Обаждали се от Ливан в Бургас преди атентата

https://www.24chasa.bg/Article/1499431 www.24chasa.bg

Засечени са много телефонни разговори между Ливан и Бургас в двата месеца преди атентата на летището на българския град, твърди високопоставен израелски представител пред в. "Ню Йорк таймс". Той е пожелал анонимност, защото информацията, получена от израелското разузнаване Мосад, била секретна.

Разговорите особено са зачестили през последните 3 дни преди експлозията в автобуса миналия месец, при която загинаха 5-има израелски туристи, българският шофьор и самият атентатор. "Знаем номерата, от които е говорено в Ливан", но не и с кого е разговаряно в България. "Те обаче не би трябвало да знаят, че ние знаем техните номера", допълва източникът на Мосад.

Атентаторите обаче не поеха отговорност, затова и израелското контраразузнаване няма да разпространява публично подробности, казва още той пред вестника.

"Седмици след атаката българското разследване, общо взето, зацикли. Още не е разпознат нападателят или неговите евентуални съучастници. Израелският премиер Нетаняху веднага след атентата побърза да обвини Иран и свързаната с него "Хизбула". Българските власти обаче не искат да обвинят "Хизбула" без категорично доказателство, понеже ЕС никога не е обявявал групировката за терористична организация.

"Европейските съюзници очакват по-конкретни доказателства, отколкото броя на телефонните разговори, преди да предприемат мерки срещу базираната в Ливан организация." Вестникът цитира високопоставен представител по въпросите на сигурността в Германия, според когото има "известен скептицизъм, че това е дело на "Хизбула" като организация, а не например на Иран, който да е използвал отделни хора, свързани донякъде с "Хизбула".

Неофициално САЩ и България подкрепят израелската теза, но няма да го заявят официално, защото са малко сигурните доказателства как или от кого са координирани атентатите не само в Бургас, но и още дузина по цял свят през последните месеци, допълва изданието.