Брюксел ще ни оправя боклука

https://www.24chasa.bg/Article/1496599 www.24chasa.bg

График как да се справим с проблема с боклука ще ни спусне през септември Европейската комисия. Това стана ясно вчера, след като Брюксел обяви доклад как 27-те членки на ЕС управляват отпадъците си.

В класирането по 18 критерия България е на дъното, като има само 8 точки от 42 възможни. По-зле от нас е само Гърция. Реално единствената зелена за България област е липсата на дела, заведени от ЕК за нарушаване на директивите за отпадъците. По всички останали показатели като наличие на системи за разделно събиране, достъп на населението до услуги за събиране на битовите отпадъци и т.н. страната ни е оценена в червено с нула точки.

Заедно с България управлението на отпадъците си на Брюксел ще предадат още Латвия, Литва, Гърция, Малта, Естония, Кипър, Италия, Словакия и Румъния.
"Много държави членки продължават да изхвърлят в депа огромни количества битови отпадъци въпреки наличието на по-добри алтернативи и на структурни фондове за финансирането им. Изхвърлят се ценни ресурси", коментира еврокомисарят Янез Поточник.

След 2014 г. държави, които не управляват добре отпадъците си, може да загубят достъп до еврофондовете, припомня още съобщението на ЕК.
Държавите, които са най-добре представящите се в Европа, като Германия, Холандия и Швеция рециклират вече 40 години, оправдаха се от нашето Министерство на околната среда и водите.

Ведомството на Нона Караджова припомни, че това правителство е отделило 500 млн. лв. за управление на отпадъци. Освен това данните на НСИ показвали, че българите изхвърлят вече с 400 хил. т боклуци по-малко на година, което показвало, че мерките на екоминистерството са правилни.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана