Пъдпъдъкът се скри в гората заради жега и разорани стърнища

https://www.24chasa.bg/Article/1500876 www.24chasa.bg

Почти без дивеч ще започне днес отстрелът в някои от ловните полета в страната, предупредиха от Съюза на ловците и риболовците в България.
По традиция сезонът започва на 11 август с лов на прелетен дивеч - пъдпъдъци, гривяци, горски бекаси, бекасини и гургулици.

Жегите и разораването на стърнищата след жътвата обаче са причина пъдпъдъците да мигрират към горските територии, обясни Иван Петков, председател на съюза на ловците в България. Заради това най-силно били засегнати от липсата на дивеч ловците в Добруджа и останалите райони на страната, където има големи зърнени масиви. По-добро било положението в хълмистите зони. "Аз самият ще открия сезона в Оряхово и там няма да има проблем с пернатия дивеч", разказа Петков.

"След жътвата зърнопроизводителите разораха и стърнищата, в които се крият пъдпъдъците. Разбрах, че са го направили заради някакви изисквания към тях, свързани със субсидиите. Така обаче пъдпъдъците, които живеят в стърнищата, бяха прогонени", разказа Петков.

Жегите допълнително са принудили птиците да потърсят убежище в хълмистите и горските райони, където е по-прохладно и има повече вода.
"По принцип при топло време птиците се насочват към вода - чешми, локви, гори", обясни и експертът от Българското дружество за защита на птиците Димитър Градинаров.
Като цяло обаче според него топлото време през лятото не се е отразило зле на пернатите и няма необичайно намаление на бройката им. За да започнат птиците да измират и да бягат от България, било нужно жегата да се съчетае и с много продължителна суша, а през това лято имало достатъчно дъждове, разказа екологът. "За да се твърди дали някой вид птица в България намалява драстично, трябва да се проследи бройката за няколко години", обясни Градинаров. Дружеството за защита на птиците прави ежегодни преброявания. Засега не е установена тенденция за намаляване на някой от ловните видове.

Жегите нанасят вреда и на едрия дивеч, чийто сезон започва през октомври.
Причината са горските пожари, твърди Петков. В тях е загинала доста голяма част от дивеча, показват данните на ловните дружинки, които се събират и обобщават от съюза.
Сред авджиите вече са раздадени писмата с квотите за лов на дребен прелетен дивеч. Отделно всеки ловец има позволен брой отстреляни птици на всеки излет. За едно излизане на лов един човек има право да отстреля 15 пъдпъдъка и по 10 броя
гълъб, гугутка, гривяк, гургулица, горски бекас и бекасина, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Без ограничения е стрелбата по фазани и яребици.
Около 60 000 ловци се очаква да нарамят днес пушките, разказа Иван Петков.
Само в Съюза на ловците и риболовците в България тази година са се записали
около 2500 нови членове.

В страната има още една организация - Български ловно-рибарски съюз.
Точното увеличение на ловците обаче щяло да стане ясно в края на годината, когато ще е ясна статистиката на напусналите ловци.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

По бизнес срещи в луксозно столично заведение бе забелязан от "България Днес" Йордан Динев. Предприемачът се сля с останалите посетители, облечен в яке, а не със скъпарски кюстюми и палта. Компания му правеше млад здравеняк, който елегантно го настани на задната седалка и шофираше по натоварените софийски улици

И на 75 години Цветана Манева има енергията сама да си пазарува, видя "България Днес". Облечена в дебело и дълго зимно яке, бележитата ни актриса с уверена стъпка носеше пазарската чанта, която беше понапълнила с продукти.

Без никакво наперено държание, свенлива, земна и напълно нормална се оказа красивата манекенка Маги Вълчанова, която изненадващо бе заловена от топпапараците на "България днес" да обядва в стола на Националната спортна академия. Носителката на титлите "Мис Вселена България" и "Мис Свят България" 2000 учи в Спортната академия