Пъдпъдъкът се скри в гората заради жега и разорани стърнища

https://www.24chasa.bg/Article/1500876 www.24chasa.bg

Почти без дивеч ще започне днес отстрелът в някои от ловните полета в страната, предупредиха от Съюза на ловците и риболовците в България.
По традиция сезонът започва на 11 август с лов на прелетен дивеч - пъдпъдъци, гривяци, горски бекаси, бекасини и гургулици.

Жегите и разораването на стърнищата след жътвата обаче са причина пъдпъдъците да мигрират към горските територии, обясни Иван Петков, председател на съюза на ловците в България. Заради това най-силно били засегнати от липсата на дивеч ловците в Добруджа и останалите райони на страната, където има големи зърнени масиви. По-добро било положението в хълмистите зони. "Аз самият ще открия сезона в Оряхово и там няма да има проблем с пернатия дивеч", разказа Петков.

"След жътвата зърнопроизводителите разораха и стърнищата, в които се крият пъдпъдъците. Разбрах, че са го направили заради някакви изисквания към тях, свързани със субсидиите. Така обаче пъдпъдъците, които живеят в стърнищата, бяха прогонени", разказа Петков.

Жегите допълнително са принудили птиците да потърсят убежище в хълмистите и горските райони, където е по-прохладно и има повече вода.
"По принцип при топло време птиците се насочват към вода - чешми, локви, гори", обясни и експертът от Българското дружество за защита на птиците Димитър Градинаров.
Като цяло обаче според него топлото време през лятото не се е отразило зле на пернатите и няма необичайно намаление на бройката им. За да започнат птиците да измират и да бягат от България, било нужно жегата да се съчетае и с много продължителна суша, а през това лято имало достатъчно дъждове, разказа екологът. "За да се твърди дали някой вид птица в България намалява драстично, трябва да се проследи бройката за няколко години", обясни Градинаров. Дружеството за защита на птиците прави ежегодни преброявания. Засега не е установена тенденция за намаляване на някой от ловните видове.

Жегите нанасят вреда и на едрия дивеч, чийто сезон започва през октомври.
Причината са горските пожари, твърди Петков. В тях е загинала доста голяма част от дивеча, показват данните на ловните дружинки, които се събират и обобщават от съюза.
Сред авджиите вече са раздадени писмата с квотите за лов на дребен прелетен дивеч. Отделно всеки ловец има позволен брой отстреляни птици на всеки излет. За едно излизане на лов един човек има право да отстреля 15 пъдпъдъка и по 10 броя
гълъб, гугутка, гривяк, гургулица, горски бекас и бекасина, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Без ограничения е стрелбата по фазани и яребици.
Около 60 000 ловци се очаква да нарамят днес пушките, разказа Иван Петков.
Само в Съюза на ловците и риболовците в България тази година са се записали
около 2500 нови членове.

В страната има още една организация - Български ловно-рибарски съюз.
Точното увеличение на ловците обаче щяло да стане ясно в края на годината, когато ще е ясна статистиката на напусналите ловци.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

В Гърция се премести Лора Крумова. Бившата водеща на "Комбина" реши да избяга от родината за неопределен период. Журналистката и цялото й семейство вече живеят на остров Лемнос. През 2018-а Лора излезе в майчинство, за да се грижи за дъщеричката си Мина и повече не си намери ново място в тв ефира.

Труп на бебе делфинче изплува на централния плаж във Варна. Мъртвото животно е забелязана вчера рано сутринта. След сигнал от разтревожени хора екоинспекцията в морската столица ще направи проверка по случая. Служители ще свалят биометрични данни на бозайника, за да установят причината за смъртта. 38 са загиналите китоподобни по нашето Черноморие

С нова порция обвинения се сдоби соченият за дясна ръка на Божо Кравата крими герой Иван Терзийски-Веждата. Наред с делото за участие в наркобандата на Божидар Кузманов Веждата застава пред Темида и заради нападение над ченгета. Повод е предотвратен опит да се саморазправи със съпругата си Розалия. Като бонус към това Веждата ще отговаря за закана