Бензинът до морето по-скъп от почивката

https://www.24chasa.bg/Article/1508584 www.24chasa.bg
Пълненето на резервоара с бензин заема повече от половината бюджет на българина, заделен за лятна ваканция. СНИМКИ: "24 ЧАСА"

Пътуването с автомобил за морска ваканция вече е по-скъпо от цената на самата почивка. Това показаха сравнения на в. "24 часа" на цените на горивата и започващите отстъпки на морските хотели.

Изчисленията са правени на база среден разход на семеен автомобил. Засега все пак по-скъпо от петдневна морска ваканция излиза пътуването само с бензинова кола, дизелът заради по-икономичните двигатели е близо до офертите на хотелиерите, но още е под тях. Петдневните пакети са избрани за сравнение, тъй като са най-популярни сред офертите на хотелиерите при септемврийските промоции.

Ако софиянци пътуват до Варна с бензинов автомобил- отиването и връщането ще се вържат около 300 лв. при икономично каране с 90 км/ч по първокласните пътища и 110 км/ч по магистралните участъци. При него обаче пътят до Варна ще продължи около 6 часа. С дизелов автомобил за гориво ще са ви нужни 210 лв. за отиване и връщане.

Близки дестинации като Боровец за софиянци все още са на приемлива цена, за да стигнете до тях с автомобил. Има изгодни оферти и за Варна. За там цената на пътя няма да е солена, ако сте четирима в колата.
Близки дестинации като Боровец за софиянци все още са на приемлива цена, за да стигнете до тях с автомобил. Има изгодни оферти и за Варна. За там цената на пътя няма да е солена, ако сте четирима в колата.

Сметката не включва и парите, дадени за гориво между Варна и курортите по Северното Черноморие, както и евентуални обиколки с автомобила по плажовете. И въпреки това цената на горивото изчерпва повече от половината от бюджета за почивка на българина.

РУМЕН ДРАГАНОВ
РУМЕН ДРАГАНОВ

"Нашият турист отделя до 500 лв. на човек за лятната си ваканция и вмества в тази сума всички компоненти", обясни шефът на института за анализи и прогнози в туризма Румен Драганов.

Свалянето на цените на хотелите в последната седмица на август и през септември заради края на високия сезон обаче дава възможност човек да се вмести в бюджета дори и при тези цени на горивата. Тризвезден хотел в Албена например е обявил тарифа от 275 лв. за петдневната почивка на база ол инклузив, което е под цените на горивото за отиване и връщане с бензин.

275 лв. на човек е и офертата за настаняване в хотел без име във Варна. Отново пакетът е за пет дни. Реално обаче тази оферта е по-изгодна от Албена, тъй като разходите за бензин няма да бъдат натоварени с допълнителните километри между Варна и другите курорти около морската столица.

Специфичното на офертите ноу нейм е, че туристът до последно незнае в кой хотел ще бъде настанен, ясни са само категорията и базата за изхранване. Такива оферти предлагат например комплекси като “Грандхотел Варна”, например.

По-евтино от разходите за бензин излиза и почивката в четиризвезден хотел на първа линия в Златни пясъци.

Тук офертата за ол инклузив е 260 лв. на човек за петдневна ваканция през септември.

За последната седмица на август хотелът и бензинът ще са с равни дялове. Тогава четиризвездните хотели в Златни пясъци искат 300-310 лв. за петдневните си пакети.

Реално единствените оферти по Северното Черноморие, които надхвърлят цената на горивото, са на луксозните петзвездни хотели, които предлагат и СПА услуги. И техните септемврийски цени обаче са почти равни или много близо до цените на бензина. Предложенията на "Ривиера", което е един от най-луксозните курорти по Черноморието, за седмица почивка е 369 лв., като настаняването е в петзвезден хотел.

Толкова излиза и луксозен СПА хотел в Поморие. Тук обаче цената на почивката е с по-голяма разлика, сравнена с горивото. Причината е, че разстоянието София-Бургас е по-кратко и отиване и връщане в тази посока излизат 272 лв. с бензинов автомобил и 194 лв. с дизелов. Почти наполовина по-евтина от бензина обаче ще излезе петдневна почивка в четиризвезден хотел в Слънчев бряг. Тук офертата е 158 лв. за пакета през септември. 225 лв. пък излиза почивката в хитовия Лозенец, но към разходите за бензин трябва да се прибавят по още 80 км в посока.

Почти същото съотношение гориво-хотел важи и при почивка в Гърция. Отново разходите за път са около 300-320 лв. в двете посоки, но офертите на Халкидики примерно варират от 100 до 660 лв. При пътуване в Гърция обаче трябва да се предвиди отиване и връщане до българската граница с един резервоар, защото на юг цената на бензина стигна 4 лв.

Чувствително по-евтин от хотела за момента е транспортът София-Боровец - 64 или 86 лв. в зависимост от вида гориво. Там петдневните пакети са в диапазона 140-260 лв.

Ваканцията на българина се съкрати на 2,8 дни

Цените на петрола и горивата като цяло не се отразяват на броя на почиващите българи, както и на пътуванията им до морето. Това коментира шефът на института за анализи и прогнози в туризма Румен Драганов.

Като контра на скъпите горива българските туристи просто съкращавали престоя си в хотела или търсели спестяване от качеството на настаняването.

"Като цяло българинът отделя един бюджет до 500 лв. за почивка и вмества всичко в него. Ако му е по-скъп бензинът, ще се настани в по-евтин хотел или ще се лиши от хранене. Не забравяйте, че цените на горивата се отразяват и на цените на храната", обясни Драганов.

Въпреки това хотелиерите продължават да твърдят, че българите са най-харчещите туристи по морето. "Сигурен съм, че никаква цена на горивата не може да промени манталитета на българина да си пръсне парите с кеф, колкото и трудно да ги е изкарал", твърди Румен Драганов.

Като отражение на поскъпването, но и на по-динамичния начин на живот в туризма все пак забелязват промяна в навиците на почиващите българи. Средният престой в хотел на нашите туристи вече е съкратен до 2,8 дни за всяка ваканция. В туризма обаче отдават това съкращаване на почивката на по-динамичните условия на живот и невъзможността доста голяма част от хората да ползват по-дълги отпуски.

"Сравнете, че нормалната лятна почивка при социализма продължаваше 14 дни, а след това бе намалена на 7. Предната година пък вече ваканционият престой на българите бе между 3 и 4 дни", обясни експертът.(24часа)

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Лае като куче, грухти като прасе и пее хита "Бел чао". Що е то? Верният отговор е изключително талантливият пагагал Джаро от София, който е хит в социалните мрежи не само в България, но и по света. Чудатата птица има десетки видеа в интернет, в които показва необикновените си умения. Последната му изява е изпълнението на римейка "Аз съм Джаро

Пред Темида са изправени да отговарят трите най-големи банди за телефонни измами, разбити през 2019 г.! На подсъдимата скамейка вече се пържат тарторите на ало мафията - Борислав Димитров-Бобито от Горна Оряховица, Димитър Серафимов-Келеша от Левски и Христо Атанасов-Пожарникаря от Ветово, както и аверите им, научи "България Днес"

Изложен е в музея в Ардино, после пътува за Турция Борислав РАДОСЛАВОВ Доган нарисува първия портрет на Наим Сюлейманоглу след неговата кончина. Рисунката с лика на олимпийския шампион по вдигане на тежести е изложен в общинския музей в Ардино. В родопското градче той ще остане до края на септември