Искри в Кършияка: Ако отрови дете, кръв ще се лее!

https://www.24chasa.bg/Article/1505229 www.24chasa.bg
Кв. Кършияка

В тоя квартал стана страшно да се живее. Стопаните на кучета вече ги страх да излязат на улицата като замръкне, че някой да не ги изненада с ножица в гърба. Това каза Александър Божидаров, който живее в блока на бул. "Васил Априлов" в кв. Кършияка. Затова надвечер той съпровожда дъщеря си Ники да разходят домашния им любимец - хъскито Айси.

Кървавият инцидент от неделя вечерта е най-коментираната тема сред съседите в блока. Мъжете в барчето откъм булеварда говорят само за нападението на Дончо Колев срещу Даниел Христов и Кремена Вълева. Двамата студенти бяха надупчени по ръцете и ритани от съседа. Кавгата избухна, когато младежите видели, че комшията сваля некролозите на хъскито им Джиа. Кучето починало в частна ветеринарна клиника, след като изяло хвърлена около блока отрова.

Само Дончо ръси отровата, никой друг, страда от патологична омраза към животните, твърдят мъжете в заведението. Повечето обаче се страхуват да си кажат имената, защото Колев бил връзкар. Имал влиятелен покровител от полицията, а по изборите бил член на избирателна комисия. Нали знаете, че има хора, дето всичко им пречи и ги изнервя, имаше една кукувица в дърветата, даже и тя го притесняваше, обяснява мъж над 50-те. Животните мрат, на стопаните им е мъчно, но ако дете намери отровата по полянките и я налапа, тогава кръв ще се лее, обяснява съседката Ирена Пенчева. Моят син е над 20 г. и не съм в групата на застрашените, но има млади семейства с децата, някое може да се натрови, а не дай Боже и да умре, кръсти се тя. Е, тогава няма прошка, обажда се татко, който държи момиченцето си за ръка.

А институциите какво чакат, някое дете да си отиде ли, за да вземат мерки, пита Марио Мелин. Неговият териер е първият пострадал от последната отровна акция, но оцелял. Стопанинът го извел на разходка, пуснал го да щъка около барчето, докато изпие една бира с приятели. По едно време видял, че от устата на кучето излиза пяна и след десетина секунди паднало. Марио го занесъл на ръце до ветеринарната клиника, където 5 часа се борили за живота му, но го спасили. "Дадох 100 лв., за които още ме е яд, можех да купя нещо за вкъщи, ама синовете са щастливи, че оживя. А хъскито на студентите си отиде, пък и двамата младежи пострадаха! И хем ги наряза, хем отиде в полицията да се оплаче от хората. Опасен е тоя Дончо!", обясни Мелин.

Подвизите на Колев са прочути от години в целия квартал, разказва Александър Божидаров. За да демонстрира ненавистта си към кучетата, пред очите на смаяните съседи обесил в гаража си помияр. Свидетелите бяха потресени, но направо
изпаднаха в шок, когато стреля по домашен любимец със съчми и го уцели, обясни комшията. Зад блока се бяха навъдили бездомни кученца, но бяха толкова сладки и на никого лошо не правеха, а той ги изтрови, спомня си дъщерята Ники. Там живеели и 2-3 таралежчета, които децата намериха мъртви по полянките около бункера, обясни Марио Мелин.

В защита на Колев се обажда само Георги Камбуров. Хубаво прави, че трови помиярите, защото през деня няма нито един, ама нощем като се разлаят, не мога да мигна, недоволства пенсионерът, който разхожда внучето си Евелин. Идвало му и той да хвърли отрова, но не смее, че може да я изяде някое хлапе. Не съм сигурен, че точно Дончо я хвърля, защото никой не го е видял, аргументира се той.

Не знаем, не сме видели, ама колко котки измряха край блока, броят им трудно може да се посочи, възмущават се възрастни жени, седнали на раздумка пред бункера. Преди 2 месеца съседи видели да лежат мъртви край блока 8 кучета - майката, бащата и шестте им бебета.

Пенсионерите са възмутени и от инцидента, станал в неделя вечерта. Защо Дончо е излязъл по това време пред блока с ножица в ръка, питат бабите. Никой друг съсед не ходел въоръжен.

Защото е чирпанлия, те без нож крачка навън не правят, отговаря им Камбуров. Той казва, че Дончо е инженер, говорел добре, но с него не всеки можел да се разбере.
Самият Колев не беше в дома си. Според комшии от входа е заминал извън града и най-вероятно към Чирпан. Живеел със съпругата си, били кротко семейство. Пред много хора заявявал, че мрази помиярите и води битка с тях, защото са опасни.

Според кмета на района Ральо Ралев администрацията няма много възможности, но щом полицията проверява, нещата няма да останат така. Сега всеки казва, че зад гърба си има някаква политическа сила, за да изглежда по-страшен, обясни той.