Руснак точи целебна вода от "извънземна" купа

https://www.24chasa.bg/Article/1509689 www.24chasa.bg

Купа на живота, изцеляваща чаша, дар от космически пришълци - така наричат странния съд, който пази в дома си пенсионерът Игор Подухевич от руския град Краснодар.
Много са хипотезите откъде се е взел и какво представлява този странен предмет. Някои учени твърдят, че той има извънземен произход. Други обаче са силно скептични относно универсалните му лечебни способности.

Мълвата за удивителната чаша на Подухевич циркулира от години из печата и интернет. Едни хвалят изцелителната й сила - толкова мощна, че дори се питат дали това не е чашата, от която Христос е пил на Тайната вечеря. Да не би пък в нея Йосиф Ариматейски да е събирал кръвта на разпънатия спасител след свалянето му от кръста?
А оттук съвсем логично следва и предположението, че може би става дума за самия свещен Граал - митичната християнска реликва, легендата за която преди години залегна в основата на холивудския кинохит на Стивън Спилбърг "Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход".

Самият Игор Подухевич - притежателят на купата, мълчи за подобни екзотични хипотези
Съпругата му обаче охотно ги подема. "Идват хора, които падат едва ли не на колене пред реликвата, хващат се за главата и казват, че това е самият Граал", разказа Ирина Подухевич пред кореспондент на голям московски вестник през 2010 г. Така славата на краснодарската купа стига до столицата и отприщи хорския поток от цяла Русия към Краснодар.

Притежателят на купата Игор Подухевич
Притежателят на купата Игор Подухевич СНИМКА: 24 часа онлайн

Игор разказа на журналистите, че я е получил през 2004 г. от прадядо си Кирил Кабанов, ядрен физик, който през 60-те г. участвал в секретна експедиция по сибирската река Подкаменна Тунгуска. Минал през местата, където през 1908 г. се
взривява прочутият Тунгуски метеорит, повалил дърветата на няколко хиляди квадратни километра сибирска тайга. Все още се спори дали там в Земята се е врязала комета или астероид. Според хипотеза на съветския писател фантаст Александър Казанцев в тайгата е претърпял авария космически кораб от друга планета с ядрена енергийна инсталация. Именно нейните следи е дирила експедицията с участието на ядрения физик.

Преди смъртта си прадядото намекнал, че купата има пряко отношение към тези места и събития, но не уточнил къде точно и при какви обстоятелства е била намерена. Предавайки я на правнука си обаче, многозначително вдигнал очи нагоре и казал: "Никой на Земята не притежава такова нещо, то е оттам."

Кирил Кабанов доживял до 102 г. По думите на Игор Подухевич той пиел вода само от своята купа. Всъщност малцина са виждали невзрачния на пръв поглед предмет. Висок е само 136 мм, диаметърът му в най-широката част е 63 мм, стената е дебела 4 мм. Вместимостта му е около 75 милилитра. Цветът е по-скоро сив, отколкото сребрист, и се прелива на слънчева светлина. По външната повърхност личи рисунък, напомнящ
скреж върху замръзнало стъкло Някои съзират в него очертание на човешко лице.

Подухевич показва купата за първи път на журналисти от "Комсомолская правда" през лятото на 2009 г. Сам позвънил в местното кореспондентско бюро на вестника и им предложил да хвърлят око на "интересна дреболия". Така те се запознали с тайнствената история и от устата на Игор Подухевич научили подробности за целебните й свойства.

Пенсионерът разказал, че дава да пият вода, престояла в чашата, на всеки желаещ. Тя помагала да се лекуват най-различни болести - камъни в жлъчката, хемороиди, киселини, диабет, главоболие, хипертония, тежки и леки травми, подагра, затлъстяване, импотентност и простатит.

"У някои отпиващи от чашата преставаха болките в сърцето; други започваха да четат без очила, макар до вчера да не са виждали по-далече от носа си; при трети рязко спираше мъчителната кашлица, 60-годишен мъж избегна операция, а жена, изгорила се до кости с вряла вода, намаза раната с вълшебната вода и всичко зарасна" - такива
случаи на удивително изцеление описа неотдавна сериозно седмично списание.
Подухевич се обръща към няколко научни института, за да се произнесат за чашата и да обяснят явлението. Заключенията на експертите са цитирани в неговия сайт.

