Бизнесмен, осъден за кокаин, остана без вила, обори и 14 буса

https://www.24chasa.bg/Article/1498120 www.24chasa.bg
Вилата на Марваков СНИМКА: Наташа Манева

Вила с басейн, 10 масивни сгради, нива край пловдивското село Брестовица и 14 товарни буса, собственост на бизнесмена Петър Марваков, известен като Петьо Пюрето, минават във владение на държавата. И сега трябва да им се намери нов купувач. Докато чака стопанин, земята пустее, сградите се рушат, а тинята в басейна събира жаби и насекоми.
Макар името на Петър Марваков да се позабрави напоследък, преди 9 години той се прочу като участник в кокаинова афера. Бизнесменът бе сред четиримата, обвинени у нас за трафик на близо 300 кг кокаин от Боливия, омесен в картофено пюре.
Дрогата трябвало да мине през Чили и да стигне до Западна Европа. Предварително очертаният маршрут включвал и България. В случай на успех се очаквало по трасето да минат 21 тона кокаин. Пътят на коката обаче бил пресечен още преди да потегли от Южна Америка.
Аферата гръмна на 1 август 2003 г., а международната операция получи поетичното име "Лунна светлина". По разкриването на наркотрафика българските служби работеха с американската ДЕА, специалните сили за борба с наркотрафика на Боливия и службите на още няколко държави.


През май 2006 г., след близо три години разследване трима българи и един македонец се признаха за виновни. Зоран Бояджийски, Петър Марваков, Георги Петров и Боян Тодоров получиха общо 13,8 г. затвор. Най-много - 5 г. зад решетките, отнесе македонецът Зоран. Марваков излежа 1,9 г.
Две години след присъдата комисията за отнемане на имуществото от престъпна дейност, по онова време известна като комисията "Кушлев" - на името на първия си шеф, поиска отнемане на имуществото на бизнесмена. Интересите му са предимно в преработката на зеленччуци и бланширането на картофи. За да развива бизнес, той е купил земи и построените върху тях стари обори в землището на пловдивското село Брестовица. Притежава и внушителен автопарк от товарни коли.
Искането на комисията е внесено на 16 юни 2008 г. То е лично срещу Петър Марваков в качеството му на собственик на 2 фирми - "Пълдин Къмпани" ЕООД и "Помфрит къмпани" ООД.
Още същата година пловдивският окръжен съд отнема имотите. През 2011 г. решението е потвърдено от апелативния съд. На на 17 юли т.г. Върховният касационен съд окончателно постановява земи, сгради и коли на бизнесмена да се конфискуват.
Марваков е лишен от 170 дяла от капитала на "Пълдин Къмпани" ЕООД
 (на стойност 170 000 лв.) и 70 дяла от капитала на "Помфрит къмпани" ООД за 3500 лв.
 Отнети са му и 44 500 лв. лични пари, внесени в "Помфриткъмпани".

По искане на комосията съдът слага ръка и върху недвижимото му имущество. В полза на държавата са взети общо 6 терена в землището на с. Брестовица. Единият е 1202 кв.м. Върху земята е построена помпена станция от 50 кв. м.
Другият терен е съседен и се простира на 306 кв. м. В южната му част е построена къща от 150 кв. м.
Третият имот е обработваема земя - 1222 кв. м. Четвъртият от 7470 кв. м. е в съседство и върху него има 4 сгради. Най-малката е с площ 38 кв. м., а най- внушителната - 672 кв. м.
Мавраков се прощава и с още един имот от 977 кв.м. заедно с три постройки - две бараки от по 40 и 47 квадрата и внушителна сграда от 457 квадрата. Държавата взема и една нива от 900 квадрата.
Всички земи и имоти край Брестовица бизнесменът е купил от името на фирмата си "Пълдин Къмпани" ЕООД. Той обаче остава собственик на апартамента си в Пловдив, върху който комисията няма претенции.
Държавата прибира и колите на бизнесмена - бусове., Отнемат се "Форд", който през 2007 г. е оценен на 2212 лв., и "Ивеко" за 3489 лв. Марваков се лишава от два хладилни буса "Ивеко" за по 7000 лв., товарен "Фиат" на цена 2936 лв., бял товарен "Деу" за 2320 лв., бус "Фолксваген Транспортер" за 6475 лв. ,"Фиат Скудо" за 8284 лв. и "Мерцедес" за 13 737 лв. Оценките на колите са правени през 2007 г.
Когато комисията внася искането за отнемане на имуществото му, тя има и алтернативен вариант. В случай че съдът не му вземе имотите, поне да му приберат 91 957,98 лв., лични вноски в дружеството "Пълдин къмпани".
Финансовото състояние на бизнесмена е проверено за периода от 1 януари 1983 г. до 31 декември 2007 г. Според прокуратурата той е натрупал имане на значителна стойност и можело да се предположи, че то е придобито от престъпна дейност.
Марваков и жена му Светла, която има 30 на сто от фирмите, оспорват искането. Според тях държавата цели да сложи ръка на имоти и автомобили, купени преди кокаиновата афера. Те смятат, че разследващите не са открили връзка между купуването на имуществото и престъплението, за което Мавраков е осъден.

Петър Марваков
Петър Марваков

По делото е назначена и тройна съдебно-техническа експертиза. Тя установява, че всички имоти от бившия стопански двор са обединени и оградени с общ вход. Извън двора е само помпената станция.
Според експертите Марваков подобрява и поддържа терена. Направена е ограда, построен е басейн, сложена е настилка, засадени са декоративни и плодни дръвчета.
Част от сградите всъщност са бивши краварници. Някои от тях при купуването се нуждаели от основен ремонт. След частични подобрения те се ползват като складове с монтирани в тях хладилни камери, а други стават битови сгради.
Преди Марваков да купи имотите, дълго нямало на кого да бъдат продадени. Затова и предишният им собственик решил да ги продаде на цена с 50% по-ниска от реалната. Той заявил това в съда по време на разпит, но магистратите не дават вяра на твърденията му.
 Един от основните аргументи на съда да постанови отнемане на имотите е, че
 разходите му са повече от приходите.
"Според представените документи се получава парадоксална икономическа ситуация, при която собственикът издържа дружествата си вместо обратното и това продължава през целия проверяван период", казват съдиите.
Според защитата на Марваков трафикът на кокаин, за който е осъден, се е провалил. Липсва житейска логика да се придобият облаги от неуспешно действие, смятат защитниците. Трите съдилища отхвърлят този аргумент.
Преди 9 г. разследващите стигнали до Марваков, след като се разбрало, че неговата фирма има бизнес с картофено пюре от Боливия. Той се бил свързал с боливийско дружество по интернет. Месеци по-рано, през септември 2002 г., британските митници предупредили нашето МВР, че се готви трафик на кокаин от Южна Америка за Западна Европа, като дрогата трябвало да мине през България. Английските служби дали номер на български мобилен телефон със засечен разговор. Той се ползвал от македонеца Зоран Бояджийски, който често ходел в Пловдив. Службите предположили, че се търси
сделка, която да послужи за прикритие на наркотрафика
Проверяват се наши фирми и така става ясно, че през януари 2003 г. пловдивска фирма започва по интернет кореспонденция с боливийско предприятие за внос на картофено пюре.
Пюрето, омешано с кокаин, било в чували от по 20 кг. Контейнерът с тях бил качен на камион, който потеглил от Боливия на 31 юли. На 1 август обаче бил спипан от спецченгета.
Според съдиите законът за конфискация на имуществото не изисква да се отнема имане, придобито от конкретната престъпна дейност, за която е осъден човек. Ако се отнема имущество, отнето от престъпна дейност, това става по Наказателния кодекс.

Оборите на Марваков
Оборите на Марваков СНИМКА: Наташа Манева

 

Купих краварника за 40 000 лв., Кушлев го наду до 240 000 лв. 

- Г-н Марваков, за колко пари купихте бившия краварник?
 - Имотът е на 12 декара, дадох 40 000 лв. за него през 2002 г.
 От комисията "Кушлев" след две експертизи казаха, че е 240 000 лв. А покривите му бяха от камъшит и замазани! Няма краварник в България на такава цена, дори и с юниците и телетата!
 Как ще ми го конфискуват, като съм го ипотекирал към банка, много преди "Кушлев" да има някакви претенции? Ясно е за всички, че те са неоснователни. Аз не мога да осъждам решения на ВКС, но има Страсбург все пак. Там ще кажат -
ако съм престъпник, чудесно, но ако не съм и нямам мръсни пари -
още по-добре.
Колкото и да коментирам сега, няма да променя нищо. Ако можех, бих излязъл на центъра в Пловдив, бих обяснявал на човек по човек поотделно. Стига да можеше да се промени нещо, за да няма такава идиотщина! Нека има комисии, но да бъдат справедливи.
 Интересно е как комисията "Кушлев" пише така: купен е един автомобил за 7 хил. лв., каран е 4 години и след този период той пак се оценява на 7 хил. лв.


 - В бившия краварник все пак има направен басейн.
 - Да, но това е постфактум. Аз съм инвестирал впоследствие. Говорим за реалната стойност на имота, когато съм го купил, а не колко струва след това.
 За инвестициите
 по-късно има
документи
 - вземат се пари от фирмата и се инвестират в нея.
 Бившият краварник не е функционирал никога като производствено предприятие, а беше база за съхранение. Не е бил цех.


 - Но работнички твърдят, че са бланширали картофи и пакетирали чушки в тези сгради.
 - Не е така.


 - А в момента в двора на овощарския институт има ли ваша фирма?
 - Не. Там бяхме преди време под наем, освободихме всичко.


 - Вярно ли е, че ще правите фирма за производство на бланширани картофи в бивша конюшна в Перущица?
 - По всяка вероятност ще търся с нещо да вадя прехраната. Освен всичко, което ми се случва, не знам да са ми забранили да работя.


 - Как си обяснявате тази ситуация - натопен ли сте за кокаина в пюрето?
 - Не, това беше просто една нелепа случайност. Никой не е натопен. Отдавна се доказа от боливийските следователи - заявиха го пред Софийския градски съд, че са използвани мои документи, за да бъде изнесено това пюре.


 - Но все пак вие сте подписали споразумение с прокуратурата и признавате вина.
 - Така е. И това е големият проблем. Сключих споразумение, защото се уплаших.
 

 - Някой заплашвал ли ви е?
 - Не коментирам. И вас да ви държат 11 месеца в ареста, без изобщо да знаете за какво става въпрос, и вие ще се уплашите.
Подписах споразумение и съжалявам. Не допусках, че такова нещо може да се случи.


 - Познавате ли останалите осъдени от аферата "Лунна светлина"?
 - Не ги бях виждал никога с изключение на Георги, който ми е приятел.


 - Срещу вас имаше обвинение, че сте взели обезщетение за катастрофа със застрахователна измама.
 - Там ясно се доказа, че не съм получил тези пари. Нямам присъда по този случай.


  -Басейн вдигнал цената, сега е в тиня 

Плувен басейн на открито с размери 5 на 15 метра е вдигнал цената на бившия краварник в местността Върбовек край пловдивското село Брестовица.
 Имотът се стопанисваше от бизнесмена Петър Марваков, който заради аферата с кокаиновото пюре от Боливия попадна под прицела на комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Експертите й оцениха мястото и прилежащите земеделски площи и сгради за 240 хил. лева.
 55-годишният предприемач закупил през 2002 г. изоставените от бившето ТКЗС обори заедно с прилежащите към тях земеделски земи на площ към 12 декара.
 “Трите сгради на старите краварници бяха порутени. Обаче Марваков ги стегна и завъртя бизнес", разказа Петър Ангелов от Брестовица.
 Бизнесменът сменил дограмите, боядисал в бяло помещенията и настанил машини за пакетирани зеленчуци и плодове и за бланширане на картофи. Имало помещения и за складиране на готовата продукция.
Плащаше добре, никой не се е оплаквал.
Работехме по 20-ина души на две смени", разказа Надя Таскова от Брестовица. В цеха наетите от селото и от съседния град Перущица предимно жени пакетирали чушки, картофи. Бяхме на норма, но парите не бяха лоши, спомни си за времето преди 9 години Таскова.
"Зор си беше, по 10 манипулации вършехме за 30 стотинки на килограм. Чушките ги дупчиш, печеш, белиш, миеш, пъхаш във фризера, оттам в пакетите и т.н. Изкарвахме по 50-60 лева на седмица. Нищо за много работа", жалва се от бившия си работодател Петър Марваков ромката от Перущица Димитрия Асенова. Тя обаче признава, че шефът й осигурявал транспорт и след смяна всеки от работниците бил откарван до дома му с микробус.
Басейнът бил построен към 2003 г., твърдят бившите работници на Марваков. Те не го били виждали да се разхлажда край него, но знаели, че през уикендите си отдъхва в последната постройка край бившите краварници, пригодена за лятна вила.
Луксозният допреди няколко години личен басейн в момента тъне в тиня.
Бившето производствено имение сега е оградено с телена мрежа
Всеки може да влезе, но никой не е разграбил нищо, коментираха местните.
Заради заплахата от конфискации на имуществото родителите на Марваков, които са от Брестовица, продали къщата си. Синът им също продал апартамента си и бил на квартира в Пловдив.
"Сега има фабрика пак за бланширане на картофи, но е в Пловдив в двора на овощарския институт", обясниха бившите му работници. Те били чули, че Марваков бил намалил двойно заплащането и сега давал по 12 стотинки за килограм обработени картофи. Други пък знаели за надница от 20 лв., която се плащала на хората всяка вечер.
 На портала пред овощарския институт, в чийто двор има и други фирми, вчера потвърдиха, че зеленчуковият цех е на Петър Марваков. "Да, на онзи човек с пюрето и кокаина е", поклати утвърдително глава мъж, който продаваше плодове пред входа.
Пред зданието на 20-ина метра по-навътре бяха насядали работнички, облечени в бели манти и с бонета на главите.
"Петър Марваков ли? Не знаем къде е, вижте в черната врата отпред", упътиха екипа на "24 часа" жените. "Няма такъв човек тук. Моля да напуснете", реагира пък млада жена в административния кабинет.
Из Брестовица се носи мълва, че Марваков щял да изгражда нов цех за преработка на червени чушки в бившата конюшня в Перущица.