Брюксел ще ни оправя боклука

https://www.24chasa.bg/Article/1496599 www.24chasa.bg

График как да се справим с проблема с боклука ще ни спусне през септември Европейската комисия. Това стана ясно вчера, след като Брюксел обяви доклад как 27-те членки на ЕС управляват отпадъците си.

В класирането по 18 критерия България е на дъното, като има само 8 точки от 42 възможни. По-зле от нас е само Гърция. Реално единствената зелена за България област е липсата на дела, заведени от ЕК за нарушаване на директивите за отпадъците. По всички останали показатели като наличие на системи за разделно събиране, достъп на населението до услуги за събиране на битовите отпадъци и т.н. страната ни е оценена в червено с нула точки.

Заедно с България управлението на отпадъците си на Брюксел ще предадат още Латвия, Литва, Гърция, Малта, Естония, Кипър, Италия, Словакия и Румъния.
"Много държави членки продължават да изхвърлят в депа огромни количества битови отпадъци въпреки наличието на по-добри алтернативи и на структурни фондове за финансирането им. Изхвърлят се ценни ресурси", коментира еврокомисарят Янез Поточник.

След 2014 г. държави, които не управляват добре отпадъците си, може да загубят достъп до еврофондовете, припомня още съобщението на ЕК.
Държавите, които са най-добре представящите се в Европа, като Германия, Холандия и Швеция рециклират вече 40 години, оправдаха се от нашето Министерство на околната среда и водите.

Ведомството на Нона Караджова припомни, че това правителство е отделило 500 млн. лв. за управление на отпадъци. Освен това данните на НСИ показвали, че българите изхвърлят вече с 400 хил. т боклуци по-малко на година, което показвало, че мерките на екоминистерството са правилни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Мнозинството от феновете на "Левски" подкрепят сегашното ръководство на клуба начело с Васил Божков. Това стана ясно след срещата на техни представители с премиера Бойко Борисов и министрите Красен Кралев и Владислав Горанов. Привържениците не бранят корпоративни интереси. Тях ги интересува бъдещето на любимия отбор

Камери са заснели измамницата, представила се за имотната Люба Коева, за да изтегли над половин милион лева от сметката на мъртвата пенсионерка! Това разкриха разследващи пред "България Днес" по повод ареста на имотните измамници, женели се за мъртъвци. Авоарите на Люба включвали около един милион лева, апартамент на столичния бул

Ванга ще помага на играчите на "Левски" да счупят прокобата над тима. Вече 10 години "сините" не са спечелили нито един трофей. За да счупят каръка, играчите на Петър Хубчев решиха да потърсят помощ от пророчицата. Те посетиха храма на Ванга на Рупите в сряда следобед. Футболистите използваха почивния си полуден на лагера в Сандански