Буря на Слънцето може да спре тока за 1 година

https://www.24chasa.bg/Article/1503902 www.24chasa.bg
Слънцето ще достигне пика на активността си през 2013 г. СНИМКА: РОЙТЕРС

Чудовищното изригване и геомагнитната буря, причинена от него, може да засегне 130 милиона души само в САЩ, изчисляват изследователите. Милиони могат да загинат по света при най-лошия сценарий.

Ще бъдат поразени електропреносните системи в много от страните. До часове в градовете ще спрат водата и горивата, които се доставят с електрически помпи, съвременните комуникации ще престанат да действат, а транспортът ще замре.

На риск са изложени поддържащите генератори в болници и военни съоръжения, ако се задвижват с дизел или с природен газ. При по-продължителна липса на електричество е застрашен редът, тъй като полицаите могат да напуснат постовете си, за да защитават собствените си семейства.

Гигантската слънчева буря може да разруши 300 от 1200-те високоволтови трансформаторни подстанции в САЩ, които са гръбнакът на електрическата система на страната, изчисляват учени от Американската академия на науките. Дори само неколкостотин разрушени подстанции могат да парализират цялата система в САЩ, която е изцяла интегрирана.

Властите по света трябва да започнат да се подготвят за такава буря, тъй като Слънцето навлиза в активен период, като пикът му се очаква да е през 2013 г.

Поне 3-4 пъти по време на 11-годишния си цикъл Слънцето изхвърля облак частици, който може да окаже влияние върху живота на хората, обяснява пред Ройтерс Бил Мюрта, експерт в Института за изучаване на океаните и атмосферата. Цивилизацията се справя доста успешно с обикновените слънчеви бури, при които се изхвърлят заредени частици, влияещи на електропреносната система, сателитната навигация, радиосъобщенията и някои авиотрасета. Такива бури през януари и март причиниха сравнително малко щети, казва Мюрта.

Много по-тревожно е обаче какво ще се случи, ако Земята бъде ударена от свръхмощни слънчеви бури, които могат да повредят гигантските трансформаторни подстанции до такава степен, че да е невъзможно да бъдат рестартирани и да се наложи да бъдат подменяни. Две такива чудовищни бури вече са връхлитали Земята през 1859 и през 1921 г. Нито една от тях обаче не се е оказала катастрофална, защото тогава обществото не е било толкова зависимо от електрическата енергия и мрежата в САЩ не е била взаимосвързана.

Според американското геоложко дружество вероятността такава буря да ни сполети в следващите 10 години е 6-7 процента. Наближаващият соларен максимум не увеличава тази вероятност, въпреки че слънчевите бури могат да станат по-чести.

Може да минат още 500 години, преди да се случи нова слънчева буря като тази, ударила Земята през 1859 г., смята Мюрта."Реалността обаче е толкова сурова, че това може да стане и идната седмица. Просто не знаем", казва той. Макар че рискът е малък, последиците ще са толкова ериозни, колкото след удар на метеорит, така че учените в САЩ са сериозно обезпокоени.

Прекъсването на тока може да доведе до хаос, както стана за кратко в Индия, когато повече от 600 милиона души останаха без ток часове наред в два последователни дни през юли. Прекъсването, което ще последва след гигантската слънчева буря, ще е много по-продължително и щетите - значително по-големи. В САЩ експертите все още спорят каква ще е в парично изражение сумата от нанесените щети, но всички са съгласни, че трябва да се реагира координирано, тъй като проблемът е много комплексен.

Доклад на Академията на науките изчислява, че при гигантска соларна буря 365 високоволтови трансформаторни станции в САЩ са застрашени да блокират или да бъдат непоправимо повредени. Може да се окаже, че няма да е възможна подмяната им в следващата 1 година, а цената на щетите за първата година може да достигне 2000 милиарда долара, предупреждава докладът.

Електропреносната мрежа на САЩ е особено уязвима. Тя е развивана през десетилетията така, че токът да се пренася възможно най-евтино от мястото на производството му до мястото на потреблението. Пробивът в националната система може да е катастрофален. При най-лошия сценарий търговията в страната ще замре почти мигновено, предупреждава и Ричард Андрес от Националния университет за отбрана в САЩ. Според него единственият начин да се парират последиците е още сега да се действа координирано от страна на Белия дом, Конгреса, индустрията, Пентагона и всички национални агенции от НАСА до Агенцията за вътрешна сигурност.

Много от федералните агенции в САЩ вече са обмисляли покалиптичен сценарий със спирането на тока в страната, но не заради соларна буря. Досега американските военни по-скоро са се притеснявали от противников ядрен удар на голяма височина. Той би имал същия ефект - ще предизвика електромагнитен импулс, който ще "изпържи" електропреносната мрежа на страната.