Електромобили паркират без пари, пускат ги в буслентите

https://www.24chasa.bg/Article/1499563 www.24chasa.bg
Електромобилът "Ситроен" с логото на "24 часа" и "Труд".

До края на август в Министерския съвет ще бъде внесен национален план за развитие на електромобилите. В него се предвиждат привилегии за тях - освобождаване от такса за регистрация, от местни данъци, от задължението да се купува винетка, съобщи министърът на икономиката Делян Добрев.

Ще се правят и законодателни промени, които да позволят безплатно паркиране на електромобилите във всички градове и възможност да се движат в буслентите, където ги има. Законодателните мерки ще бъдат приети до края на годината, надява се министърът.

Той и кметът на София Йорданка Фандъкова откриха осмата колонка за електрически автомобили в София. "Ситроен" с логото на "24 часа" и "Труд" паркира на улица "Славянска" пред министерството на икономиката към 12 часа вчера. Министър Добрев отвори капака му, извади кабел и го закачи към зарядната станция. Деветата е пред другата страна на министерството - на ул. "Триадица". На територията на страната те са общо 10, като 9 са в столицата. Пригодени са за т. нар. бързо пълнене на батериите до 80%. Процедурата отнема около 30 мин, а дългото зареждане е 8 часа.

Зарядната станция се отваря, когато разчете картата
Зарядната станция се отваря, когато разчете картата

За момента в столицата има не повече от 5 коли на ток и като цяло продажбата им върви трудно заради все още високите цени - около 60 000 лева.

Министърът на икономиката Делян Добрев също се качи в електромобила. 
СНИМКИ: АНТОАНЕТА ПЕЛТЕКОВА
Министърът на икономиката Делян Добрев също се качи в електромобила. СНИМКИ: АНТОАНЕТА ПЕЛТЕКОВА

Министърът каза, че автомобилите все още са скъпи, но едно зареждане за 150 км излиза средно 12 лв., което означава, че 100 км с електромобил струват 9 лв. Това е два пъти по-малко, отколкото с дизел, изчисли министърът. Средният пробег с едно зареждане е около 120 км.

Фандъкова пък припомни, че има наредба на Столичната община, която предвижда електромобилите да паркират безплатно в синята зона. Добрев заяви, че освен данъчните преференции са необходими инвестициии в инфраструктурата, затова ще бъдат планирани средства за зарядни станции и за производство на компоненти за електромобили в България.

7000 евро дава държавата във Франция при купуването на електромобил, казаха от бранша. Добрев отговори, че се обмисля подпомагането у нас от Националния доверителен екофонд.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В момента сме разделени, той е при майка си в Германия Купих на Лоренцо чисто нов джип Няма да правя повече дуети с мама Тази година съм на гръцкото море Софи Маринова е родена на 5 декември 1975 година. Изпълнителката има една от най-богати кариери в попфолка в България. Когато Софка е на сцената, шоуто е гарантирано

Автомобил като космически кораб пуска на пазара "Ролс Ройс".  Великолепното возило в наречено "кола от 2035 г.", поради предположение, че така ще изглеждат автомобилите от бъдещето. То е представено на широката публика от Алекс Хърши, известна с прякора "Суперкар Блонди". Както писа "България Днес", мацката с търговски нюх е австралийка

Британец доведе съпругата си на меден месец в България заради... компютърна игра. Историята му е разказана в SPORTbible - едно от най-големите спортни издания в Обединеното кралство, и през последните дни се разпространява в цяла Европа. Тим Пайк е голям почитател на "Футбол мениджър", в която влизате в ролята на треньор, редите състави