Откриха първата сграда от антична Рациария

https://www.24chasa.bg/Article/1508199 www.24chasa.bg
Проф.Румен Иванов показва част от колона с надпис, която се търкаля в полето до с.Арчар АВТОР: ВАНЯ СТАВРЕВА

Напълно запазена стена от сграда в античното селище Рациария е открита под иманярски изкоп, съобщи археологът Красимира Лука. Под нейно ръководство 20 студенти от университети в САЩ, Великобритания, Норвегия, Дания и Тайван извършват спасителни дейности в столицата на някогашната римска провинция Крайбрежна Дакия, чиито останки са край видинското с. Арчар.

Екипът работи по разчистването и проучването на една от главните улици на Рациария, която Лука откри през октомври м.г. Улицата е широка 6,40 м и е с посока изток - запад.
Специалистът по римска история проф.Румен Иванов очаква разрешение за започване на археологически проучвания, които ще са насочени към откриване на източната порта на Рациария. Надеждите са, че с откриването на улицата и на портата ще бъде открит и някогашния център на античния град, така нареченият форум, около който са били разположени най-значимите обществени и култови сгради.

Според проф.Иванов и Красимира Лука, античното селище не е изгубено за науката, тъй като най-ценният за историците пласт лежи по-дълбоко от иманярските изкопки, които през последните 20 г.превърнаха района на Рациария в лунен пейзаж.

20 студенти от чуждестранни университети участват в проучването на откритата миналата есен улица на антична Рациария
АВТОР: ВАНЯ СТАВРЕВА
20 студенти от чуждестранни университети участват в проучването на откритата миналата есен улица на антична Рациария АВТОР: ВАНЯ СТАВРЕВА

Проф.Румен Иванов и археологът Красимира Иванова са убедени, че Рациария не е изгубена за науката
АВТОР: ВАНЯ СТАВРЕВА
Проф.Румен Иванов и археологът Красимира Иванова са убедени, че Рациария не е изгубена за науката АВТОР: ВАНЯ СТАВРЕВА

Археологът Красимира Лука (вляво) със студенти от чужбина
АВТОР: ВАНЯ СТАВРЕВА
Археологът Красимира Лука (вляво) със студенти от чужбина АВТОР: ВАНЯ СТАВРЕВА