Борисов за кораба с кокаин: Нямаше как да кажем на моряците да бягат

https://www.24chasa.bg/Article/1507419 www.24chasa.bg
Бойко Борисов Снимка: Архив

"Съжалявам, че отново български моряци са задържани",  каза премиерът Бойко Борисов във връзка със задържането на българския кораб с 3 тона кокаин пред журналисти във Варна. Операцията е продължила няколко месеца.

„Нямаше как да кажем на моряците: Бягайте от кораба, защото ще го хванем", каза Борисов. Той отбеляза, че ще е много трудно правосъдието да отсъди кой е забъркан и кой не е. „Това ще е дълъг процес, защото става въпрос за 3 тона кокаин. Това е огромно количество за цял свят", коментира премиерът

По неофициална информация задържаните български моряци на борда на кораба, превозващ кокаин от Южна Америка, са 22-ма - от Варна, Бургас и Добрич.

Операцията е съвместна акция на българските и испанските власти.

"Най-вероятно вътрешният министър Цветан Цветанов следващата седмица ще отиде до Испания, за да провери на място каква е ситуацията", каза премиерът и отбеляза, че по операцията е имало много информация.

"Не може да се твърди коя е фирмата собственик или оператор на арестувания с три тона кокаин български кораб „Свети Николай" от испанската полиция, тъй като все още не се разполага с официална информация", каза директорът на Морската администрация в Бургас капитан Живко Петров.

"След като няма официална информация, не може да се твърди нищо и не може да се каже дали фирма „Сийборн" има връзка със случая", каза той.

Капитан Петров обясни, че списъци с имената на екипажа се съхраняват в съответните Морски администрации на мястото, в чието пристанище е регистриран корабът.

„В този случай списък на екипажа трябва да се съхранява в дирекцията на "Морска Администрация" - Варна, тъй като корабът „Свети Николай" е регистриран на пристанище - Варна", каза той и допълни, че начините на наемане на екипаж са различни.
„Съгласно кодекса за търговско корабоплаване, който третира тези отношения, трудовите договори с екипажа могат да бъдат сключени или с корабособственика, или с оператора на кораба.

В случая операторът го разбирайте като лице, което снабдява екипаж, снабдява кораба с гориво и поддържа мореходните му качества", обясни Петров.

Той допълни, че договори могат да бъдат сключени и с посредническа трета фирма - така наречените менинг агенции, които снабдяват с екипажи.

„Когато има ситуации с български граждани в друга страна, контактите вървят през външно министерство", каза капитан Живко Петров в отговор на въпрос кой трябва да уведоми семействата на моряците от бургаския екипаж за случилото се.

Абонамент за печатен или електронен "24 часа", както и за другите издания на Медийна група България.

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Бившият шеф на Националната служба за охрана има повече от впечатляваща биография, а срещите му с най-влиятелните хора на планетата са запечатани на повече от 3000 кадъра. Които генералът с гордост показа единствено за "България Днес". Идеята му е да покаже, че НСО не винаги е била служба, свързвана с инциденти и скандали

Бланка с криминалната регистрация на Васил Божков бе открита днес при обиска в офисът му на столичната ул. "Московска". Строго секретния документ, създаден през 1982 г. от столичната дирекция на милицията, е намерен в личния сейф на хазартния бос. Наред с имената, ръста и цвета на очите на Божков са посочени и любопитни данни от криминалната му

Даниела Серданова също се включи в отбора на моделките с напомпани устни, видя "България Днес". Бившата изгора на Любослав Пенев, която през годините се изявяваше като тв водеща и консултант на няколко български сериала, опитва да поддържа стегната форма и да не изостава от по-младите бръмчалки. Вероятно заради това Серданова се развозва из