Елеонора спечелила 10 000 лв. от 12 000 симкарти, проверяват я

https://www.24chasa.bg/Article/1502529 www.24chasa.bg
Жената търгувала със симкартите в Столипиново СНИМКА: Наташа Манева

Подробни справки от трите мобилни оператора изискали криминалистите за номерата, от които е звъняно на жертви на телефонни измамници. Целта е да се установи дали ваучерите съответстват на някои от притежаваните 12 хил. симкарти от пловдивчанката Елеонора Дамянова, научи "24 часа".
През последните седмици почти ежедневно има ужилени от телефонни измамници хора от Пловдив и региона.

От януари 2010 г. безработната пловдивчанка е регистрирала рекордния брой предплатени карти на свое име. Тогава влязоха в сила промените в Закона за електронните съобщения, задължаващи притежателите на ваучери да дават личната си карта при всяка покупка, за да секне анонимното им използване.
Елеонора е 40-годишна, има 5 деца. Подвизавала се е из кв. Столипиново, но постоянният й адрес е в центъра. Тя няма вид на жена от ромски произход, обясниха разследващи. Елеонора обяснявала, че улеснява неграмотните жители на квартала, някои от които нямали и лични документи. Продавала им ваучерите с 5 лв. надценка.
Дамянова е вложила за тези 2 г. близо 60 000 лв. за симкартите. От продажбата им из Столипиново за 10-20 лв. в зависимост от включените в тях минути за разговор обаче си е избила парите и е изкарала 10-ина хиляди лв. печалба за тези няколко години, обясниха запознати.

"Притежаването на симкарти, колкото и да са на брой, не е нарушаване на закона. Друг е въпросът, ако са ползвани за извършване на престъпления", каза говорителката на прокуратурата Галина Андреева-Минчева.
По закон притежателите на ваучери нямат право да ги преотстъпват на други лица и мобилните оператори могат да спрат всички симкарти, ако се установи. Това обаче не се прави, казаха от полицията.

Елеонора спечелила 10 000 лв. от 12 000 симкарти, проверяват я

Напълно възможно е т. нар. въртачи да звънят от Северна България.
Не сме спирали да работим по телефонните измами, казаха от полицията в Пловдив. И отново предупредиха по никакъв повод да не се дават пари на ръка на непознати.