Убит бизнесмен възкръсна и се клонира

https://www.24chasa.bg/Article/1503052 www.24chasa.bg
Сестрата на Ялдърай - Анелия (вляво), и леля му Иванка смятат, че си е признал, защото Ибо го заплашил.

Къде е бил на 18 юни 2012 г. убитият на 6 март турски бизнесмен Орхан Гейлан? Най-логичният отговор е - там, където прекарват задгробния си живот мъртвите.

В случая обаче се оказва, че 62-годишният търговец на плодове и зеленчуци

Орхан Гейлан на 18 юни т.г. по документи е бил жив и в 11 ч е бил и в София, и в Асеновград.

Никого не е заплашвал, твърдят роднини на Ивайло.
Никого не е заплашвал, твърдят роднини на Ивайло.

Турският гражданин е едноличен собственик на капитала на една фирма и съдружник в други 2. Общите събрания на трите фирми са проведени на 18 юни в 11 ч в София и в Асеновград.

Тримата, обвинени в убийството на Орхан Гейлан - Ивайло Шишков, Станчо Станчев и Кръстю Гавазов (от дясно на ляво) 
СНИМКИ: ТОНИ МАСКРЪЧКА И АТАНАС КЪНЕВ
Тримата, обвинени в убийството на Орхан Гейлан - Ивайло Шишков, Станчо Станчев и Кръстю Гавазов (от дясно на ляво) СНИМКИ: ТОНИ МАСКРЪЧКА И АТАНАС КЪНЕВ

В Търговския регистър са внесени за регистрация документи от събранията на трите фирми. Според протоколите на тях е присъствал Орхан Гейлан, гласувал е да се приемат годишните финансови отчети и се е подписал.

За събранието на една от фирмите дори е получил предварително покана на 18 май, като с подписа си е удостоверил, че е уведомен. Годишните финансови отчети на фирмите са заверени от него на 31 март 2012 г. Подадена е декларация от Гейлан, че носи наказателна отговорност за истинността.

Подадените по електронен път документи за вписване са в процес на обработка и вероятно служителите ще открият мистерията със смъртта на чужденеца. Вкарани са по интернет от асеновградска адвокатка. Тя обясни, че не е изготвила документите. Заради факта, че има електронен подпис, извършила само услугата да ги подаде в регистъра. Не си спомня кой ги е донесъл. Обикновено идвали счетоводители на фирмите или други пълномощници.

В досиетата на трите дружества няма приложен смъртен акт,

нито удостоверение за наследници, нито пълномощно от някой, който взема решенията вместо Гейлан. Няма вписано ново обстоятелство за промяна на собствеността на фирмите.

А няма как Орхан да се е подписвал под документи през май и юни, защото бе зверски убит вечерта на 6 март т.г. Тялото му бе намерено в локва кръв в мeстността Птичарника край изоставени сушилни за тютюн до гоцеделчевското с. Борово. На метри от него е открит и микробусът му с отворени врати.

Два дни по-късно полицаите от Благоевград и Пловдив стигнаха до извършителите на бруталното убийство.

Белезниците щракнаха за 19-годишния Станчо Станчев, 24-годишния Кръстю Гавазов и 21-годишния Ивайло Шишков от пловдивския кв. Столипиново.

Разследването приключи много бързо. Установи се, че физическите извършители са Ивайло и Кръстю, а Станчо е бил помагач, и то само за грабежа на 3100 лв. от турчина.

Единият от убийците - Кръстю, призна вина и сключи споразумение с прокуратурата, одобрено от съда. Ще лежи 14,5 г. в затвор при първоначален строг режим, което е малко под минимума от 15 г.

Станчо също се призна за виновен и след споразумение получи 10 месеца затвор за съучастничество.

Вторият убиец - Ивайло, още не е признал вина и се очаква обвинителният акт срещу него скоро да се внесе в окръжния съд в Благоевград.

За Ивайло се твърди, че е инициатор на грабежа на Орхан, който е със статут на постоянно пребиваващ у нас. От години живее и върти бизнес в Пловдив, София и Асеновград. Покрай селскостопанската стока обаче продавал нелегално и цигари. Така се запознал преди време с рома от Столипиново Ибо.

Младежът измислил план как да обере Орхан. Излъгал го, че в района на Гоце Делчев има познат, който вкарал контрабандни цигари, и ще му ги продаде евтино. Чужденецът се съгласил на сделката.

Шишков бил сигурен, че турчинът ще носи голяма сума пари в себе си, за да плати папиросите. Уговорил Кръстю и Станчо да участват в обира. Първият трябвало да се представи като продавач на цигарите, а вторият да кара колата.

Така по обед на 6 март Орхан тръгнал с буса си и с Ивайло към Гоце Делчев.