Ето например какво пишат от Института по геология и минералогия в сибирското отделение на Руската академия на науките след изследване на химическия състав на чашата със спектрален микроанализатор:
"Даденият образец по всяка вероятност има извънземна природа (друго съотношение на изотопите)."

"Купата е направена от силиций с извънземен произход", повтаря същото заключение и Кубанският държавен университет. Към подобен извод довел следният експеримент: изследвана била вода, престояла 20 ч в съда. За това време съдържанието в нея на молибден необяснимо нараснало 40 пъти, на мед - 25 пъти, на цирконий - 10 пъти, а среброто, обратно - намаляло 100 пъти.

Тук обаче изплува друга мистерия. Николай Подгорних - ученият, подписал заключението на сибирския институт, твърди, че за първи път чува за някаква купа. Непознат човек му донесъл малък къс силиций, най-вероятно отчупен от формичката, която се получава при технологическото очистване на силиция. Помолил за анализ. Подгорних категорично отрича да е записвал в заключението израза "извънземна природа".

"Нещо е подправяно", казва той, гледайки представения му от журналисти документ с неговия подпис. Именно този документ Подухевич е сложил на сайта си. А в оригинала, който предоставил на в. "Комсомолская правда" през 2009 г., се твърди, че представеният образец от чист силиций има "техногенна природа". Оказва се, че на подобна метаморфоза е подложен и документът от Кубанския университет. Към него е добавен пасаж за извънземния произход на парчето силиций. Оказва се също, че водата, която са анализирали там, е донесена от Подухевич и е престояла 20 ч не в купата, а в стъклен съд с друг предмет в него.

Хората обаче се ровят в интернет и попадат на версията, изложена от Подухевич. От "Комсомолская правда" изчислили, че за последните 2 г. "чудодейна вода" от него са получили над 600 души. "Аз не им вземам пари - уверява той. - Искам само онези, които дават заявки от други райони на Русия и молят за бутилка или бидонче от моята водичка, да си платят разходите за доставката", оправдава се Игор.

Журналистите обаче доказали с експеримент, че той все пак взема пари - наистина не много - около 17 евро за 5-литрова бутилка. Подухевич дори се прави на лекар и сам започва да предписва по колко дози за какво заболяване са необходими - често по7-8 петлитрови бутилки в зависимост от случая. Разчетът му е по 600 грама сутрин, обед и вечер в течение на поне 2 месеца.

Как пенсионерът приготвя водата, е загадка. Той раздава и разпраща по много. Ясно е, че такива количества не могат да престоят по 20 ч в малката купа - тя просто няма такава вместимост за толкова кратко време. 5 л би трябвало да се набират за 55 денонощия.

Някои лекари твърдят, че водата на Подухевич в много случаи помага. Повечето от тях обаче свързват това с психологически ефект - т.нар. ефект на плацебото, или мнимото лекарство.

След като историята придобива скандален характер, следва ново изследване на оригиналната чаша по искане на самия Подухевич. Учени в Саратов констатират, че 90% от състава й са силиций, а останалите 10 са никел, калций, желязо, осмий, селен, фосфор, бром и кобалт. "В природата силиций с подобни примеси не се открива, но в металургичното производство - колкото щеш. Така че за извънземен произход на купата не може да се говори. А по формата на чашата има едва видими следи от заводски производствен процес. Най-вероятно изделието е било отлято, а после обработено на струг", казва анализатор от Саратов.

Московски учени пък потвърждават, че през 1959-1962 г. в района на падането на Тунгуския метеорит наистина имало експедиция, която търсела отломки - вероятно радиоактивни - от паднал звездолет. Неизвестно е обаче дали в нея е участвал ядрен физик с фамилия Кабанов.

Останки там не са намерени, но правнукът активно подхваща версията за катастрофа на космически кораб. Какво точно е чул от прадядо си, изглежда, ще остане мистерия.