Kой е Денис Ершов?

https://www.24chasa.bg/Article/1504638 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Денис Ершов е роден в град Челябинск, Русия, но е гражданин и на Литва. Скандално известният бизнесмен е можело да стане художник. Учи в художествено училище, става инженер по разработка на нефтени находища, след като завършва Тюменски индустриален институт в Сибир.

В годините на демокрацията се занимава с частен бизнес и става вицепрезидент в "Конекс" - фирма, която за времето си е един от най-големите износители на петрол. Ершов създава "Нафтекс" през 1991 година. Основен акционер е с Митко Събев и в "Петрол Холдинг", но продава акциите си и вече не е собственик.

Денис Ершов е изгонен от България по заповед на директора на Националната служба за сигурност (НСС) през 2000 г., тъй като властта у нас го счита за заплаха за националната сигурност. Тогава директор на НСС е Атанас Атанасов, а правителството е на Иван Костов. В заповедта, освен Денис Ершов, е вписано и името на Майкъл Чорни, както и на още 3-ма руски бизнесмени. Ершов обжалва и печели делата в съда. Така от 2004 година отново има право да влиза в страната ни. Години по-късно разказва, че заповедта за забраната не е политическа, но е поръчкова.

Ершов е главно действащо лице в продължаващата вече близо две години война за собствеността в дистрибутора на горива "Петрол" АД. Негов враг е Митко Събев, с когото Ершов дълги години бе съдружник и бизнес партньор.

През юни литовецът обяви, че е продал дела си от 47,5% в "Петрол холдинг" (основният акционер в дистрибутора на горива) на швейцарската компания Credit Mediterranee.

За купувач бе посочен Кирсан Илюмжинов, бивш президент на Република Калмикия, председател на Международната федерация по шахмат и член на партията на Владимир Путин "Единна Русия".

В изявления за медиите той заяви, че е купил и други 5%, собственост на Александър Мелник, заявявайки намеренията си да финализира покупката и на останалите дялове, собственост на Митко Събев, като по този начин стане едноличен собственик на "Петрол".