Над 900 сигнала за бездомни кучета подали софиянци през юли (обновена)

https://www.24chasa.bg/Article/1507549 www.24chasa.bg
СНИМКА: 24 ЧАСА

Повече от 900 сигнала от граждани за бездомни кучета в София са подадени през юли в Екоравновесие. Това стана ясно по време на специална пресконференция, на която директорът на „Екоравновесие" д-р Манол Нейков направи отчет за дейността на общинското предприятие за юли месец.

Нейков съобщи още, че зачестяват случаите на масова смърт на кучета.

13 трупа на животни в Студентски град са прибрали служителите на "Екоравновесие" само за два дни през миналия месец, 420 кучета са били заловени, като 318 от тях са изпратени за кастрация.

Манол Нейков обясни, че решението на проблема с кучетата е гражданите да подават сигнали, а не да се саморазправят като стрелят по тях или ги тровят:

Тези примамки, които те разхвърлят за безстопанствените кучета остават. Не всички вероятно се консумират. Те може да попаднат и да бъдат консумирани случайно от дете.

Според Наказателно-процесуалния кодекс, умишленото убиване на животни се наказва с между три и пет години затвор.

Приют с площ около 40 000 кв. м. ще бъде изграден в столицата и в него ще бъдат приютени бездомните кучета. Той ще е с 1000 места и ще бъде изграден в района на Горни Богров.

Новината за приюта оповести Нина Макарова, шеф на дирекция „Общински земи, гори, водни обекти и околна среда" към Столична община. Тя обясни, че строителната площадка е открита на 10 август, а срокът за изпълнение е 90 дни.

Кучетата в София, вместо да намаляват, се увеличаватр призна по-рано днес д-р Манол Нейков. Причината според него е липсата на ангажимент от страна на обществото.

По данни на дружеството заловените кучета за изминалия месец са 420, а екипите, които са работели, са по-малко заради отпускарския период.

От "Екоравновесие" предупреждават, че сред най-рисковите зони, където се намират малки бездомни кученца, са крайните квартали и вилните зони. Зоополицаите са притеснени, защото залавянето на четириногите в тези райони става изключително трудно.

"По-големият проблем са не тези кучета, които са видими, а изхвърлените малки кучета на улиците на София, които са без майки", заключи д-р Нейков.