Пъдпъдъкът се скри в гората заради жега и разорани стърнища

https://www.24chasa.bg/Article/1500876 www.24chasa.bg

Почти без дивеч ще започне днес отстрелът в някои от ловните полета в страната, предупредиха от Съюза на ловците и риболовците в България.
По традиция сезонът започва на 11 август с лов на прелетен дивеч - пъдпъдъци, гривяци, горски бекаси, бекасини и гургулици.

Жегите и разораването на стърнищата след жътвата обаче са причина пъдпъдъците да мигрират към горските територии, обясни Иван Петков, председател на съюза на ловците в България. Заради това най-силно били засегнати от липсата на дивеч ловците в Добруджа и останалите райони на страната, където има големи зърнени масиви. По-добро било положението в хълмистите зони. "Аз самият ще открия сезона в Оряхово и там няма да има проблем с пернатия дивеч", разказа Петков.

"След жътвата зърнопроизводителите разораха и стърнищата, в които се крият пъдпъдъците. Разбрах, че са го направили заради някакви изисквания към тях, свързани със субсидиите. Така обаче пъдпъдъците, които живеят в стърнищата, бяха прогонени", разказа Петков.

Жегите допълнително са принудили птиците да потърсят убежище в хълмистите и горските райони, където е по-прохладно и има повече вода.
"По принцип при топло време птиците се насочват към вода - чешми, локви, гори", обясни и експертът от Българското дружество за защита на птиците Димитър Градинаров.
Като цяло обаче според него топлото време през лятото не се е отразило зле на пернатите и няма необичайно намаление на бройката им. За да започнат птиците да измират и да бягат от България, било нужно жегата да се съчетае и с много продължителна суша, а през това лято имало достатъчно дъждове, разказа екологът. "За да се твърди дали някой вид птица в България намалява драстично, трябва да се проследи бройката за няколко години", обясни Градинаров. Дружеството за защита на птиците прави ежегодни преброявания. Засега не е установена тенденция за намаляване на някой от ловните видове.

Жегите нанасят вреда и на едрия дивеч, чийто сезон започва през октомври.
Причината са горските пожари, твърди Петков. В тях е загинала доста голяма част от дивеча, показват данните на ловните дружинки, които се събират и обобщават от съюза.
Сред авджиите вече са раздадени писмата с квотите за лов на дребен прелетен дивеч. Отделно всеки ловец има позволен брой отстреляни птици на всеки излет. За едно излизане на лов един човек има право да отстреля 15 пъдпъдъка и по 10 броя
гълъб, гугутка, гривяк, гургулица, горски бекас и бекасина, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Без ограничения е стрелбата по фазани и яребици.
Около 60 000 ловци се очаква да нарамят днес пушките, разказа Иван Петков.
Само в Съюза на ловците и риболовците в България тази година са се записали
около 2500 нови членове.

В страната има още една организация - Български ловно-рибарски съюз.
Точното увеличение на ловците обаче щяло да стане ясно в края на годината, когато ще е ясна статистиката на напусналите ловци.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Да вдигнем самолета, пардон, имунитета. В тази ситуация изловиха топпапараците на "България Днес" шефа на новините на Би Ти Ви Венелин Петков. В столичен супермаркет Петков натовари пазарската количка само с пресни плодове и зеленчуци. Тв звездата през цялото време бе с маска, въпреки че около него нямаше други клиенти

Арти е върната в природата, построиха й истинско жилище Иво АНГЕЛОВ Женски язовец изненадващо беше открит в строеж в центъра на София. Стресираното животно няколко дни е живяло сред прахоляк и бетон, преди да бъде спасено и върнато обратно в природата. "Когато получихме сигнала за язовец в огромен строеж, направо не повярвахме

Проф. Герджиков също ще се хвърли в бодиарта Надя Панкова Коронавирусът ще изгрее върху едно от най-изваяните тела на България. Художникът и майстор на бодиарта Иван Яхнаджиев ще изрисува символа на най-известната болест на света върху гърба на красивата ММА-шампионка Изабел Христова. На изложбата "АнтивирусНо" в сряда в столицата