Станчо пък подкарал “Деу нубира” заедно с Кръстю към уговореното място на срещата. Около 20,30 ч бусът и деуто се срещнали край Борово.

Най-малкият от групата останал да чака в колата.

Ивайло и Кръстю подмамили бизнесмена на няколко метра от буса му, напръскали го със спрей в лицето. Нанесли му удари с армейски нож в областта на гърдите, корема, шията, лицето.

Общо 18 били прободните рани, като острието на ножа е засегнало дробовете, сърцето и бъбреците.

Орхан починал от остра кръвозагуба. От джобовете му измъкнали 3100 лв. Убийците после се върнали до колата, където чакал Станчо, и към 1 ч се прибрали в Пловдив.

На другия ден момчето тръгнало за Гърция, където работел баща му. На ГКПП Кулата обаче бил арестуван.

Според първоначалните данни от разследването откраднатите пари били 20 000 лв., като Гавазов задържал 16 000 за себе си, а останалите дал на съучастниците си. На по-късен етап от производството обаче не се разбра дали наистина сумата е толкова голяма.

Докато лежал в ареста, Гавазов не могъл да спи спокойно.

При разпитите признал, че е участвал в престъплението, разкаял се и разказал

подробно как е организиран грабежът, придружен с убийство. Насочил дори криминалистите да открият ножа, спрея, ръкавиците и шапките, които скрил след инцидента.

Шофьорът Станчо пък обяснил, че не е знаел, че турчинът е мъртъв. Не е влизал в предварителни уговорки за убийство и грабеж. Осигурил колата, но мислел, че с нея само ще се превозват цигари от сделка с турчина. Така той се отърва само с 10 месеца затвор.

22-годишният пловдивчанин от Столипиново Ивайло Шишков-Ибо обрал апартамента на Орхан Гейлан още същата нощ на 6 март. От жилището на бизнесмена под тепетата задигнал 200 000 лв. Това твърдят близките на втория обвиняем за убийството на търговеца - Кръстьо Гавазов-Ялдърай, на 25 г.

“Ибо е оставил Ялдърай вкъщи и казал, че заедно ще оберат дома на турчина след 2-3 дни. Обаче веднага е отишъл и сам е прибрал парите. Имал е ключ от заклания”, каза сестрата на Ялдърай - Анелия.

В Столипиново се говори, че Ибо изгорил у баба си кървавите дрехи

И тогава извършил обира на празното жилище на Гейлан.

“Като се връщали от убийството, обещал на Ялдърай да отарашат апартамента и да му даде 50 000 лв. На другия ден обаче казал на брат ми, че сам отишъл и нямало много пари. Затова му дал 3000 лв. А си купил скъпо БМВ”, разказа Анелия.

Близките на призналия се за виновен Ялдърай го видели цяла нощ да плаче след убийството.

Качи се на тавана на къщата с кучето. Ревеше като малко дете

Каза ми: “Ако знаех, че така ще стане, никога нямаше да тръгна”, разказа лелята на Ялдърай Иванка Гавазова.

Ялдърай се хванал на въдицата на Ибо, че ще пренасят кашони с контрабандни цигари до Гоцеделчевско, за което щял да получи 100 лв. Като дюнерджия в павилион вземал по 15 лв. надница.

Всички в махалата са убедени, че Кръстьо Гавазов е невинен. Дори събрали по 20 лв., за да му наемат адвокат. Ялдърай живял 4 г. с момиче, но нямали деца и се разделили. Наскоро искал да се жени за друга, но тя отказала.

“Полицаите в ареста в Благоевград ни викаха: “Не вярваме Кръстю да е убиец”, твърди леля му.

“Ибо е мозъкът за престъплението, инициаторът! Той е подучил Ялдърай, който е добър и кротък като момиче”, казаха Гавазови. “Заплашил е Ялдърай, че ако не признае, негови роднини ще му запалят къщата. Затова и бащата на Кръстю - Димитър Гавазов, избяга в Германия”, каза сестра му Анелия. Сега в дома са останали тя с децата си, майка й и брат й.

“Няма такова нещо. Ибо не е карал Ялдърай да върши нищо. Не го е и заплашвал”, каза съпругата на Ивайло Шишков - Шаавер.

В махалата се носят слухове, че Ибо, който пушел марихуана, е дрогирал Ялдърай, преди да извършат клането на Гейлан.

“Били са в кафене. Ялдърай отишъл до тоалетната. Като се върнал, изпил 2 кафета. Усетил, че има нещо в тях, става му лошо”, каза лелята на Ялдърай.

Съседи знаят, че Ибо се занимавал с контрабанда на цигари. Той направил двойно дъно на буса на турчина Гейлан, за да пренасят безакцизни папироси. С него въртели алъш-вериш от доста време.