Връщаме стари гуми в сервиза

https://www.24chasa.bg/Article/1495358 www.24chasa.bg
Всеки гумаджия ще трябва да плати по 200 лв. на екоминистерството, за да може да съхранява старите гуми.

Всеки сервиз за смяна на гуми или търговец ще е задължен да приема безвъзмездно стари гуми от гражданите. Това предвижда проект на нова наредба за рециклирането на стари гуми, който е подготвен от екоминистерството. Предната наредба бе приета през 2010 г., но сега ще бъде напълно подменена.

За да могат да изпълняват тази задължителна дейност обаче, гумаджиите ще трябва да се регистрират в екоминистерството и да си извадят разрешителни за площадка за събиране и съхранение на отпадъци. Цената на тази услуга ще е 200 лв., които търговците и сервизите трябва да платят на ведомството на Нона Караджова. Досега сумата за разрешително за площадка за отпадъци бе 150 лв., но с новата наредба се предлагат и промени в тарифата на министерството на околната среда и водите.

Събраните стари гуми ще трябва да бъдат или рециклирани, или регенерирани, предвижда новата наредба. Според нейните разпоредби поне половината от негодните гуми трябва да бъдат регенерирани и да се пуснат в употреба като нови. Гумаджиите ще имат цели по години колко процента от пуснатите на пазара нови гуми трябва да бъдат рециклирани. Целта е до 2020 г. 65% от пусканите на пазара гуми да отиват след това за рециклиране или регенерат. За следващата година целта, която трябва да постигнат гумаджиите е 10% рециклиране.

Сервизите имат два варианта да изпълнят спуснатите им от държавата цели. Единият е сами да се грижат за рециклирането, а другият е да сключат договор с организация за оползотворяване, която да се занимава с тази дейност.

Новата наредба категорично забранява изхвърлянето на гуми в кофите за отпадъци. Не се допуска и съхранението им на нормални сметища. Изключение можело да бъде направено само за велосипедни гуми.

Новата наредба трябва да доведе до възникването в България на предприятия за рециклиране и регенериране на гуми, се казва в мотивите на Караджова.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана