. За следващата година целта, която трябва да постигнат гумаджиите е 10% рециклиране.

Сервизите имат два варианта да изпълнят спуснатите им от държавата цели. Единият е сами да се грижат за рециклирането, а другият е да сключат договор с организация за оползотворяване, която да се занимава с тази дейност.

Новата наредба категорично забранява изхвърлянето на гуми в кофите за отпадъци. Не се допуска и съхранението им на нормални сметища. Изключение можело да бъде направено само за велосипедни гуми.

Новата наредба трябва да доведе до възникването в България на предприятия за рециклиране и регенериране на гуми, се казва в мотивите на Караджова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Без никакво наперено държание, свенлива, земна и напълно нормална се оказа красивата манекенка Маги Вълчанова, която изненадващо бе заловена от топпапараците на "България днес" да обядва в стола на Националната спортна академия. Носителката на титлите "Мис Вселена България" и "Мис Свят България" 2000 учи в Спортната академия