Брюксел ще ни оправя боклука

https://www.24chasa.bg/Article/1496599 www.24chasa.bg

График как да се справим с проблема с боклука ще ни спусне през септември Европейската комисия. Това стана ясно вчера, след като Брюксел обяви доклад как 27-те членки на ЕС управляват отпадъците си.

В класирането по 18 критерия България е на дъното, като има само 8 точки от 42 възможни. По-зле от нас е само Гърция. Реално единствената зелена за България област е липсата на дела, заведени от ЕК за нарушаване на директивите за отпадъците. По всички останали показатели като наличие на системи за разделно събиране, достъп на населението до услуги за събиране на битовите отпадъци и т.н. страната ни е оценена в червено с нула точки.

Заедно с България управлението на отпадъците си на Брюксел ще предадат още Латвия, Литва, Гърция, Малта, Естония, Кипър, Италия, Словакия и Румъния.
"Много държави членки продължават да изхвърлят в депа огромни количества битови отпадъци въпреки наличието на по-добри алтернативи и на структурни фондове за финансирането им. Изхвърлят се ценни ресурси", коментира еврокомисарят Янез Поточник.

След 2014 г. държави, които не управляват добре отпадъците си, може да загубят достъп до еврофондовете, припомня още съобщението на ЕК.
Държавите, които са най-добре представящите се в Европа, като Германия, Холандия и Швеция рециклират вече 40 години, оправдаха се от нашето Министерство на околната среда и водите.

Ведомството на Нона Караджова припомни, че това правителство е отделило 500 млн. лв. за управление на отпадъци. Освен това данните на НСИ показвали, че българите изхвърлят вече с 400 хил. т боклуци по-малко на година, което показвало, че мерките на екоминистерството са правилни.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Свидетели спасяват кримигероя Стефан Гевгелийски и разколебават тезата на обвинението по случая с убит по поръчка надзирател от софийския затвор! С този мотив защитата на сочения като лейтенант на боса Стефан Бонев-Сако поиска той да бъде освободен, научи "България Днес". Спряганият като "садист номер 1 на мафията" е зад решетките от 2017 г

Бърз като светлината е Къци Вапцаров, който прелита през столични булеварди с колелото си, видя зоркото око на "България Днес". Шоуменът не се притеснява от натоварения столичен трафик и ловко фучи около автомобилите, придвижвайки се в бус лентата. СНИМКИ: "България

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро