Земеделци: Субсидиите стигат за туба нафта

https://www.24chasa.bg/Article/150300 www.24chasa.bg

Само за половин торба тор или за туба нафта стигат европейските субсидии за земеделието, оплака се производителят на плодове и зеленчуци Красимир Кумчев. "Тази година получихме по 22 лева на декар, а торба амониева селитра е 45 лева", коментира той.

Българските фермери нямат стимул да увеличават производството, с помощите от ЕС само кърпят домакинските си бюджети, показва проучване на Икономическия институт на БАН. В първата година на членство, договорената схема за изплащане на субсидиите бе 25% от размера им в останалите страни, за 2008 - 30%, а за 2009 - 35%. Нашите фермери ще получат пълния размер на помощта едва през 2016 г. Дори те да взимат пълния размер на субсидията от 21,41 евро/дка, това няма да ги мотивира да увеличат производството на основни култури, се посочва в изследването.

"Европейската политика в земеделието е сбъркана. Докато влезем в ЕС, гледахме пипер и домати и имахме субсидия от 60 лв./дка, сега не получаваме нищо. Преди 5 г. гледах 200 дка пипер, сега изобщо не го сея", каза Кумчев. 2000 дка с чушки и домати е ликвидирал и производителят Йосиф Делгянски.